ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καταιγίδα» κατασχέσεων: Εφορία και τράπεζες σαρώνουν μισθούς και συντάξεις

«Καταιγίδα» κατασχέσεων: Εφορία και τράπεζες σαρώνουν μισθούς και συντάξεις

Περισσότεροι από 700.000 φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναγκαστική ρύθμιση των οφειλών τους, διαφορετικά δεν θα καταφέρουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο κατάσχεσης του μισθού, της σύνταξής τους ή κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΠΟΣΑ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ

Τα πάντα στο «σφυρί» έχει αποφασίσει να βγάλει το Κράτος, χωρίς να υπολογίζει τους κόπους των Ελλήνων για να αποκτήσουν τις περιουσίες τους. Εφορία και τράπεζες έχουν επιδοθεί σε ένα «σαφάρι» κατασχέσεων ακόμη και αν ένας οφειλέτης χρωστά 500 ευρώ! Να σκεφτεί κανείς ότι, καθημερινά δεσμεύονται μέχρι και 1.000 τραπεζικοί λογαριασμοί λόγω χρεών! Ενώ εφοριακοί αναμένεται να πάρουν τα τηλέφωνα ανά χείρας και να καλούν όσους καθυστερούν τις δόσεις.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκειμένου να αντιμετωπίσει την τεράστια τρύπα στα έσοδα, θεωρεί πως είναι «υποχρεωτικοί» και «απαραίτητοι» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από την ΑΑΔΕ... Μάλιστα, αυτή η «τρύπα» έφτασε τον Ιούλιο τα 730 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος (η πληρωμή του έληξε στις 31 Ιουλίου 2017) η «τρύπα» ήταν 340 εκατ. ευρώ!

Στόχος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είναι να μαζέψει περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ από τα χρέη που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, και αντίστοιχα να προχωρήσει σε παρόμοια βήματα και για τις δόσεις που θα αφορούν στο φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Εάν ένας οφειλέτης δεν πληρώσει, τι γίνεται μετά;

Βήμα πρώτο: η αρμόδια διεύθυνση καλεί τηλεφωνικά και ενημερώνει προφορικά

Βήμα δεύτερο: εάν ο οφειλέτης δεν κάνει κάποια κίνηση «καλής θελήσεως», τότε ο ηλεκτρονικός φάκελός του μπαίνει στη ζώνη των κατασχέσεων

Προσοχή: Όσοι φορολογούμενοι έλαβαν ή μπορεί να λάβουν τις επόμενες ημέρες email ή επιστολή από την εφορία στη διεύθυνση της κατοικίας τους, θα έχουν μόνο δύο εβδομάδες για να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους και να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Παίρνουν ηλεκτρονικά και την... πρώτη κατοικία!

Σε λίγες ημέρες ξεκινούν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κατοικιών, και μάλιστα δεν θα εξαιρούν -παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης- την πρώτη κατοικία, για χρέη προς τις τράπεζες. Περίπου 4.000 οικογένειες με τη «σφραγίδα» του Αλέξη Τσίπρα και ένα απλό «κλικ» θα χάσουν μια για πάντα τα σπίτια τους. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των συμβολαιογράφων.

Αυτά μπορεί να κατάσχει η εφορία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων:

1. Τραπεζικές καταθέσεις: η ΑΑΔΕ μπορεί να βάλει «χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους

Τι μπορεί να γλιτώσει από την κατάσχεση:

- Μισθοί, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα καταβαλλόμενα τακτικά από ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον έχουν κατατεθεί σε έναν συγκεκριμένο λογαριασμό μισθοδοσίας, ο οποίος έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη, στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ.

- Ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας, τα επιδόματα τέκνων και τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων. Για να μην κατασχεθούν τα ποσά αυτά δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και ο λογαριασμός στον οποίο έχουν κατατεθεί να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη στην ΑΑΔΕ ως «ο ένας και μοναδικός λογαριασμός για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων μέχρι 1.500 ευρώ»

- Οποιασδήποτε άλλης προέλευσης χρηματικό υπόλοιπο μέχρι 1.250 ευρώ εφόσον έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη ως ο «ένας και μοναδικός λογαριασμός για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ

2. Ακίνητα: για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ

3. Αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής: για οφειλές άνω των 500 ευρώ

4. Μισθοί, ενοίκια: Ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης, μπορεί να τα κατάσχει η ΑΑΔΕ ανεξάρτητα από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής.

α) Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ

β) Το 1/2 οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ

γ) Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων

δ) Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα

ε) Έως και το 100% των ενοικίων οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα

στ) Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων

ζ) Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων

Σχετικές ειδήσεις