ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τράπεζες: Σπριντ για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια

Τράπεζες: Σπριντ για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια

Επιταχύνουν τις ενέργειές τους για τη μείωση των κόκκινων δανείων οι τράπεζες, με βασικό μοχλό το πρόγραμμα «Ηρακλής», το οποίο προβλέπει μια σειρά κρατικές εγγυήσεις για τα senior ομόλογα.

Και μπορεί η πανδημία να έβαλε «φρένο» στα σχέδια των τραπεζικών ιδρυμάτων για επιθετικό περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ωστόσο τα κίνητρα από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ απελευθέρωσαν φρέσκο χρήμα σε funds, τα οποία αγόρασαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναζωογονώντας έτσι την όλη προσπάθεια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα νέα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ, ποσό κατά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις για εκτίναξη των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10 δισ. ευρώ.

Για πρώτη φορά χρησιμοποίησε το πρόγραμμα «Ηρακλής», η Eurobank τον Ιούνιο, για να ξεφορτωθεί 7,5 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και στις άλλες τράπεζες, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank. Με την τράπεζα να έχει ολοκληρώσει δύο τιτλοποιήσεις (Pillar και Cairo), συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, έχει υπερκεράσει το στόχο που έχει τεθεί, επιτυγχάνοντας ήδη από το α΄ εξάμηνο του 2020 μείωση του δείκτη NPEs στο 15,3% σε επίπεδο ομίλου και στο 17% στην Ελλάδα.

Aναφορικά με την Alpha Bank, βρίσκεται στην τελική ευθεία πώλησης ενός ακαθάριστου χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ μαζί με τη μονάδα εξυπηρέτησης των δανείων αυτών. Ο επικρατέστερος προσφέρων είναι το αμερικανικό fundDavidson Kempner Capital Management LP, που ξεπέρασε την Pacific Funding Administration Co. Πρόκειται για μία πολυεπίπεδη συναλλαγή, την πρώτη μεγάλη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη, που περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων 10,80 δισ. ευρώ. Μετά το Galaxy, η Alpha Bank θα περιορίσει το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στην Ελλάδα στο 13% από 29% σήμερα.

Δύο ακόμη συστημικές τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς, στοχεύουν στην πώληση δανείων περίπου 7 δισ. ευρώ η κάθε μία το επόμενο έτος.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα εφαρμόσει το 2021 ένα πιο επιθετικό πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα μείωση των NPEs, μέσω τιτλοποίησης, ύψους 5-6 δισ. ευρώ το 2021 πέραν των δύο τιτλοποιήσεων συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ πακέτο Phoenix και 5 δισ. ευρώ πακέτο Vega) που είναι δρομολογημένες και θα ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2021. Στήριξη στην επιθετική μείωση των NPEs δίνει το κεφαλαιακό μαξιλάρι ύψους 1 δισ. ευρώ που δημιουργείται από την μη πληρωμή των Cocos, όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου.

Από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα προχωρά την τιτλοποίηση (project Frontier) των 6,1 δισ. ευρώ που θα μειώσει την έκθεσή της σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε προ δεκαετίας επίπεδα. Ο δείκτης NPE της Τράπεζας θα υποχωρήσει κάτω του 15% από 30,1% στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2020. Η συναλλαγή Frontier θα ολοκληρωθεί στο β΄ τρίμηνο του 2021. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 190.000 δάνεια (77% στεγαστικά, 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και 5% καταναλωτικά) 80.000 δανειοληπτών, εξασφαλισμένα στο 90% με ακίνητα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Eμβόλιο Pfizer: «Πράσινο» φως από την Κομισιόν