ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Στηρίζουμε αλλά δεν σιωπούμε - Θα κριθούμε όλοι για όλα

Τσίπρας: Στηρίζουμε αλλά δεν σιωπούμε - Θα κριθούμε όλοι για όλα
INTIME NEWS

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΟ πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τοποθετείται στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, σχετικά με τα υγειονομικά μέτρα.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του εμφανίστηκε ενωτικός, χωρίς όπως είπε να υιοθετεί την σιωπή:

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Είναι εξαιρετικά αμήχανο να μιλά κανείς σε άδεια έδρανα αλλά η κοινοβουλευτική διαδικασία παρά την έκτακτη περίσταση που βιώνουμε δε μπορεί και δε πρέπει να ανασταλεί.

Έχουμε χρέος να προστατεψουμε τη δημόσια υγεία, να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας υγειονομικής κρίσης παγκόσμιας με πρωτοφανείς διαστάσεις, που κάνει πολλούς να μιλούν για τη μεγαλύτερη δοκιμασία της ανθρωπότητας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι στις συνθήκες αυτές το κύριο, το βασικό, είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι.

Να προστατευτεί η ζωή όλων των ανθρώπων, και του καθενός ξεχωριστά, σε όποια ηλικιακή, θρησκευτική, πολιτική, ή άλλη ομάδα κι αν ανήκει.

Όλες αυτές τις μέρες ο καθένας και η καθεμιά μας δίνουμε τη δική μας μάχη.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δίνουν τη μάχη στη πρώτη γραμμή, με κίνδυνο για τη δική τους υγεία.

Οφείλουμε λοιπόν πριν απο όλα να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους.

Τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ που δίνουν μια μάχη τιτάνια, συχνά όπως καταγγέλλουν χωρίς τα απαραίτητα εφόδια, και με κίνδυνο της δικής τους υγείας και ζωής, ακριβώς για να διασώσουν κάθε ανθρώπινη ζωή.

Για να αποκαταστήσουν την υγεία όσων έχουν προσβληθεί.

Και επιτρέψτε μου να πω εδώ, ότι αυτοί, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής δίνουν ένα μάθημα σε όλους μας.

Για την αξία του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Και νομίζω ότι και η κρίση αυτή, μπορεί να μας οδηγήσει να εκτιμήσουμε ξανά αξίες που είχανε υποχωρήσει στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η ώρα τώρα για κομματικά οφέλη, για παιγνίδια εντυπώσεων, για εμπόριο του δράματος.

Ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια, ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία.

Η κρίση μπορεί να είναι ευκαιρία.

Αλλά όχι ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών.

Η κρίση είναι ευκαιρία να δούμε ποιος είναι ποιος.

Να δούμε ποιος στέκεται με σοβαρότητα και ευθύνη στο πλευρό του λαού που δοκιμάζεται.

Και ποιος δοκιμάζει τις αντοχές του λαού, αποβλέποντας σε πολιτικό, κομματικό, προσωπικό, ή οικονομικό κέρδος.

Η κρίση είναι επίσης ευκαιρία να δούμε πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια.

Και να συνειδητοποιήσουμε, ίσως με τον πιο οδυνηρό τρόπο, πού οδηγεί η ιδεοληψία, όταν γίνεται πολιτική πράξη, ότι όλα, ακόμα και η υγεία, μπορεί να ρυθμίζεται από την αγορά.

Κυρίες και κύριοι βουλευτες.

Θα κριθούμε όλοι για όλα, την επόμενη μέρα.
Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, θεσμοί, πρόσωπα και κυκλώματα.

Τώρα, όμως, προέχει η μάχη της ζωής.

Και στη μάχη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με το λόγο και την πράξη του παρών από την πρώτη μέρα.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού με αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια των γιατρών, των νοσηλευτών, των ανθρώπων του κρατικού μηχανισμού που συμμετέχουν στη δύσκολη μάχη.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε τους ανθρώπους του μόχθου, τους επιστήμονες, τους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους, τους άνεργους, τους αγρότες, όλους όσους ήδη τραυματίζει η οικονομική λεπίδα της κρίσης και βρίσκονται αυτή τη στιγμή με το σήμερα θολό και το αύριο δυσοίωνο.

Στηρίζουμε όμως σημαίνει και ότι ασκούμε κριτική στα κακώς κείμενα.

Σε ολιγωρίες, λάθη, αδικίες, ταξικές πολιτικές εύνοιας στους έχοντες.

Στηρίζουμε δε σημαίνει σιωπούμε».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και στα θέματα του ΕΣΥ:

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι απαραίτητα.

