ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεχασμένες στα συρτάρια 177.803 υποθέσεις φοροδιαφυγής

Ξεχασμένες στα συρτάρια 177.803 υποθέσεις φοροδιαφυγής
Την ώρα που τα έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζουν "μαύρη τρύπα" που φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ...

Ξεχασμένες στα συρτάρια των εφοριών βρίσκονται 177.803 υποθέσεις φοροδιαφυγής, την ώρα που τα έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζουν "μαύρη τρύπα" που φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι καλούνται για άλλη μια φορά να βγάλουν το ...φίδι από την τρύπα, πληρώνοντας έκτακτες εισφορές και πρόσθετους φόρους για να καλυφθούν οι δημοσιονομικές αστοχίες.

Σύμφωνα με το "Έθνος" το 40% των ΔΟΥ της χώρας "υπολειτουργεί", ενώ 12 εφορίες φαίνεται να έχουν "κατεβάσει ρολά", αφού δεν μπήκαν καν στον κόπο να ελέγξουν ούτε μία φορολογική υπόθεση που τους ανατέθηκε από την αρχή του έτους. Οι μικρές επιδόσεις που παρουσιάζουν αρκετές εφορίες της χώρας ανοίγει από το φθινόπωρο τον δρόμο για την κατάργηση 200 εξ αυτών, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Στόχος είναι να παραμείνει 1 εφορία ανά νομό, με εξαίρεση την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις 308.782 υποθέσεις φορο-παραβάσεων που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις και ελέγχους και εστάλησαν από την αρχή της χρονιάς για έλεγχο στις ΔΟΥ όλης της χώρας μέχρι σήμερα έκλεισαν οι 130.979, δηλαδή τέσσερις στις δέκα (ποσοστό 42,4%). Από τις υποθέσεις που έκλεισαν, βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 401,57 εκατ. ευρώ ή 3.066 ευρώ κατά μέσο όρο ανά υπόθεση.

Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις να έχουν "ξεχάσει" να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ, φορολογίας εισοδήματος ή συγκεντρωτικές καταστάσεις, να έχουν κρύψει από την εφορία εισοδήματα (από ενοίκια, επιχειρηματική αμοιβή), να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ταυτόχρονα ακίνητα μεγάλης αξίας, να μην έχουν δηλώσει ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν.