ΤΡΑΠΕΖΕΣ

«Ανέπαφες» γίνονται όλες οι συναλλαγές με κάρτες

«Ανέπαφες» γίνονται όλες οι συναλλαγές με κάρτες

Η εποχή που για να πραγματοποιήσουμε μία συναλλαγή με κάρτα χρειαζόταν να δώσουμε την κάρτα μας (χρεωστική ή πιστωτική) στον ταμία του καταστήματος ετοιμάζεται να περάσει ανεπιστρεπτί,, καθώς το μέλλον βρίσκεται στις αποκαλούμενες «ανέπαφες» συναλλαγές (contactless payments).

Του Δημήτρη Μαλλά

Χαρακτηριστικό δείγμα της νέας προσέγγισης είναι ότι από την 1/1/2016 όλα τα νέα τερματικά (POS) που θα εγκαθίστανται σε επιχειρήσεις και θα μπορούν να δεχθούν κάρτες Visa και MasterCard.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι ο καταναλωτής, εφόσον και η κάρτα του έχει το ειδικό chip (τεχνολογίας NFC) που υποστηρίζει τις ανέπαφες συναλλαγές, θα χρειάζεται απλώς να περνά μπροστά από το POS την κάρτα του για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Αν, μάλιστα, το ποσό που καλείται να πληρώσει είναι κάτω από 25 ευρώ, τότε δεν θα χρειάζεται να πληκτρολογήσει καν το ΡΙΝ που έχει ορίσει για την κάρτα του. Το αποτέλεσμα είναι η συναλλαγή να ολοκληρώνεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, βελτιώνοντας σημαντικά την εμπειρία και κάνοντας ελκυστική τη χρήση των καρτών ακόμη για συναλλαγές που αφορούν μικρά ποσά.

Στο εξωτερικό οι «ανέπαφες» συναλλαγές παρουσιάζουν σημαντική άνοδο, κάτι που συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της MasterCard, o αριθμός των «ανέπαφων» συναλλαγών τους τελευταίους μήνες –λόγω, φυσικά, και των capital controls- διπλασιάστηκε. Αν και αυτή η άνοδος αποδίδεται στη γενικότερη άνοδο της χρήσης των καρτών, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως πρακτικά αναμένεται μία περαιτέρω «έκρηξη» της χρήσης τους επόμενους μήνες.

Η MasterCard υπολογίζει ότι σε μία χώρα χρειάζεται να υποστηρίζουν τις ανέπαφες συναλλαγές το 10% των POS όπως και το 10% των καρτών.

Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, εκτιμάται ότι με περίπου 1,5 εκατ. κάρτες που φέρουν το χαρακτηριστικό σύμβολο (σ.σ. μοιάζει με το αντίστοιχο σήμα για το WiFi) και περίπου 15.000 POS που έχουν επίσης το ίδιο σύμβολο, έχουμε πλέον πιάσει αυτά τα όρια ή είμαστε πολύ κοντά. Οπότε αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω η χρήση.

Το πλάνο της MasterCard αλλά και της Visa, μάλιστα, είναι μέχρι το 2020 όλα τα POS παγκοσμίως που θα δέχονται τις κάρτες να υποστηρίζουν τις «ανέπαφες» συναλλαγές. Ένας λόγος επιπλέον είναι ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο προκειμένου να διευκολυνθεί η αύξηση της χρήσης των smartphones για τη διεκπεραίωση συναλλαγών.

Σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης, ο οποίος θα έχει «περάσει» τα στοιχεία της κάρτας του (ή των καρτών του) μέσα στο smartphone θα μπορεί απλά να περνά τη συσκευή μπροστά από το POS για να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή. Κάτι που γίνεται ήδη με το Apple Pay, το οποίο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στην Ελλάδα, και ενσωματώνουν τα τελευταία iPhone, αλλά και με συσκευές Android που υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC.

Βέβαια, στην περίπτωση των Android συσκευών υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις. Η μία, που έχει ήδη λανσαριστεί στην Ελλάδα από την Alpha Bank και τη Vodafone σε συνεργασία με τη Visa, θέλει την αποθήκευση των στοιχείων της κάρτας να γίνεται στην κάρτα SIM της συσκευής και μέσω αυτής να γίνεται και η ταυτοποίηση του κατόχου της κάρτας και των στοιχείων της. Η δεύτερη προσέγγιση, η οποία και είναι και αυτή που εκτιμάται πως θα χρησιμοποιηθεί περαιτέρω, θέλει την ταυτοποίηση να γίνεται μέσω Διαδικτύου και των «αποκαλούμενων» cloud υπηρεσιών.

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι από το 2016 μάλλον θα δούμε στην Ελλάδα να λανσάρονται και τα πρώτα «ψηφιακά πορτοφόλια» που θα βασίζονται στην πλατφόρμα MasterPass της MasterCard, τα οποία θα προσφέρουν τη δυνατότητα για online ή μέσω του smartphone συναλλαγών με τον καταναλωτή να μπορεί να αποθηκεύσει και να χρησιμοποιεί πολλαπλές κάρτες.

Σχετικές ειδήσεις