Ωστόσο για να προστατεύσουμε τη ζωή και την υγεία όλων δεν αρκούν τα περιοριστικά μέτρα.

Τα περιοριστικά μέτρα μας δίνουν χρόνο προκειμένου με ταχύτητα να καλύψουμε τα κενά.

Να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Χρειάζονται γενναία μέτρα, με ένα και μοναδικό στόχο:

Κανένας χωρίς αξιόπιστη δημόσια φροντίδα υγείας μπροστά στην πανδημία.

Κι αυτό κατά την άποψή μας σημαίνει.

 • Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών.
  Δεν χωρούν εδώ ούτε αγκυλώσεις ιδεολογικές, ούτε αγκυλώσεις γραφειοκρατικές.
  Εδώ χωράει μόνο η ανάγκη να προφυλάξουμε πιο αποτελεσματικά τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.
 • Ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ με τις αναγκαίες προσλήψεις συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών,
  Και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, με όρους δημοσίου συμφέροντος, και όχι κερδοσκοπικής ληστείας.
 • Μόνιμες προσλήψεις ισατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η κύβέρνησή σας πάγωσε τις 4000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού, που η δική μας είχε προκηρύξει για φέτος. ΤΩΡΑ πρέπει να τις προχωρήσει. Γιατί ΤΩΡΑ είναι η ώρα της επένδυσης στο ΕΣΥ και στη Δημόσια Υγεία. Είναι απαράδεκτο να δίνουμε αυτή τη μάχη με προσλήψεις συμβασιούχων «μιας χρήσης», διατηρόντας τις ίδιες ιδεοληψίες για «λιγότερο κράτος» στην Υγεία.
 • Μαζική διαδικασία υποβολής των τεστ στον πληθυσμό και ιδίως σε ύποπτα κρούσματα. Και αυτό απαιτεί κεντρική διαχείριση των εργαστηριακών ελέγχων για τον κορονοϊό. Ενιαία κριτήρια για τη διενέργεια τους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ενίσχυση των δημόσιων εργαστηρίων και των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ. Και βέβαια μηδενική συμμετοχή για τον πολίτη.
 • Αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μεταξύ του «Μένουμε Σπίτι» και του Νοσοκομείου υπάρχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Προτείνουμε και ζητάμε την άμεση ενσωμάτωση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας. Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά ιατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί , σε ένα ενιαίο δίκτυο εξωνοσοκομειακής φροντίδας των ασθενών. Που και το ΕΣΥ θα ανακουφίσει, αλλά και τους πολίτες, ασθενείς, ή όχι, θα προσφέρει τη σιγουριάς της ιατρικής στήριξης.
 • Κινητές ομάδες υγείας ( ΚΟΜΥ) για κατ’ οίκον ιατρική παρακολούθηση ασθενών που υποφέρουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα και «Μένουν σπίτι» χωρίς συστηματική παρακολούθηση και φροντίδα. Οι ομάδες αυτές μπορούν να συμβάλλουν και στον διαγνωστικό έλεγχο για τον ιό.
 • Τέλος, ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες ( πρόσφυγες-μετανάστες, Ρομά , φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία , ψυχιατρεία και προνοιακά ιδρύματα , φυλακισμένοι, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι )».

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Πότε τελειώνει η καραντίνα για όσους έχουν νοσήσει (pics)

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα δύο βασικά συμπτώματα του ιού που έχουν σχεδόν όλοι (pics)

Κορονοϊός: Αφήνει βλάβες στους πνεύμονες ο φονικός ιός; Ποια είναι η αλήθεια;

Άσκησε σκληρή κριτική και στα θέματα της οικονομίας και στα εργασιακά:

«Το μέτωπο της υγείας είναι το κύριο αυτή τη στιγμή.
Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά στις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, οι οποίες είναι δυσθεώρητες τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Ήδη, σειρά από άλλες χώρες εφαρμόζουν εξαιρετικά γενναία πακέτα στα οποία ο συνδυασμός άμεσων δαπανών και εγγυήσεων φτάνει το 20% του ΑΕΠ. Υποστηρίζω και προειδοποιώ.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα παρόμοιο, γενναίο, εμπροσθοβαρές πακέτο, ώστε αφενός η ύφεση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, και αφετέρου βγαίνοντας από την κρίση να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη, που θα τους περιλαμβάνει όλους και όλες, χωρίς μείωση εισοδημάτων.

