ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ίλιγγος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Από τα «δόντια» του ΕΝΦΙΑ, στην «παγίδα» του ΦΜΑΠ

Ίλιγγος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Από τα «δόντια» του ΕΝΦΙΑ, στην «παγίδα» του ΦΜΑΠ

Στο κυνήγι των ιδιοκτητών ακινήτων που προχώρησαν σε γονικές παροχές ή μεταβίβασαν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία σε μέλη της οικογένειάς τους, ώστε να μειώσουν το ποσό που αντιστοιχεί στον ΕΝΦΙΑ, φαίνεται πως μπαίνει πλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στήνοντάς τους μια περίεργη «παγίδα», με την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).

ΤΣΟΥΧΤΕΡΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ «ΣΠΑΝΕ» ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», όσοι «έσπασαν» την ακίνητη περιουσία τους κάτω από το ύψος των 200.000 ευρώ που είναι και το αφορολόγητο όριο, για να μειώσουν κάπως την υπέρμετρη φορολόγηση για τα ακίνητα που διαθέτουν, μάλλον θα βρεθούν προ εκπλήξεων.

Και τούτο γιατί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σχέδιο για το νέο ΦΜΑΠ, προβλέπει ότι ο φόρος θα υπολογίζεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας που έχει η οικογένεια (ζευγάρι και ανήλικα τέκνα). Ταυτόχρονα, στον νέο φόρο θα ενταχθούν όλα τα αγροτεμάχια εξέλιξη που θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες, αλλά κυρίως τους αγρότες, καθώς η κατηγορία αυτή κατέχει και τη μερίδα του λέοντος των αγροτεμαχίων.

Όπως επισημαίνει η «Καθημερινή», τα δεδομένα στη φορολογία ακινήτων διαμορφώνονται πλέον ως εξής:

1. Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και αντικαθίσταται από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ είναι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων.

2. Προβλέπεται οικογενειακό αφορολόγητο το οποίο πιθανόν να προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών κάθε οικογένειας. Κάτι αντίστοιχο ίσχυε και το 2011 με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

3. Πλήρης ένταξη των αγροτεμαχίων στον νέο φόρο, πιθανόν από το 2019. Και αυτό διότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν καταφέρει να υπολογίσουν την αξία των αγροτεμαχίων.

4. Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία και θα εξαιρέσει τις πολύ μικρές ιδιοκτησίες. Πάντως, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να εξαιρέσει τις ιδιοκτησίες κάτω των 50.000 ευρώ, αυτό ουσιαστικά θα οδηγήσει στην εξαίρεση 2,8 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων από τον φόρο. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, οι ιδιοκτήτες με μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία θα δουν τον φόρο να υπερδιπλασιάζεται.

Σχετικές ειδήσεις