ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαγόρευση συναθροίσεων: Τι λένε οι συνταγματολόγοι - Ποια κόμματα ζητούν την απόσυρση της απόφασης

Απαγόρευση συναθροίσεων: Τι λένε οι συνταγματολόγοι - Ποια κόμματα ζητούν την απόσυρση της απόφασης

Συνυπογράφουν κείμενο καταδίκης ΜέΡΑ25, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την απαγόρευση των συναθροίσεων

Κορυφώνεται η κόντρα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και συνταγματολόγων-νομικών, αναφορικά με τη συνταγματικότητα ή μη της απόφασης που εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, κατά τις ημέρες 15, 16, 17 και 18 Νοεμβρίου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, πήρε πρώτη θέση αναφορικά με την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς της αντισυνταγματική και ζητώντας παράλληλα από την Πολιτεία να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Ολόκληρη η ανακοίνωση.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος. Σύμφωνα με τον ίδιο τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει κυρώσει η Βουλή.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη νομιμότητα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων, κατά το επόμενο τριήμερο, από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, ο κ. Αλιβιζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.

Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη.

Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική.

Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».

Από την δική του πλευρά ο συνταγματολόγος αλλά και πρώην υπουργός, προερχόμενος από την Δημοκρατική Αριστερά, ο Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως, όταν το Σύνταγμα σε τρεις διατάξεις μας προστατεύει ρήτα και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, όταν κι αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και την λήψη περιοριστικών μέτρων που αφορά έστω και την Επικρατεία, αλλά για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν διακυβεύεται σε όλη την Επικράτεια ταυτόχρονα η Δημόσια Υγεία.

Συνυπογράφουν κείμενο καταδίκης ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ

Το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπογράψουν ένα κείμενο το οποίο «καταδικάζει την αντιδημοκρατική απόφασης της κυβέρνησης για καθολική απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων». Σύμφωνα με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25 καλεί τα μέλη του να υπογράψουν το κείμενο «για να προστεθούν στη βροντερή καταδίκη». Στο κείμενο επικρίνεται έντονα η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και ζητείται η άμεση ανάκλησή της.

Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό.

Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. 'Αλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Παρασκήνιο και συνομιλίες Βαρουφάκη με Τσίπρα και Κουτσούμπα

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Βαρουφάκης πραγματοποίησε τις επαφές «για κοινή αντιμετώπιση του κυβερνητικού αυταρχικού παραληρήματος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Προσθέτει ότι σήμερα, Κυριακή 15η Νοεμβρίου, δύο μέρες πριν την Επέτειο του Πολυτεχνείου, «το ΜέΡΑ25 βρέθηκε σε αγωνιστική εγρήγορση με σκοπό την εξεύρεση κοινού τόπου με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Ο κ. Βαρουφάκης πρώτα συνομίλησε με τον γγ του ΚΚΕ, με τον οποίο συμφώνησαν πως η απαγόρευση της διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών - και μάλιστα με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας - συνιστά ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα. Μετά από πρόταση του κ. Κουτσούμπα, ο κ Βαρουφάκης συμφώνησε οι βουλευτές του ΜέΡΑ25, μαζί με τους βουλευτές του ΚΚΕ, να προσυπογράψουν κείμενο διαμαρτυρίας που συντάχθηκε από ομάδα νομικών και άλλων προσωπικοτήτων - καθώς και να ζητηθεί η συνυπογραφή από τα μέλη του ΜέΡΑ 25.

Αργότερα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τηλεφώνησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα, «στον οποίο μετέφερε την ειλικρινή του αγωνία για την αυταρχική στροφή της κυβέρνησης η οποία, κρυπτόμενη πίσω από την καλπάζουσα πανδημία, στόχο έχει τη μονιμοποίηση της κατάργησης βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων». Ο Αλέξης Τσίπρας , σύμφωνα με την ανακοίνωση, «συμφώνησε με την εκτίμηση αυτή και δήλωσε πως και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσυπογράψουν το κείμενο διαμαρτυρίας που υιοθετήθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Στο ερώτημα του κ Βαρουφάκη σχετικά με το πώς προτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αντισταθεί την Τρίτη 17 Νοέμβρη στην παράνομη και αντιδημοκρατική απαγόρευση ακόμα και μιας συμβολικής πορείας βουλευτών, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρωθούν για να καταθέσουν στεφάνι στο ΕΑΤ/ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας».

Αυτή τη στιγμή, η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 σε κοινή σύσκεψη αποφασίζουν για τα επόμενα βήματα. Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25 επισημαίνει ότι «δεν είναι μόνο ότι οι μέρες αυτές εγκυμονούν κινδύνους για την Δημοκρατία και την λαϊκή ενότητα. Επί πλέον, ο αχαλίνωτος αυταρχισμός της κυβέρνησης υπονομεύει και τη δυνατότητα της κοινωνίας να παραμείνει ενωμένη εναντίον μιας πανδημίας της οποίας τον έλεγχο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πλήρως απωλέσει».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα - Κορονοϊός: «Φλέγονται» Αττική και Θεσσαλονίκη