ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Πότε θα γίνει η επόμενη πληρωμή - Τι ισχύει για το «ακατάσχετο» επίδομα

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Πότε θα γίνει η επόμενη πληρωμή - Τι ισχύει για το «ακατάσχετο» επίδομα

Στις 21 Δεκεμβρίου θα γίνει η νέα πληρωμή για το κοινωνικό μέρισμα 2018, μετά την χθεσινή πληρωμή που πραγματοποιήθηκε τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης.

Περίπου 1.381.000 δικαιούχοι για το κοινωνικό Μέρισμα είδαν τα χρήματα τους στους λογαριασμούς τους. Στις 21 Δεκεμβρίου θα υπάρξει νέα πληρωμή για όσους δικαιούχους δεν πληρώθηκαν.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων είναι στις 21 Δεκεμβρίου και η τρίτη φορά θα είναι στις 28 Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν αρκετές οι περιπτώσεις που δικαιούχοι προσπάθησαν χθες να κάνουν ανάληψη του κοινωνικού Μέρισματος χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν αφού η τράπεζα «δέσμευσε» τα ποσά για χρέη στην Εφορία. Οι δικαιούχοι απευθυνόμενοι σήμερα το πρωί στις τράπεζες, έλαβαν την απάντηση ότι τα ποσά κατάσχονται ακόμη και σε ακατάσχετους λογαριασμούς για χρέη στην Εφορία. Να υπενθυμίσουμε ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι ακατάσχετο βάσει του νόμου.

Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει σε ενημέρωση των τραπεζών, ώστε να μην προχωρούν στην δέσμευση των ποσών και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο κ. Ταγαρης της ΗΔΙΚΑ όσες αιτήσεις είχαν διαφορετικό δικαιούχο, αλλά ίδιο IBAN πάνω από 3 φορές έχουν απορριφθεί. Επίσης αιτήσεις με εμπλοκή στον έλεγχο ΙΒΑΝ- ΑΦΜ (συνδικαιούχοι) δεν έχουν ακυρωθεί αλλά έχουν μεταφερθεί για την επόμενη πληρωμή (144.000 αιτήσεις).

Η αίτηση παρά την εμπλοκή παραμένει έγκυρη οπότε θα πρέπει να διορθωθεί ή να προστεθεί IBAN συνδικαιούχου.

Για το θέμα της μόνιμης κατοικίας υπογράμμισε ότι απαιτούσε πέντε διαφορετικές φορολογικές δηλώσεις και έχει ελεγχθεί. «Κάποιοι δεν υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση (άνεργοι κυρίως) κι αυτό το κοιτάμε με ΑΑΔΕ, όπως και το αν μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή στην υπουργική απόφαση» επεσήμανε ο κ. Τάγαρης.

Τέλος, για τους φιλοξενούμενους σε Ιδρύματα ή Κέντρα πρέπει να δηλώνεται το ΑΦΜ του κέντρου φιλοξενίας, για να υπάρξει εξαίρεση και να μπορούν να κάνουν αίτηση.

Διαβάστε επίσης: Κοινωνικό μέρισμα 2018: Μπήκαν στους λογαριασμούς τα χρήματα - Αναλυτικά τα ποσά