ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο νέος εσωκομματικός χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ – Οι «συμμαχίες», οι «διασπάσεις» και οι ισχυροί παίχτες

Ο νέος εσωκομματικός χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ – Οι «συμμαχίες», οι «διασπάσεις» και οι ισχυροί παίχτες

Οι «διασπάσεις» και οι καινούργιες «συμμαχίες» που δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ημέρες, δημιουργεί έναν νέο εσωκομματικό χάρτη στην Κουμουνδούρου.

Το καινούργιο τοπίο, πάντως, θα αποκρυσταλλωθεί σε αρκετά μεταγενέστερο χρόνο, καθώς η πανδημία δυσκολεύει την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την πραγματοποίηση του Συνεδρίου.

Κατά τη πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια πολιτική παρέμβαση της «Ομπρέλας», δηλαδή της ομάδας που αποτελείται από την τάση των «53+» στην οποία συμμετέχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Λάμπρου κλπ, την παλιά «φρουρά» των Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, στελέχη της «αριστερής» πτέρυγας των «προεδρικών όπως ο Δημήτρης Βίτσας και Έφη Καλαμαρά, αλλά και πρόσωπα έκπληξη, όπως ο Δημήτρης Παπαδημουλής.

Το κείμενο-μανιφέστο -σημεία του οποίου αποκάλυψε την Παρασκευή το Newsbomb.gr- της εν λόγω ομάδας, στο οποίο και εκφράζουν τις απόψεις τους για όλα τα θέματα της πολιτικής ατζέντας και φυσικά για τον χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο νέο πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά την πανδημία, αποτελεί μια συγκροτημένη, ενωτική και ήπια παρέμβαση, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει ακραίες θέσεις που είχαν παρουσιάσει κατά το παρελθόν μειοψηφικές ομάδες στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που «καλοδέχθηκε» την κίνηση της «Ομπρέλας» ο Αλέξης Τσίπρας, που είχε ενημερωθεί εγκαίρως σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ομάδας.

Η δημόσια εμφάνιση της νέας ομάδας, σε συνδυασμό με την αποχώρηση από την «Ενωτική Κίνηση» στελεχών όπως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, Νίκος Σκορίνης και Αντώνης Κοτσακάς, δημιουργούν νέα δεδομένα στο εσωκομματικό «παζλ» - κάτι που πάντως δύσκολα θα μετρηθεί σύντομα, καθώς όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι οι κεντρικές πολιτικές αποφάσεις, θα προλάβουν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, έχουν διαμορφωθεί τα παρακάτω «στρατόπεδα»: Η «Ομπρέλα», με τα στελέχη που αναφέρθηκαν παραπάνω, η «Ενωτική Κίνηση» με τους Νίκο Παππά, Χρήστο Σπίρτζη, Kώστα Ζαχαριάδη και Γιάννη Μπαλάφα και από την άλλη μεριά η νεοϊδρυθείσα «ΡΕΝΕ» με τους Παναγιώτη Ρήγα, Αντώνη Κοτσακά και Νίκο Σκορίνη. Οι πασοκογενείς εμφανίζονται μοιρασμένοι μεταξύ των δύο νέων τάσεων, ενώ η ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με την Κίνηση Μελών, τη ΡΕΝΕ και την ΓΕΦΥΡΑ (Μπίστης, Λιάκος, Βαλντέν). Επίσης, δεν αποκλείεται να καταγραφεί και ένα νέο κείμενο-παρέμβαση τις επόμενες ημέρες από τον Παύλο Πολάκη, καθώς ο πρώην υπουργός Υγείας δεν μοιάζει ικανοποιημένος από τα διαβάζει στις παρεμβάσεις των συντρόφων του.

Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τους «ανθρώπους του Προέδρου», δηλαδή κορυφαία νεαρά στελέχη όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο διευθυντής του γραφείου του κ.Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου και ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης, που δεν αποτελούν κάποια τάση, όμως είναι τα πρόσωπα που βρίσκονται καθημερινά σε στενή επαφή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Βήμα-βήμα η διαδικασία για να εμβολιαστείτε - Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για ραντεβού