ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξαφνική επίθεση φιλίας από Ντάισελμπλουμ: Δεν χρειάζεται περικοπή συντάξεων, η κυβέρνηση έχει δίκιο

Ξαφνική επίθεση φιλίας από Ντάισελμπλουμ: Δεν χρειάζεται περικοπή συντάξεων, η κυβέρνηση έχει δίκιο

Γερούν Ντάισελμπλουμ | Συντάξεις | περικοπή συντάξεων: Στροφή 180 μοιρών από τον «σκληρό» πρώην επικεφαλής του Eurogroup – Ζητά μεγαλύτερη ευελιξία από την Κομισιόν απέναντι στην Ελλάδα - «Οι Έλληνες έχουν δίκιο πως το μέτρο δεν έχει διαρθρωτικό αντίκτυπο»

Σε δηλώσεις που η Ελλάδα δεν τον είχε συνηθίσει, ενόσω διατελούσε επικεφαλής του Eurogroup, προέβη την Κυριακή (14/10/2018) ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συντασσόμενος με την άποψη της κυβέρνησης ότι η περικοπή των συντάξεων δεν χρειάζεται.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Ευρωομάδας, σε άρθρο που δημοσιεύει στο προσωπικό του ιστολόγιο, υποστηρίζει πλέον ότι έχει ένα δίκιο η Αθήνα που ζητά να μην γίνουν οι συμφωνημένες περικοπές των συντάξεων.

Ωστόσο, προχωρά κι ένα βήμα παραπέρα, προτρέποντας το Eurogroup να φανεί πιο ευέλικτο απέναντι στην Ελλάδα και να ασχοληθεί περισσότερα με άλλα συνταξιοδοτικά συστήματα, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το αντίστοιχο της Γερμανίας.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Εχοντας μόλις βγει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, η Ελλάδα είναι ήδη ξανά στην ατζέντα του Eurogroup. Αυτή τη φορά είναι για τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι είναι αχρείαστες περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, λόγω της υπεραπόδοσης σε ό,τι αφορά τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήδη δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για άλλες κοινωνικές πολιτικές ή για περικοπή συντάξεων. Οι δανειστές είναι επικριτικοί. Ιδιαίτερα το ΔΝΤ, που προειδοποιεί για ένα “κακό σήμα προς τις αγορές”. Ποιος έχει δίκιο;».

Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει με έμφαση τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η ελληνική πλευρά, ώστε να καταστεί βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.Στο πλαίσιο αυτό, υπερτονίζει το γεγονός ότι έχουν κλείσει οι «παρακάμψεις» για πρόωρη συνταξιοδότηση, ότι η θεσμοθετημένη ηλικία συνταξιοδότησης θα πάει στα 76 και πως έχουν καταργηθεί σταδιακά επιδόματα όπως το ΕΚΑΣ.

Υπογραμμίζει δε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup: «Oι Ελληνες έχουν ένα δίκιο ότι το μέτρο δεν έχει διαρθρωτικό αντίκτυπο» σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει οι αποδοχές όσων βγήκαν στη σύνταξη πριν από το 2016 να προσαρμοστούν προς τα κάτω, σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα».

«Μακροπρόθεσμα (σ.σ. το μέτρο) δεν εξοικονομεί πολλά, καθώς οι συνταξιούχοι θα βγαίνουν φυσικά από το σύστημα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συνεισφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Βέβαια, θα δημιουργούσε βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικό χώρο που- καλοδεχούμενος- θα χρησιμοποιούνταν για άλλες μη συνταξιοδοτικές δαπάνες ή ελαφρύνσεις φόρων. Οπως έχουν τα πράγματα, δημοσιονομικός χώρος θα είναι διαθέσιμος αυτή τη χρονιά και την επόμενη. Το 2017 συμφωνήσαμε στο Eurogroup η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πέντε χρόνια. Πολλοί είπαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά οι στόχοι έχουν ήδη ξεπεραστεί για δύο χρόνια στη σειρά. Το ΔΝΤ είπε ότι δεν ήταν δυνατόν, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή του σε ακριβώς 3,5%», συμπληρώνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Ο περαιτέρω χώρος, που αυτή τη χρονιά χρησιμοποιήθηκε για στοχευμένες αυξήσεις σε επιδόματα παιδιού, αυξήσεις σταδιακές, θα επιτρέψει επίσης την πολύ αναγκαία φοροελάφρυνση της πραγματικής οικονομίας», λέει ο ίδιος αναφερόμενος στο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε υπέρ της Ελλάδας.

Ωστόσο, ο Ολλανδός πρώην ΥΠΟΙΚ επιμένει πως η χώρα μας χρειάζεται κι άλλες μεταρρυθμίσεις και υπογραμμίζει: «Παρότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναστρέφουν συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις. Στην Ολλανδία τίθεται υπό αμφισβήτηση η ηλικία συνταξιοδότησης (66 έτη), στην Ιταλία ήδη έχει συμφωνηθεί να χαμηλώσει, ενώ στη Γερμανία η κυβέρνηση χειροτερεύει μία ήδη άσχημη κατάσταση».

Τέλος, αναφερόμενος ειδικότερα στο γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ λέει: «Η κυβερνητική δαπάνη θα "εκραγεί", αν δεν αλλάξει κάτι. Ετσι, όταν το Eurogroup συζητήσει τα επόμενα βήματα για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, μπορεί να ανακαλύψει ότι υπάρχει πεδίο ευελιξίας, με δεδομένα τα αποτελέσματα στην Ελλάδα έως τώρα. Μπορεί να θέλει να ξοδέψει περισσότερο χρόνο στο συνταξιοδοτικό σύστημα άλλων χωρών, όπως της Γερμανίας».

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα 600 ευρώ για χιλιάδες οικογένειες: Δείτε ΕΔΩ αν το δικαιούστε