Η «μαύρη τρύπα» του «Εύρηκα» και η χαμένη ρύθμιση Παμπούκη

Η «μαύρη τρύπα» του «Εύρηκα» και η χαμένη ρύθμιση Παμπούκη
Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την αποχώρηση της Τρόικας και το «σκληρό παζάρι» για την 6η δόση;

Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την αποχώρηση της Τρόικας και το «σκληρό παζάρι» για την 6η δόση; Η σύγκρουση Βενιζέλου με τους τροΐκανούς είναι η πρώτη απάντηση, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα. Η πραγματικότητα όμως τελικά είναι πολύ χειρότερη.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών το τελευταίο δίμηνο βρισκόταν σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις, για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και με την λογική του haircut. Υπήρχε δε εξέλιξη , σχετικά με την πρόσληψη της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων, ειδικευμένης στα θέματα αναδιάρθρωσης χρεών και φορολογικής διαχείρισης. Την περίφημη Alvarez and Marsal, με έδρα την Γουόλ Στριτ, που μεταξύ των άλλων είχε διαχειρισθεί κατά το παρελθόν τις υποθέσεις της Lehman Brothers και της Enron όταν οι τελευταίες μπήκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφερε πρώτη στο φως της δημοσιότητας η «Ελευθεροτυπία», η αμερικανική εταιρεία θα αναλάμβανε πέραν της αναδιάρθρωσης του χρέους και την υποστήριξη του δημοσίου στη συλλογή των φόρων και στην αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου.

Το όλο ζήτημα έγινε γνωστό στη Γερμανία, η οποία άρχισε να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση Παπανδρέου και στον Ευ. Βενιζέλο, να μην υπάρξει συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία. Αντίθετα προέκρινε για σύμβουλο , Γερμανική εταιρεία, της απολύτου εμπιστοσύνης του οικονομικού κατεστημένου του Βερολίνου. Στο πλαίσιο των πιέσεων αξιοποίησε και την ανάγκη της Ελλάδας να πάρει εγκαίρως την 6η δόση προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις. Οι πιέσεις , στα όρια του εκβιασμού κορυφώθηκαν όταν ο Βενιζέλος , κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στις ΗΠΑ, είχε συζητήσεις και επαφές με τα ανώτατα στελέχη της Alvarez and Marsal.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου μπροστά στον φόβο της παύσης πληρωμών, υποχώρησε και συμφώνησε με το Βερολίνο, να προσλάβει τη γερμανική εταιρεία ως σύμβουλο του Δημοσίου, πριν μάλιστα την επίσκεψη Παπανδρέου στη Γερμανία και τις επαφές με Μέρκελ και τους Γερμανούς βιομηχάνους. Η συμφωνία είναι απολύτως αποικιοκρατική, όπως επιθυμούσε η Γερμανία. Στην ανάθεση έργου, αναφέρεται μεταξύ των άλλων, ότι η εξειδίκευση της εφαρμογής των μέτρων, για τα οποία γραπτώς δεσμεύθηκε, στην εξευτελιστική και πρωτόγνωρη στα διεθνή χρονικά διαδικασία, ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευ. Βενιζέλος, προς το ΔΝΤ θα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της εταιρείας- συμβούλου και όχι των αρμόδιων υπουργείων, που από το ελληνικό Σύνταγμα , είναι τα αρμόδια εκτελεστικά όργανα.

Ποια είναι η εταιρεία; Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newscode.gr, ο λόγος για την Roland Berger, του περίφημου γραφείου , που έχει καταρτίσει και προβάλει το σχέδιο «Εύρηκα». Σύμφωνα με αυτό προτείνεται η αγορά και όχι η εμπράγματη εγγύηση ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας, των εταιρειών και των υποδομών της Ελλάδος έναντι 125 δισ. ευρώ. Μάλιστα με συγκεκριμένη διαδικασία , 6 σταδίων, προτείνει την αναδιάρθρωση και επαναγορά του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newscode.gr