Ο Τσαβούσογλου απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο: «Έχουμε κι άλλη επιλογή εκτός από τη διπλωματία»

Τουρκικές προκλήσεις | Μεβλούτ Τσαβούσογλου | Ειδήσεις:…

Πολυτεχνείο 2018: Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα είναι κλειστοί

Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων της 45ης επετείου…

ΟΑΕΔ: Προσλήψεις 5.500 ανέργων στο Δημόσιο

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η προκήρυξη του…

Black Friday 2018: Αυτά είναι τα καταστήματα που θα έχουν προσφορές έως 80%

Black Friday: Η «Μαύρη Παρασκευή» έρχεται στην Ελλάδα…

Προσοχή: Τι αλλάζει στην ημερομηνία εκτέλεσης των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις

Τι ισχύει για παραπεμπτικά πριν και μετά…

Capital controls: Πολύ κοντά η νέα χαλάρωση

Capital controls: Πολύ κοντά η νέα χαλάρωση
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Έρχεται νέα «ανάσα» στις επιχειρήσεις

Κινητικότητα που προοιωνίζεται σύντομα περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, με ισχύ από την 1η Ιουνίου, σημειώνεται το τελευταίο διάστημα, μετά την θετική έκβαση της διενέργειας των stress tests στις τράπεζες.

Θέμα χρόνου είναι λοιπόν η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, εξέλιξη που θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και εκτιμάται ότι θα δώσει ισχυρή ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι τράπεζες ζητούν την πλήρη κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση επιθυμεί μια σταδιακή άρση των περιορισμών. Ενδοιασμούς διατυπώνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, στα αιτήματα των τραπεζών, θεωρώντας πως δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες.

Στις επόμενες μέρες η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος το αίτημα για άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις, με στόχο να διευκολυνθούν εξαγωγές αγαθών και οι εισαγωγές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση νέας ελάφρυνσης των capital controls αφορούσε τόσο τη διευκόλυνση των συναλλαγών των επιχειρήσεων που έχουν το συναλλακτικό τους κύκλωμα στο εξωτερικό, όσο και την αύξηση του μηνιαίου ορίου ανάληψης μετρητών από τα 2.300 ευρώ στα 3.000 ευρώ. Στην αύξηση αυτή οι τράπεζες εμφανίστηκαν εντελώς αντίθετες, απορρίπτοντάς την. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να υπάρξει τελικώς αύξηση του μηνιαίου ορίου ανάληψης μετρητών, ενδεχομένως στα 2.500 ευρώ.

Αναφορικά με την ελάφρυνση των κεφαλαιακών περιορισμών για τις επιχειρήσεις, σχεδιάζεται πλήρης απελευθέρωση των εσόδων τους που προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς και διπλασιασμός των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες, χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης ιστορικότητας, από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ ανά πελάτη ανά ημέρα.

Η πλήρης απελευθέρωση των εσόδων από το εξωτερικό, τα οποία θα μπορούν να ξαναβγαίνουν στο ακέραιο οποτεδήποτε εκτός Ελλάδος, αφορούν εισπράξεις – εμβάσματα από το εξωτερικό, έσοδα από πληρωμές με κάρτες εκδόσεως εξωτερικού, αλλά και τη θεματοφυλακή τίτλων που θα μπορεί να βγαίνει εκτός Ελλάδος.

Η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών κρίνεται απαραίτητη από την κυβέρνηση για την ενίσχυση του θετικότερου κλίματος που διαμορφώθηκε μετά το αποτέλεσμα των stress tests και ενόψει της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης και της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι οι τραπεζίτες είχαν θέσει το ζήτημα, στην συνάντηση που είχαν στις 11 Μαΐου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη.

Όπως αναφέρεται στο ολιστικό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας στο μέλλον, "τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των capital controls θα βελτιώσουν τις οικονομικές επιδόσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη ρευστότητα στο σύστημα.

Περιλαμβάνουν:

• Κατάργηση των περιορισμών των αναλήψεων μετρητών. Σε συνδυασμό με τους καταργηθέντες περιορισμούς για το άνοιγμα νέων λογαριασμών, θα ολοκληρώσει την απελευθέρωση των εγχώριων συναλλαγών και την κατάργηση του δεύτερου πυλώνα των περιορισμών.

• Αύξηση των ορίων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

• Αύξηση του τρέχοντος ορίου έγκρισης συναλλαγών, με σκοπό την ανάθεση αυτής της αρμοδιότητας στις υποεπιτροπές τραπεζών".

PHOTO GALLERY