ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Έρχεται γενναίο «κούρεμα»

Κόκκινα δάνεια: Έρχεται γενναίο «κούρεμα»

Η αδιέξοδη κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια φαίνεται πως ωθεί σε δραστικές αποφάσεις.

ΡΙΖΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – «ΠΑΓΩΜΑ» ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΔΟΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ

Όπως όλα δείχνουν, οι ρυθμίσεις των Τραπεζών θα περιλαμβάνουν και κούρεμα προκειμένου να γίνει διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία διαρκώς αυξάνονται και εξελίσσονται σε «βόμβα» για την οικονομία.

Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με το όποιο κούρεμα γίνει προς τις οφειλές στο Δημόσιο, κάτι το οποίο έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς.

Το «κούρεμα» αναμένεται να φτάσει ακόμα και στο 50% της οφειλής ή ακόμα και περισσότερο.

Το θέμα με τα χρέη προς το Δημόσιο είναι εξίσου σοβαρό: Εκτιμάται ότι οι μη εισπραχθείσες οφειλές προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ και πολύ μικρό μέρος αυτών πιστεύεται ότι θα εισπραχθεί.

Τι αποφάσισε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Μείωση του επιτοκίου κατά 2,3% και πάγωμα του κεφαλαίου αποφάσισε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για όσους δανειολήπτες έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου «μέχρι την 24η Νοεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο θα εγκρίνει την υλοποίηση της νέας πολιτικής ρυθμίσεων δανείων του στεγαστικού τομέα που αποφασίσθηκε στο ΚΥΣΟΙΠ της 7ης Ιουλίου 2016».

Όπως αναφέρεται: «σκοπός της νέας πολιτικής είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας όλων των δανειοληπτών, με την υλοποίηση λύσεων προσαρμοσμένων στις πραγματικές δυνατότητες του καθενός απ’ αυτούς, με παράλληλη εξασφάλιση της δυνατότητας αποπληρωμής του κάθε δανείου. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και αποδεκτό. Για τον προσδιορισμό της ενδεδειγμένης κατά περίπτωση λύσης, θα εφαρμόζονται κατά σειρά οι τεχνικές που προβλέπονται από την Τράπεζα της Ελλάδος για όλο το τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα η επιμήκυνση του δανείου, η δραστική μείωση του επιτοκίου και η αποπληρωμή μέρους του κεφαλαίου με μειωμένο επιτόκιο και πάγωμα του υπόλοιπου κεφαλαίου για διάστημα δέκα ετών».

Σχετικές ειδήσεις