ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει για τον «κόφτη» το Τεχνικό Μνημόνιο

Τι προβλέπει για τον «κόφτη» το Τεχνικό Μνημόνιο

Οι λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του κόφτη γνωστοποιήθηκαν χθες με το Τεχνικό Μνημόνιο που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ - ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Το όποιο κενό θα καλυφθεί από μισθούς και συντάξεις, κυρίως και όσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση τόσο περισσότερο θα επιβαρυνθούν.

Ειδικότερα, οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρώσουν το 60% του βάρους της διόρθωσης από μια δημοσιονομική απόκλιση, που θα ενεργοποιήσει τον «κόφτη».

Σύμφωνα με το κείμενο του νέου μνημονίου θα πρέπει αν η δημοσιονομική απόκλιση ενεργοποιήσει τον «αυτόματο μηχανισμό» τότε η προσαρμογή θα προέλθει κατά 45% από την περικοπή μισθών, κατά 15% από την περικοπή συντάξεων και κατά 19,3% από αυξήσεις (μέσω φόρων) σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Το υπόλοιπο της διόρθωσης θα συμπληρωθεί από την περικοπή των δαπανών, δηλαδή την περικοπή ελαστικών δαπανών του προϋπολογισμού, η οποία όμως δεν θα πρέπει να ξεπερνά σύμφωνα με το τεχνικό μνημόνιο το 5% της ανώτατης οροφής που ορίζονται από τον προϋπολογισμό.

Αν τα μέτρα που θα ληφθούν χρειαστεί να φτάσουν το 0,5% του ΑΕΠ μισθοί και συντάξεις θα έχουν μια επιβάρυνση από τα 540 εκατ. ευρώ και αν η διόρθωση χρειάζεται μέτρα 2% του ΑΕΠ (δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ) τότε η επιβάρυνση θα φτάσει τα 2,16 δισ. ευρώ στην ακραία περίπτωση.

Επίσης σύμφωνα με τη «ρήτρα ύφεσης» στην ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη, αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μικρότερος κατά 0,5% σε σχέση με τις προβλέψεις, που έχουν γίνει από την ΕΕ, η οποία προβλέπει ύφεση 0,3% του ΑΕΠ το 2016 ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ το 2017 και 3,1% το 2018 τότε τα μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν για τη διόρθωση της δημοσιονομικής απόκλισης θα είναι τα μισά σε κάθε περίπτωση.

Στο τεχνικό μνημόνιο μπαίνει πρόβλεψη και για τις δαπάνες εξυπηρέτησης του προσφυγικού στο 0,2% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 360 εκατ. ευρώ το χρόνο, τα οποία δεν θα προσμετρούνται στη δημοσιονομική απόκλιση. Κάθε δαπάνη πάνω από αυτό το ποσό όμως δεν θα θεωρείται ως έκτακτο και θα προσμετράται κανονικά στο αποτέλεσμα των δημοσιονομικών στοιχείων σαν να έχουν γίνει από την Γενική Κυβέρνηση.

Και λοιπές εξηγήσεις

Το υποστηρικτικό κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου περιέχει όλους τους δείκτες, τους ποιοτικούς στόχους, τα κριτήρια απόδοσης και γενικότερα τα «ψιλά γράμματα» των όρων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές.

Περιέχει αναλυτική λίστα με τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και όλες τις άλλες ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο υπερταμείο άμεσα καθώς και ρήτρα για την απόφαση μεταφοράς άλλων ΔΕΚΟ. Επίσης με αυτό η κυβέρνηση δεσμεύεται για όλα τα μέτρα που έχει λάβει, για αναλυτικό πλέγμα φορολογικών ασφαλιστικών και άλλων ελέγχων.

Σχετικές ειδήσεις