Η πραγματικότητα δείχνει ότι οι αποσπασματικές παρεμβάσεις, δεν ανταποκρίνονται στις άμεσες ανάγκες, ούτε απαντούν στην διάχυτη ανασφάλεια του κόσμου, ενώ αδυνατούν να βελτιώσουν τις προσδοκίες και το οικονομικό κλίμα και έχουν ως βέβαιο αποτέλεσμα μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή κατέθεσε συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη και τους βαθμούς ελευθερίας που προκύπτουν από:

 • Την αποφασισμένη παρέκκλιση από τους κανόνες τους συμφώνου σταθερότητας και των κρατικών ενισχύσεων,
 • Τη ρευστότητα η οποία θα είναι διαθέσιμη από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ,
 • και την ύπαρξη του δημοσιονομικού αποθέματος το οποίο εγγυάται την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους σε κάθε περίπτωση,

Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία προκειμένου να έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες απο τη κρίση χρειάζεται ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο οριζόντιων μέτρων και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις.

Τα 5 δις ευρώ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δηλαδή 2,6% του ΑΕΠ, αποτελούν μικρό μόνο κλάσμα των γιγαντιαίων προγραμμάτων της υπόλοιπης ευρωζώνης.

Όχι μόνο αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις άμεσες συνέπειες της κρίσης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αλλά δεν προστατεύουν στο ελάχιστο την ελληνική οικονομία από το στρατηγικό-συστημικό κίνδυνο να συρρικνωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα η ανεργία και η νέα φτωχοποίηση να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα, ώστε να είναι αδύνατο να επανέλθουν μετά την πανδημία.

Ήδη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, της μετατροπής των εργασιακών τους σχέσεων σε μερικής απασχόλησης ή χαμηλότερων αποδοχών, και οι περισσότερες επιχειρήσεις που πλήττονται δεν έχουν την ελάχιστη στήριξη.

Ποιοι πρέπει κατά τη γνώμη μας να είναι οι βασικοί στόχοι ενός οικονομικού προγράμματος σωτηρίας;

 • Η διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας αλλά και των εισοδημάτων μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, και ελευθέρων επαγγελματιών κατά την διάρκεια της κρίσης.
 • Η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω απευθείας ενισχύσεων και επιδοτήσεων αλλά και μέσω διευκολύνσεων ρευστότητας και εξυπηρέτησης χρεών.
 • Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης της ελληνικής οικονομίας κατά την διάρκεια της κρίσης, μέσω αύξησης επενδύσεων με την εμπροσθοβαρή υλοποίηση των σχεδιασμένων μεγάλων δημόσιων έργων υποδομών, και μέσω στήριξης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης
 • Η μη δημιουργία νέου ιδιωτικού χρέους από τους πολίτες κατά την διάρκεια της κρίσης.
 • Η μη δημιουργία ή ο περιορισμός δημιουργίας νέου ιδιωτικού χρέους από επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της κρίσης. Και η αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών.
 • Η χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω εγγυήσεων δανείων κατά την κρίση και μετά το τέλος της.
 • Και φυσικά η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΣΟΚ: Πέθανε ξαφνικά στα 42 του Έλληνας ηθοποιός (pics)

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Επίθεση με βιτριόλι: Αποκαλύφθηκε το «μυστικό» της μαυροντυμένης

03 Ιουν 2020 20:30

Συνάντηση Ιερώνυμου - Θεοδωρικάκου: 1.000 προσλήψεις ανέργων σε Μητροπόλεις

03 Ιουν 2020 20:29

Χανταμπάκης - Πηλιάκη: Νέο μέλος στην οικογένειά τους μετά την καραντίνα!

03 Ιουν 2020 20:25

Νέες προκλήσεις στο Αιγαίο: 39 τουρκικές παραβιάσεις και 2 εικονικές αερομαχίες

03 Ιουν 2020 20:24

Η απίστευτη συμπεριφορά ηθοποιού στην συνάδελφό της: Της έκανε τη ζωή κόλαση (photos)

03 Ιουν 2020 20:20

Νέο πακέτο στήριξης στην Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες από την Κομισιόν

03 Ιουν 2020 20:15

Μπορείς να διακρίνεις ποιος είναι ο διάσημος με το φτυάρι; Δεν θα το πιστεύεις

03 Ιουν 2020 20:10

Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

03 Ιουν 2020 20:06

Κορονοϊός - Ιταλία: Αυξήθηκαν τα κρούσματα, μειώθηκαν οι νεκροί

03 Ιουν 2020 20:03

Όταν μάθεις με τι προσόντα σε «προικίζει» ο Ερμής, θα τον εκτιμήσεις περισσότερο!

