ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τραπεζίτες συναντήθηκε ο Βενιζέλος

Με τραπεζίτες συναντήθηκε ο Βενιζέλος

Με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) συναντήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, οι οποίες ξεκινούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι τραπεζίτες αναζητούν ένα μοντέλο ώστε να μειώσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερο και γι αυτό θα επιδιώξουν τον περιορισμό των απομειώσεων στα βιβλία τους.

Πάντως, το αποτέλεσμα βρίσκεται σε συνάρτηση με τη συμφωνία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) με την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ οι διαδικασίες δεν αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν πριν το τέλος του έτους.

Αίτημα για το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τραπεζών ότι η κυβέρνηση θα θέσει στην τρόικα αίτημα για μείωση του ελάχιστου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%, όπως ισχύει και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κι όχι 10%, όπως έχει αποφασιστεί για τις ελληνικές τράπεζες.

Ένα άλλο ζήτημα που παραμένει ανοιχτό αφορά τη στήριξη των τραπεζών είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με κοινές μετοχές ή από το ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF).

Ο κ. Βενιζέλος δεν ήταν αρνητικός στην ενίσχυση των τραπεζών μέσω EFSF με προνομιούχες μετοχές, αρκεί να δεχθεί κάτι τέτοιο η ΕΕ, καθώς όπως υποστήριξε, με αυτόν τον τρόπο τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν δε θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.

Συμφωνία για το διακανονισμό δανείων

Επίσης, οι δύο πλευρές φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε μια προγραμματική συμφωνία, που θα ρυθμίζει το πλαίσιο για το διακανονισμό δανείων των δημοσίων υπαλλήλων.