ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Αύριο οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο - Τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις

Lockdown: Αύριο οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο - Τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις
INTIME

Σήμερα κατά την τακτική σύσκεψη για τον κορoνοιό στο Μαξίμου, η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα καταθέσει τις προτάσεις της στον πρωθυπουργό, για τον τρόπο ανοίγματος του λιανεμπορίου.

Οι αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» μέχρι την Πέμπτη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή.

Τα βήματα επανεκκίνησης της οικονομίας θα είναι αργά, καθώς μετά από πάνω ένα μήνα lockdown το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει υποχωρήσει.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως κρίσιμο ζητούμενο παραμένει, πάντα, η προστασία της δημόσιας υγείας και η μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία της χώρας και με βάση αυτά τα δεδομένα θα αποφασιστεί ο ορίζοντας του επόμενου κύματος επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει πρώτα να… σηκώσουν ρολά στα μικρά καταστήματα λιανικής, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα βιβλιοπωλεία. Στη συνέχεια να ακολουθήσουν τα μεγαλύτερα καταστήματα και τελευταία να ανοίξουν τα εμπορικά.

Ένα δεύτερο σενάριο θέλει το άνοιγμα να είναι οριζόντιο, προκειμένου να μην υπάρξουν εικόνες συνωστισμού των πολιτών σε συγκεκριμένα σημεία.

Πάντως οι ειδικοί εμφανίζονται βέβαιοι πως το άνοιγμα της αγοράς θα επιφέρει και αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό εκτίμησε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα ανοίξουμε και θα ανεβαίνουν τα κρούσματα λόγω της κινητικότητας», διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, και πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι αν αυτό θα γίνει ή όχι με επιθετικό ρυθμό.

Επίσης ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει παράταση του ωραρίου κατά μια ώρα. Δηλαδή η απαγόρευση να μην ξεκινάει στις 9 το βράδυ μόνο για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.