ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Αίτηση επαναπροσδιορισμού σε όλους τους δανειολήπτες του «νόμου Κατσέλη»

Τσιάρας: Αίτηση επαναπροσδιορισμού σε όλους τους δανειολήπτες του «νόμου Κατσέλη»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας δήλωσε πως, «όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη να μπορέσουν να εκδικαστούν και να εκκαθαριστούν μέχρι το τέλος του 2021.όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη να μπορέσουν να εκδικαστούν και να εκκαθαριστούν μέχρι το τέλος του 2021».

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ1 τόνισε τα εξής:

«Πρόσφατα ψηφίσαμε τον Ν. 4745/2020 με τον οποίο λαμβάνεται πρόνοια ώστε όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη να μπορέσουν να εκδικαστούν και να εκκαθαριστούν μέχρι το τέλος του 2021.
Υπήρχαν υποθέσεις που εκκρεμούσαν από το 2014 και παίρνανε ημερομηνία εκδίκασης μετά το 2032. Με τον Ν. 4745/2020 δίνεται ένα τέλος σε όλα αυτά και δημιουργείται ο κανόνας έτσι ώστε ο δανειολήπτης που πραγματικά δικαιούται προστασία της πρώτης κατοικίας να μπορεί να την έχει.

Από χθες έχει ανοίξει η πλατφόρμα μέσα από την οποία πρέπει να δηλώσουνε ότι θέλουν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου όλοι οι δανειολήπτες των οποίων οι υποθέσεις είναι εκκρεμείς στα Ειρηνοδικεία. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά και υπάρχει χρόνος για να συλλεγούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τον κάθε δανειολήπτη. Αν τώρα συνεχιστεί το lockdown θα υπάρξουν αντίστοιχες πρόνοιες για τη συλλογή των δικαιολογητικών.

Όλες οι περιπτώσεις θα εκδικαστούν μέσα στο 2021. Τον Ιούλιο του 2019 υπήρχαν πάνω από 100.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη.

Θέλω να καλέσω όλους όσοι έχουν υπαχθεί στην παλαιά ρύθμιση του νόμου Κατσέλη να μπουν στη νέα πλατφόρμα. Δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμη ο ακριβής αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων, εικάζεται ότι είναι ανάμεσα σε 40 και 60 χιλιάδες» τόνισε ο κ.Τσιάρας.

Νέο οικογενειακό δίκαιο: Γονική μέριμνα – όχι συνεπιμέλεια

Αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε:

«Το οικογενειακό δίκαιο στην Ελλάδα είχε αναμορφωθεί για τελευταία φορά το 1983. Τα τελευταία χρόνια βλέπαμε πολύ έντονα φαινόμενα χρησιμοποίησης των παιδιών στην αντιπαράθεση των γονέων που χώριζαν.
Εδώ και ένα χρόνο επεξεργαζόμαστε αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο και κυρίως στις σχέσεις γονέων και παιδιών σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε έναν νέο κανόνα δικαίου και να διασφαλίσουμε τα πραγματικά δικαιώματα του παιδιού.

Πολύ σύντομα θα βρεθεί σε δημόσια διαβούλευση η νομοθέτηση που προτείνουμε και μέσα από την οποία προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια νέα κουλτούρα στους γονείς που χωρίζουν. Διασφαλίζεται η από κοινού και από τους δύο γονείς γονική μέριμνα (ένας όρος ευρύτερος που περιέχει και την συνεπιμέλεια). Διασφαλίζεται η τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο του χρόνου επικοινωνία του παιδιού και με τον άλλο γονέα. Θα κυμαίνεται από το μισό χρόνο έως το ένα τρίτο του χρόνου με τον άλλο γονέα.
Όλες οι αποφάσεις που αφορούν στο μεγάλωμα του παιδιού, όπως π.χ. η αλλαγή της μόνιμης κατοικίας θα λαμβάνονται από κοινού».
Τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου οι αλλαγές αυτές θα έχουν γίνει νόμος του κράτους εκτίμησε ο κ. Τσιάρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Το «αυγό του φιδιού» έσπασε – Πώς η Ελλάδα θα χτυπήσει το τουρκικό «τέρας»