03 Ιουν 2020 20:00

Περιορίζεται το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων

03 Ιουν 2020 19:53

Έτοιμο για την επιστροφή το ΝΒΑ - Η ημερομηνία έναρξης και που θα γίνουν οι αγώνες

03 Ιουν 2020 19:51

MasterChef 4: Απίστευτες ατάκες Μαριάννας για Κατερίνα (vid)

03 Ιουν 2020 19:51

Κορονοϊός: Ανατροπή με την υδροξυχλωροκίνη - Ξεκινάει εκ νέου τις δοκιμές ο ΠΟΥ

03 Ιουν 2020 19:50

Κόρινθος: Σοκ και οργή για τον θάνατος της 23χρονης - Συγκλονίζει η καταγγελία του πατέρα της

03 Ιουν 2020 19:49

Μέλι, λεμόνι, ελαιόλαδο: Ένας συνδυασμός με απίστευτα οφέλη για την υγεία (βίντεο)

03 Ιουν 2020 19:30

Λεωφόρος Ποσειδώνος: Κλείνει από το βράδυ της Παρασκευής (05/06) - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

03 Ιουν 2020 19:29

Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου για την Τουρκία: Θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις

03 Ιουν 2020 19:25

Νέες αιτήσεις στο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ»

03 Ιουν 2020 19:23

Άδεια ειδικού σκοπού: Τα βήματα για τη δήλωσή της - Η καταληκτική ημερομηνία

03 Ιουν 2020 19:21

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Χαροπαλεύει Ελληνοαμερικανός αστυνομικός που πυροβολήθηκε στα επεισόδια

03 Ιουν 2020 19:19

Βαριά «καμπάνα» από την UEFA: Αποκλεισμός για ένα χρόνο από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

03 Ιουν 2020 19:18

Nέα Ζυμαρικά Ολικής Άλεσης με Λαχανικά από τον Μπάρμπα Στάθη!

03 Ιουν 2020 19:15

«Άνοιξαν» οι ουρανοί: Εντυπωσιακό βίντεο από την καταιγίδα που σάρωσε την Αθήνα

03 Ιουν 2020 19:13

Κίνηση ΤΩΡΑ: Διακοπή κυκλοφορίας στην Πειραιώς - Στο «κόκκινο» η Κηφισίας

03 Ιουν 2020 19:10

Πακέτο στήριξης: Στους τομείς προτεραιότητας της ΕΕ η φαρμακοβιομηχανία

03 Ιουν 2020 19:00

Μπορείς να αφήνεις το αντισηπτικό στο αμάξι; Οι ειδικοί προειδοποιούν

03 Ιουν 2020 19:00

Στεγαστικό επίδομα σε φοιτητές: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

03 Ιουν 2020 18:58

Ένταση στη δίκη για τον ομαδικό βιασμό 19χρονης με αναπηρία στη Ρόδο

03 Ιουν 2020 18:58

Κορονοϊός: Το «πείραμα της Σουηδίας» απέτυχε - Κόντρα κυβέρνησης-επιδημιολόγου για το τι πήγε στραβά

03 Ιουν 2020 18:53

Χτύπησε συναγερμός και πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους - Δεν φαντάζεστε τι είδαν (vid)

03 Ιουν 2020 18:52

Νέο κρούσμα κορονοϊού στην Premier League - Σε ποια ομάδα βρέθηκε

03 Ιουν 2020 18:51

Δένδιας: Απαντάμε αποφασιστικά σε κάθε τουρκική παραβατική ενέργεια

03 Ιουν 2020 18:50

Fortune Cookie: Η «προφητεία» σου για σήμερα 03/06

03 Ιουν 2020 18:50

Βίκυ Καγιά: Μας δείχνει την ντουλάπα της και ποζάρει με χαμόγελο και χωρίς ίχνος μακιγιάζ! (Photos)

03 Ιουν 2020 18:49

Κορονοϊός: Μία ανάσα από το πρώτο φάρμακο - αντίσωμα για την COVID-19

03 Ιουν 2020 18:42

Καιρός: Ισχυρή καταιγίδα σάρωσε την Αττική - Πού διακόπηκε η κυκλοφορία

03 Ιουν 2020 18:37

Super League: Πρεμιέρα σε άδεια γήπεδα, τι ισχύει για την επιστροφή κόσμου

03 Ιουν 2020 18:34

Βέλγιο: Ανοίγουν τα σύνορα με τις χώρες της ΕΕ και του Σένγκεν στις 15 Ιουνίου

03 Ιουν 2020 18:27

e-ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια πληρωμής εισφορών για τον Απρίλιο

03 Ιουν 2020 18:27

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

NEWSBOMB NEWSLETTER

Gossip-tv.gr Onsports.gr Queen.gr Astrology.gr Mothersblog.gr Onmed.gr Leoforos.gr Ratpack.gr i-Ellada.gr
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2012-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved