ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Περιορισμένες αλλαγές» στις συνθήκες ζητά ο Σόιμπλε

«Περιορισμένες αλλαγές» στις συνθήκες ζητά ο Σόιμπλε

Αποφάσεις που θα καθησυχάσουν τις αγορές αναμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την τη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 9 Δεκεμβρίου.

"Αυτό θα γίνει πιο γρήγορα απ'ότι σε 12 μήνες, πιστεύω ότι θα ληφθούν αποφάσεις στις 9 Δεκεμβρίου", σημείωσε.

Ο Σόιμπλε αναφερόταν κυρίως στις τροποποιήσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών που επιθυμεί το Βερολίνο, το οποίο κρίνει ότι το μέσο για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των αγορών είναι να θεσμοθετηθεί μια ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η Γερμανία θέλει "περιορισμένες" αλλαγές, οι οποίες προσφέρουν κυρίως τη δυνατότητα να οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης ένα κράτος που επιτρέπει να συσσωρεύεται το χρέος και το έλλειμμά του και να τίθεται αυτό υπό δημοσιονομική κηδεμονία.

"Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, οφείλουμε να αλλάξουμε τις δομές", προσέθεσε ο Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι "αυτό δεν είναι θέμα αλαζονείας των Γερμανών, έτσι είναι τα πράγματα".

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την αντίθεσή του στις θεραπείες που προτείνουν τον τελευταίο καιρό με επιμονή πολλοί, όπως μια προωθημένη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ή η έκδοση ευρωομολόγων.

"Πολλοί πιστεύουν ότι ζητώντας όλο και περισσότερα, στο τέλος θα καταλήξουμε να κάνουμε αυτό που δεν θέλουμε να κάνουμε", δήλωσε. Όμως η σταθερότητα του κοινού νομίσματος, την οποία εγγυάται η ανεξαρτησία της ΕΚΤ, είναι ο λόγος ύπαρξης της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο.