ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 17:00 η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν – Τι θα συζητήσουν για τα εξοπλιστικά

Στις 17:00 η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν – Τι θα συζητήσουν για τα εξοπλιστικά
ASSOCIATED PRESS

Κρίσιμη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική θα έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις 17:00 πριν την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).

Μητσοτάκης και μακρόν αναμένεται να βάλουν και τις τελευταίες πινελιές της στρατηγικού χαρακτήρα για την συμφωνία για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει και την αγορά από πλευράς της Ελλάδας 18 αεροσκαφών Rafale.

Ωστόσο όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, δεν θα πέσουν οι υπογραφές, καθώς οι συζητήσεις για τος τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν φτάσει σε τέτοιο στάδιο ωρίμανσης προκειμένου το deal να είναι έτοιμο σε όλες τις πτυχές του. Μητσοτάκης και Μακρόν ωστόσο με την συνάντησή τους και τις επαφές τους όλο το προηγούμενο διάστημα, στέλνουν μήνυμα στην Άγκυρα για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.

Αθήνα και Λευκωσία, πάντως, προσδοκούν και ένα ισχυρό σήμα αλληλεγγύης και υποστήριξης των θέσεων τους έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της τρισέλιδης κοινής Διακήρυξης των Μεσογειακών κρατών – μελών της Ένωσης, που είχε στα χέρια της έως αργά χθες βράδυ η ελληνική πλευρά, εμπεριείχε μεταξύ άλλων πολύ θετικές, όσο και υποστηρικτικές αναφορές για τα δίκαια Ελλάδος και Κύπρου, αλλά και την καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας με ανοιχτή πάντα την προοπτική οικονομικών, πολιτικών και διπλωματικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Η ενίσχυση πάντως των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι μία εύκολη εξίσωση για την Αθήνα. Οι παράγοντες που εξετάζονται είναι πολλοί και δεν περιορίζονται μόνο στο οικονομικό σκέλος, αλλά και στο διπλωματικό. Οι κινήσεις που γίνονται, εξετάζονται με προσοχή, αφού η αγορά όπλων από την Γαλλία, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, πρέπει να συνοδεύεται από κάποιου είδους συμφωνία προμήθειας εξοπλισμού και από τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να τηρούνται οι ισορροπίες.

Η χρονική στιγμή πάντως για την Ελλάδα είναι θετική. Όσο κι αν οι σύμμαχοι προσπαθούν να τηρήσουν ίσες αποστάσεις, είναι ολοφάνερο πλέον πως η πολεμική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει τριγμούς στις δυσκίνητες μαλακές καρέκλες των Βρυξελλών.

Η Ελλάδα από την άλλη επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο και μην κλιμακώνοντας την κατάσταση αποφεύγει να κάνει ένα λάθος που θα την φέρει υπόλογη απέναντι στην Τουρκία, κάτι που όπως εκτιμούν οι αναλυτές, είναι αυτό που επιθυμεί διακαώς ο μεγαλομανής Ερντογάν προκειμένου να προσδώσει δίκαια στις ενέργειές του.

Αυτά είναι τα πανίσχυρα γαλλικά Rafale

Χωρίς αμφιβολία, το Rafale είναι ένα από τα ικανότερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου στον κόσμο, έγραφε το Newsbomb.gr σε άρθρο-ανάλυση του Βασίλη Σκουλαράκου.

Η απόφαση για την απόκτηση Rafale ικανοποιεί πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας για ένα σύγχρονο δικηνητήριο μαχητικό με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα ελληνοτουρκική διαμάχη.

Άλλωστε οι Έλληνες χειριστές γνωρίζουν από πρώτο χέρι στις επιδόσεις και ικανότητες των Mirage 2000-5 Mk2 και τους στρατηγικούς ρόλους που εξυπηρετούν στο ελληνοτουρκικό ισοζύγιο δυνάμεων εξασφαλίζοντας εναέρια υπεροχή και στρατηγική κρούση.

Το Rafale είναι δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ.

Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Μπορεί δε να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα. Αυτό καθίσταται δυνατό αλλάζοντας περίπου το 20% των μερών του αεροσκάφους με άλλα, υψηλότερης αντοχής, στο Rafale M.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Rafale ακολουθούν την πεπατημένη για τα σύγχρονα μαχητικά. Καθοδηγούμενο από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία fly-by-wire τριών ψηφιακών διαύλων και ενός αναλογικού, επιτρέπεται στο αεροσκάφος να είναι αεροδυναμικά ασταθές για να πετυχαίνει τη μέγιστη δυνατή ελιξιμότητα. Τα όρια επιταχύνσεων του αεροσκάφους είναι +9g/-3.2g.

To RAFALE ξεχωρίζει: για το ικανότατο ραντάρ του, το κορυφαίο σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου και τον υπέρυθρο αισθητήρα. Στη φωτογραφία ανάλυση των σημείων που βρίσκεται το SPECTRA.

Αν και χωρίς καθαρές βλέψεις να χαρακτηριστεί stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελέι το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA.

Η κατηγοριοποίηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται ως άκρως απόρρητη και η άρνηση της Thales να επιτρέψει τη χρήση του σε άλλα αεροσκάφη, έχει προκαλέσει την ανάπτυξη φημολογίας ότι το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία ενεργής ακύρωσης για να εξουδετερώνει τα εισερχόμενα σήματα ραντάρ.

Σε συνέχεια του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού, το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει ένα στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Επίσης, τα Rafale είναι πιστοποιημένα στους AM.39 Exocet, ενώ δεν θα είχαν πρόβλημα να μεταφέρουν τα ASTAC. Φυσικά, τα ελληνικά Rafale θα ήταν “οπλισμένα” από την ώρα μηδέν, καθώς η ΠΑ έχει στο οπλοστάσιό της ικανό αριθμό MICA ER/IR.

Για την διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως "γυάλινο πιλοτήριο", με τρις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS. Παρομοίως με το Eurofighter, υπάρχει η δυνατότητα φωνητικών εντολών (Direct Voice Input).

Για την πρόωσή του το Rafale χρησιμοποιεί δύο στροβιλοπροωθητήρες SCECMA M88-2 με μετάκαυση με συνολική ωθητική δύναμη 150 kN.

Αλληλέγγύη Μακρόν στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα σχετικά με την πυρκαγιά στη Μόρια, εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στα ελληνικά με ανάρτηση στο facebook.

«Η πυρκαγιά ενός προσφυγικού καταυλισμού στη Μυτιλήνη αποτελεί ένα επιπλέον δράμα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση. Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγύης προς την Ελλάδα. Αύριο θα δω τον Κυριάκο Μητσοτάκη» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb ο Εμανουέλ Μακρόν.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

  • 15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής
  • 16:00 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron
  • 17:30 Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Macron
  • 19:30 Κοινή συνέντευξη τύπου
  • 20:45 Επίσημο δείπνο.

Η αποκάλυψη στο άρθρο του Μητσοτάκη

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, με άρθρο του σε Times, FAZ και Le Monde, στέλνει μήνυμα στην Τουρκία πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμών.

Στο άρθρο του ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια αποκάλυψη: ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία, στην τριμερή του Βερολίνου, και μάλιστα συντάχθηκε σχετικό κείμενο, αλλά η Άγκυρα τίναξε στον αέρα τη συμφωνία την τελευταία στιγμή.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκαλύπτει το περιεχόμενό της, ωστόσο προειδοποιεί και την Τουρκία και τους Ευρωπαίους εταίρους. Τη μεν Τουρκία ότι θα πληρώσει «σημαντικό οικονομικό τίμημα» εάν δεν συνεργαστεί, «φωτογραφίζοντας» το περιεχόμενο των πιθανών κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ. Για τη δε Ευρώπη σημειώνει πως «αν θέλει να αποτελέσει πραγματική γεωπολιτική δύναμη, τότε δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού της πολεμοχαρούς Τουρκίας», θέτοντας έτσι τους Ευρωπαίους ομολόγους του προ των ευθυνών τους εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

«Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε "έγγραφη συμφωνία". Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Γενί Σαφάκ: Αίγυπτος και Τουρκία διαπραγματεύονται μυστικά για την περιοχή του Καστελόριζου