Βάσεις 2015: Στις 10:00 το πρωί η ανακοίνωση των βάσεων

Σήμερα, Τετάρτη 26 Αυγούστου, στις 10:00 το πρωί, θα μπει τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων, καθώς αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.

Βάσεις 2015: Στις 10:00 το πρωί η ανακοίνωση των βάσεων
3'

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι βάσεις θα σημειώσουν πτώση, σε σχέση με την περσινή χρονιά, σε όλες τις δημοφιλείς σχολές. Όσον αφορά τις σχολές της περιφέρειας αναμένεται η πτώση να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αντίθετα, αναμένεται σχετικά μικρή άνοδος στις σχολές που κινούνται ανάμεσα στα 11.000 και τα 13.000 μόρια.

Σημειώνεται ότι για φέτος οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα, είναι τόσο η δυσκολία των θεμάτων όσο και η νέα ρύθμιση στις μετεγγραφές. Τα λεγόμενα capital controls χαρακτηρίζονται ως ο αστάθμητος παράγοντας για φέτος καθώς συνέπεσαν χρονικά με την περίοδο της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους, πράγμα που επηρέασε σε κάποιο βαθμό τις επιλογές των υποψηφίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις ανά πεδίο

1ο επιστημονικό πεδίο

Το χαμηλό ποσοστό των αριστούχων στ Αρχαία Ελληνικά, αναμένεται να επηρεάσει αρκετά την πτώση στα μόρια. Οι υψηλόβαθμες σχολές που κυμαίνονται μεταξύ 18.000 και 20.000 μόρια αναμένεται να σημειώσουν πτώση έως και 400 μόρια με τις άλλες κλίμακες να σημειώνουν μικρές αυξομειώσεις, χωρίς αξιόλογες μεταβολές.

2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο

Αυτά είναι τα δύο πεδία στα οποία αναμένεται η μεγαλύτερη καθίζηση καθώς θα υπάρξουν σχολές που θα σημειώσουν πτώση έως και 2.000 μόρια. Βασικός παράγοντας σε αυτήν την πτώση είναι οι χαμηλές βαθμολογίες στη Φυσική και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αριστούχων στα Μαθηματικά κυμαίνεται φέτος στο 4,53% ενώ πέρυσι ήταν στο 15,12%. Αντίστοιχα στην Φυσική τα ποσοστά είναι 5,18% για φέτος έναντι 18,03 με την περσινή χρονιά. Λόγω του νέου καθεστώτος στις μεταγραφές οι σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναμένεται να πληγούν λιγότερο από αυτές της περιφέρειας.

3ο επιστημονικό πεδίο

Οι αριστούχοι της Βιολογίας Κατεύθυνσης είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ αντίθετα στη Χημεία έχουν καλύτερες βαθμολογίες. Αν όμως συνυπολογιστούν και οι επιδράσεις των Μαθηματικών και της Φυσικής, θα σημειωθεί πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές. Τα μόρια στις Ιατρικές σχολές της περιφέρειας αναμένεται να αγγίξουν τα 18.400. Οι σχολές μεσαίας ζήτησης αναμένεται να σημειώσουν διακριτή πτώση ενώ οι χαμηλόβαθμες σχολές θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.

5ο επιστημονικό πεδίο

Το αυξημένο σε σχέση με πέρυσι ποσοστό των αριστούχων στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας εκτιμάται ότι θα ανακόψει κάπως την πίεση που ασκούν τα Μαθηματική Γενικής, τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και η Φυσική καθώς ο συντελεστής βαρύτητάς του είναι μεγαλύτερος. Οι σχολές υψηλής ζήτησης θα δυσκολέψουν αρκετά τους υποψηφίους ενώ οι σχολές μεσαίας ζήτησης θα ακολουθήσουν και εδώ πτωτική πορεία. Στα ΤΕΙ και τις σχολές της επαρχίας η πτώση θα είναι σημαντική, καθώς η ζήτηση είναι μικρότερη λόγω του νέου καθεστώτος στις μετεγγραφές.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή