ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Εγκρίθηκε η διάσπαση σε νέα τράπεζα και εταιρεία συμμετοχών

Τράπεζα Πειραιώς: Εγκρίθηκε η διάσπαση σε νέα τράπεζα και εταιρεία συμμετοχών
INTIME

Εγκρίθηκε το «hive-down», η απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας της Τράπεζας Πειραιώς και η εισφορά του σε νέα τραπεζική εταιρεία, με μετατροπή της εισηγμένης σε εταιρεία συμμετοχών.

Το μετοχικό κεφάλαιο της «νέας» Τράπεζας Πειραιώς ανέρχεται σε 5,4 δισ. ευρώ και θα διαιρείται σε 5.400.000.000 κοινές, ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ εκάστη.

Ειδικότερα, σήμερα καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) η έγκριση της διάσπασης, βάσει της οποίας εισφέρεται σε νέα τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία Τράπεζα Πειραιώς, το σύνολο των τραπεζικών δραστηριοτήτων της τράπεζας.

Εξαιρούνται οι ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης ( Tier II), που εξέδωσε πέρσι τον Ιούνιο ( 400 εκατ. ευρώ) και τον περασμένο Φεβρουάριο ( 500 εκατ. ευρώ) η Τράπεζα Πειραιώς, όπως και οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες ( Contingent Convertible –CoCos), ονομαστικής αξίας 2,04 δισ. ευρώ.

Οι παραπάνω υποχρεώσεις θα παραμείνουν στην Πειραιώς Financial Holdings μαζί με έναν απόθεμα 0,9 δισ. ευρώ, με το οποίο η εταιρεία συμμετοχών θα καλύψει ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης αξίας 900 εκατ. ευρώ, που θα εκδώσει η κατά 100% θυγατρική της «νέα Πειραιώς».

Το hive-down διενεργείται, προκειμένου η ζημιά από τις δύο τιτλοποιήσεις, μικτής λογιστικής αξίας 7 δισ. ευρώ ( project Phoenix και Vega), να εγγραφεί στη συμμετοχών και όχι στην κατά 100% θυγατρική της «νέα Πειραιώς».

Με τον τρόπο αυτό θα διευθετηθεί η αναλογούσα αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και θα αποφευχθεί η υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου, προκειμένου να συμψηφισθεί με τις ζημιές που θα εμφανίσει το ίδρυμα.

Ο εταιρικός μετασχηματισμός θα διευκολύνει τη μελλοντική έκδοση κεφαλαιακών τίτλων κατηγορίας Tier II ή Tier I από την εταιρεία συμμετοχών, κατά την ευρέως αποδεκτή πρακτική σε διεθνείς τραπεζικούς ομίλους, κατά την οποία η άντληση εποπτικών κεφαλαίων διενεργείται από την απώτερη μητρική, προς περαιτέρω διοχέτευσή τους στις θυγατρικές τράπεζες.

Το σύνολο των συμμετοχών της Τράπεζας Πειραιώς μεταβιβάζεται στην νέα τραπεζική εταιρεία, με εξαίρεση την εταιρεία παροχής υπηρεσιών διανομής ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών προϊόντων, Πειραιώς Agency, την ουκρανική τράπεζα JSC Piraeus Bank και την εταιρεία έκδοσης πιστωτικών τίτλων, Piraeus Group Capital.

Η εταιρεία συμμετοχών θα διατηρήσει και το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και μειωμένης εξασφάλισης των τιτλοποιήσεων Phoenix και Vega, μέρος των οποίων θα πωλήσει στους προτιμητέους επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο θα το αποδώσει δωρεάν στους μετόχους της, προκειμένου να πετύχει τις προϋποθέσεις από-αναγνώρισης των τιτλοποιημένων δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 7 δισ. ευρώ.