ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παντοάν : Η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει την ύφεση

Παντοάν : Η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει την ύφεση

Στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας πρέπει να προχωρήσουν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική ύφεση, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κ. Πιερ Κάρλο Παντοάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.


«Η ύφεση μπορεί ακόμη να αποφευχθεί. Αλλά πρέπει να υπάρξουν επαρκείς πόροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ηρεμήσουν οι αγορές και οι Κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας», δήλωσε ο κ. Παντοάν, προσθέτοντας «Αν συμβεί αυτό, όχι μόνο θα μπορούμε να βγούμε από την κρίση, αλλά και να ξεκινήσουμε πάλι σε ένα πιο βιώσιμο και σταθερό δρόμο ανάπτυξης».

Ο οικονομολόγος αναφέρθηκε στην αποτυχία της χθεσινής δημοπρασίας γερμανικών ομολόγων η οποία αποτελεί μία περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης, διατυπώνοντας την ανησυχία του.

«Αν η χώρα αναφοράς της Ευρωζώνης δεν πετυχαίνει να διαθέσει τα ομόλογά της, αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές φοβούνται συνολικά για το σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα μέσω των αγορών κρατικών ομολόγων και της προσφοράς απεριόριστης ρευστότητας στις τράπεζες και τις αγορές χρήματος, ενώ θεωρεί ότι είναι αναγκαίο ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο να δίνει χρηματοδότηση στις χώρες (της Ευρωζώνης) με προκαθορισμένους όρους.