ΤΡΑΠΕΖΕΣ

BIS: Mείωση 22 δισ. δολ. στα δάνεια διεθνών τραπεζών στην Ελλάδα

BIS: Mείωση 22 δισ. δολ. στα δάνεια διεθνών τραπεζών στην Ελλάδα

Το ύψος των δανείων από διεθνείς τράπεζες στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 22 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS).

«Σε προσαρμοσμένη για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και αναλυτική βάση, οι διεθνείς τράπεζες κατέγραψαν μία μείωση των απαιτήσεων τους έναντι της Ελλάδας κατά 22 δισ. δολάρια στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο ετήσιος ρυθμός μείωσής τους στο 28%», αναφέρει η BIS στην τριμηνιαία έκθεσή της.

Το υπόλοιπο των απαιτήσεων από το εξωτερικό έναντι του ελληνικού τραπεζικού τομέα ανήλθε σε 2,2 δισ. δολάρια στο τέλος Μαρτίου 2015, έπειτα από μία σημαντική μείωσή τους από το πιο πρόσφατο υψηλό επίπεδο των 31 δισ. δολαρίων στο τέλος του δευτέρου τριμήνου 2014.

Οι απαιτήσεις έναντι του ελληνικού μη τραπεζικού ιδιωτικού τομέα ανήλθαν σε 16 δισ. δολάρια στο τέλος του Μαρτίου 2015 και έναντι του ελληνικού δημόσιου τομέα σε 0,6 δισ. δολάρια.

Οι παγκόσμιες διασυνοριακές απαιτήσεις των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 755 δισ. δολάρια στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης του δανεισμού προς την Ευρωζώνη, σύμφωνα με την έκθεση της BIS.