ΕΘΝΙΚΑ

Δεν φεύγουν οι Τούρκοι: Νέα NAVTEX για παραμονή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Δεν φεύγουν οι Τούρκοι: Νέα NAVTEX για παραμονή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προηγούμενη παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ανανέωσε την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού μέχρι τις 27 Αυγούστου – Σε ύψιστη επιφυλακή οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Να συντηρήσει το κλίμα έντασης στην ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί η Τουρκία, εκδίδοντας νέα NAVTEX με την οποία ενημερώνει ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι τις 27 Αυγούστου προκειμένου να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες.

Το τουρκικό ερευνητικό πλέει το απόγευμα της Κυριακής (23/08) στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με το καθεστώς Ερντογάν να συνεχίζει για 14η μέρα το… σόου!

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι αδύνατον να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε έρευνα στον ελληνικό βυθό καθώς, τα ηχοβαλιστικά καλώδια δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω του θορύβου από τα πολλά πλοία που έχουν συγκεντρωθεί γύρω του.

Την ίδια ώρα σε επιφυλακή παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με το Πολεμικό Ναυτικό να παρακολουθεί κάθε κίνηση του Oruc Reis και των συνοδευτικών τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Αθήνα: Αρνητικές οι συνέπειες για την Τουρκία

Την έντονη δυσαρέσκειά της για την απόφαση της Άγκυρας να παρατείνει την παραμονή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εκφράζει η Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την τουρκική NAVTEX, αναφέρουν:

«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μονο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη αναμένεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ενώ την επομένη θα μεταβεί στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει τις διερευνητικές επαφές Αθήνας – Αγκυρας.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μετά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, πρόκειται να συναντήσει μέσα στην εβδομάδα τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα καθίσει σε κανένα τραπέζι αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση και με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΤΩΡΑ: Επιστρέφουν οι αδειούχοι του Αυγούστου - Καθυστερήσεις στις Εθνικές Οδούς