ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το «κλειδί στο χέρι» οι δανειστές: «Φίμωτρο και λουρί» ΔΝΤ στην Αθήνα

Με το «κλειδί στο χέρι» οι δανειστές: «Φίμωτρο και λουρί» ΔΝΤ στην Αθήνα

Στο ρυθμό του ΔΝΤ χορεύει η Ελλάδα και μαζί η Ευρωζώνη, ειδικά το επόμενο κρίσιμο διάστημα για το κλείσιμο της συμφωνίας αφού κάθε του λέξη αντιμετωπίζεται σαν απόλυτος δείκτης των απαιτήσεων που πρέπει να εκπληρωθούν για την εκτόνωση της ελληνικής κρίσης.

Τα ήξεις αφήξεις του Ταμείου... κινούμενη άμμος για την Ελλάδα. Άμεσα απαιτητά όλα τα ζητούμενα των δανειστών

Όσο κι αν επιμένει το ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του χρέους για να γίνει βιώσιμο, οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις και οι πιέσεις στην Ελλάδα προηγούνται και αυτό δείχνει ότι η διαπραγμάτευση που ξεκινά την Τρίτη για το κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Μπαίνει ή δεν μπαίνει στο πρόγραμμα, απαιτεί ή δεν απαιτεί αναδιάρθρωση στο ελληνικό χρέος, και πόσες θα είναι οι επιμέρους απαιτήσεις για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και λιγότερα πλεονάσματα είναι ερωτήματα που δημιουργούν ένα ασταθές πλαίσιο για την Ελλάδα και όλα δείχνουν ότι οι πιέσεις είναι μεγάλες πρώτα προς την Ελλάδα και μετά στους δανειστές για να πάρει τις αποφάσεις του το ΔΝΤ.

Χθες το ΔΝΤ επανήλθε ζητώντας σαφείς δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του χρέους τονίζοντας ότι όλοι θα χάσουν περισσότερο αν υποκρίνονται ότι τα απλήρωτα χρέη μπορούν να αποπληρωθούν. Εϊναι όμως η θέση αυτή μια επανάληψη της γνωστής θεωρητικής πρσέγγισης του Ταμείου ή ανεβάζει τον πήχυ των απαιτήσεων και προς τους δανειστές;

Ειδικότερα, στο χθεσινό άρθρο που υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Όμπσφελντ, ο Πολ Τόμσεν και ο Σον Χάγκαν, οι τρεις οικονομολόγοι, χωρίς να κατανομάζουν την Ελλάδα, τονίζουν πως για χώρες με δάνεια προς τον επίσημο τομέα, η δέσμευση για την πραγματοποίηση της ελάφρυνσης θα πρέπει «να γίνεται στην αρχή του προγράμματος και να είναι αρκούντως αξιόπιστη».

Το άρθρο καταλήγει επισημαίνοντας ότι «το να υποκρίνεται κανείς ότι τα απλήρωτα χρέη μπορούν να αποπληρωθούν, απλά θα εξουδετερώσει την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας προσαρμογής του οφειλέτη, οδηγώντας στο τέλος όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να χάσουν περισσότερα από ότι θα έχαναν αν αντιμετώπιζαν έγκαιρα τα γεγονότα».

Το άρθρο αυτό ήρθε λίγες ώρες μετά τη συναίνεση της κ. Λαγκάρντ στο «η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα» μόνιμη θέση της Γερμανίας, συναίνεση που προέκυψε, μετά τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τη Γαλλίδα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Λίγες ώρες αργότερα όμως ήρθε η επικοινωνία του εκπροσώπου Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στον οποίο και ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει αυτό να στηρίζεται σε δύο βάσεις:

Πρώτον στις γενναίες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας και δεύτερον στην ελάφρυνση του Χρέους. Όπως τόνισε αυτή είναι η θέση του Ταμείου, η οποία δεν έχει αλλάξει, που μετέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που είχαν χθες.
Το βέβαιο είναι ότι το ελληνικό πρόβλημα ταλαιπωρεί, εκτός από τους Ελληνες, και τους δανειστές και το ΔΝΤ. Όλοι Θα ήθελαν να μην πρέπει να ασχολούνται άλλο με την Ελλάδα, που για να μην δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα, αντλεί πόρους του Ταμείου, σε βαθμό που δεν αντιστοιχεί καθόλου στο βάρος και τη σημασία της. Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η FAZ, σημειώνοντας ότι «το ΔΝΤ έχει ακόμη 188 χώρες μέλη, οι περισσότερες εξ αυτών είναι φτωχότερες από την Ελλάδα» και σημειώνει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δέχεται ολοένα εντονότερες πιέσεις.

Λαγκάρντ: Απαιτεί μεταρρυθμίσεις, θέλει βιωσιμότητα, κρατά ισορροπίες

Παρά τις συχνά ξεκάθαρες θέσεις του, η στάση του Ταμείου παραμένει ασαφής καθώς το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ρευστό. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται υπό πίεση, διότι οι ειδικοί του Ταμείου έχουν αμφιβολίες για το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ούτε η Λαγκάρντ δεν γνωρίζει ακόμη πως θα τοποθετηθούν οι ΗΠΑ -που έχουν τη μερίδα του λέοντος στο ΔΝΤ και ποια θα είναι τελικά η άποψη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η επιθυμία της Γερμανίας να μη ληφθεί καμια απόφαση κουρέματος ή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πριν τις Γερμανικές εκλογές δημιουργούν άλλο ένα δεδομένο που δεν μπορεί να αγνοήσει το ΔΝΤ, το οποίο δείχνει αρκετές φορές διατεθειμένο να βάλει νερό στο κρασί του και να δώσει χρόνο στην Ευρώπη, να τελειώσει με τις εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό η κ. Λαγκάρντ δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά.

Και έτσι κατέληξαν ότι θα πρέπει να ενταθεί η πίεση στον Αλέξη Τσίπρα ώστε να εκπληρώσει όλους τους όρους. Μόνο όταν η Αθήνα έχει τελειώσει με τις μεταρρυθμίσεις και έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα συγκεκριμενοποιηθούν οι χειρισμοί που αφορούν το χρέος.

Όμως για να μπει το ΔΝΤ το θέμα του χρέους είναι εξίσου σημαντικό με τις μεταρρυθμίσεις και τελικά η συζήτηση για το χρέος ακόμη κι αν γίνει, θα έρθει μετά τις μεγάλες πιέσεις για τις πολιτικές-μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Ολα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν την Τρίτη θα γίνουν σε ένα νέο σκληρότερο πλαίσιο, με τα περιθώρια ελιγμών και αναβολών να έχουν εξαντληθεί.

Σχετικές ειδήσεις