ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Μητσοτάκης: Μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία
ASSOCIATES PRESS

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής από τις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ελληνική ικανοποίηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου, ενώ στάθηκε στην θετική αναφορά που γίνεται στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου, στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, επιμένοντας ότι αυτές αφορούν μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Το τελικό κείμενο είναι ένα καλό κείμενο και δεν έχει σχέση με το αρχικό που προτάθηκε από την Προεδρία και το οποίο ακυρώσαμε», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως πρόκειται για θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Είναι εξίσου σαφές όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20 ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου».

Απαντώντας στο ερώτημα αν ενοχλήθηκε από το πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι πάντα μια δυναμική διαδικασία επεξεργασίας κειμένων. Αυτή την φορά έγιναν πιο σημαντικές αλλαγές από ότι συνήθως και τόσο εμείς όσο και η Κύπρος πείσαμε τους εταίρους μας ότι αυτές οι αλλαγές ήταν ενδεδειγμένες».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι προφανώς δεν υπήρχε απόλυτη κατανόηση και ενημέρωση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και ήταν σημαντικό ότι τους ενημερώσαμε αναλυτικά όχι τόσο για τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις αλλά και γιατί είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την ΕΕ.

«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «Ελπίζω αυτές οι συζητήσεις κάποια στιγμή να μην είναι διακοσμητικές αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα».

Δείτε την συνέντευξη Τύπου:

Παράλληλα, είπε ότι σήμερα το πρωί έγινε συζήτηση για την πορεία της πανδημίας, στη διάρκεια της οποίας εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την ανάγκη να παραμείνουν οι οικονομίες των χωρών-μελών ανοιχτές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Για τον κορονοϊό είπε ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Είμαστε μπροστά σε αυτό που αποκαλούμε δεύτερο κύμα. Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν αριθμούς χειρότερους από τους δικούς μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε. Η Αττική είπε έχει ακόμα υψηλά νούμερα. Θα αξιολογήσουμε τα μέτρα την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να φοράμε υποχρεωτικά μάσκα εκεί που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πώς φτάσαμε στα 114 κρούσματα στη Σκύδρα – Έκτακτη σύσκεψη στις 16:00