ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μηνύματα για οικονομία και αγορά - Προ των πυλών νέα μέτρα στήριξης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μηνύματα για οικονομία και αγορά - Προ των πυλών νέα μέτρα στήριξης

Έτοιμη να στηρίξει περαιτέρω τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους είναι η κυβέρνηση και αυτό ήταν ένα από τα μηνύματα που έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στον ΑΝΤ1, δίνοντας ταυτόχρονα σήμα για άνοιγμα της αγοράς και επιστροφή του click away.

Όπως είπε, με ενδιαφέρει πάρα πολύ να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τα Χριστούγεννα με το click away και να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ραντεβού για καταστήματα όπως αυτά της ένδυσης-υπόδησης.

«Δεν θα υποδείξω στην επιτροπή τι θα εισηγηθεί αλλά είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που είχαμε βρεθεί όταν ξεκίνησε το click away», δήλωσε.

«Πιστεύω ότι την Παρασκευή θα πάρουν τις αποφάσεις τους με βάση τα δεδομένα».


Επίσης ανέφερε ότι με δική του απόφαση έκλεισε τις δυο πρώτες εβδομάδες του Γενάρη την οικονομία» για να ελεγχθεί η κατάσταση και να μπορούν να πάρουν αποφάσεις οι επιστήμονες.

«Δεν βλέπουμε να έχουν επηρεάσει οι γιορτές την πανδημία, οι πολίτες συμμορφώθηκαν», εκτίμησε.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως η κατάσταση στην αγορά είναι δύσκολη, σημειώνοντας πως οι επιχειρηματίες έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια.

«Το κράτος ήταν και θα είναι δίπλα», ξεκαθάρισε. Η κυβέρνηση δεν ξόδεψε όλα τα λεφτά εξ’ αρχής για να μπορούμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τους επόμενους μήνες να θέσει σε εφαρμογή νέο πλέγμα παρεμβάσεων για να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και να προστατευθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικουρα και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν στοχευμένα μέτρα στήριξης σε κλάδους που έχουν δεχθεί το σοβαρότερο πλήγμα από την πανδημία αλλά και την επέκταση του δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το προσεχές διάστημα και οι ανακοινώσεις αναμένονται την άνοιξη. Ωστόσο και τους επόμενους μήνες αναλόγως των αποφάσεων για την άρση ή τη διατήρηση των περιορισμών θα επεκτείνονται τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πως θα συνεχιστεί η δράση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αναφορικά με το αίτημα να μετατραπεί τμήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Ι και ΙΙ σε επιδότηση αντί δάνειο αρκέστηκε να πει ότι «θα το εξετάσουμε, δεν προκαταλάβω αποφάσεις».

Όσον αφορά στα δάνεια, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», που θα επιτρέψει, όπως επεσήμανε, στους δανειολήπτες να έχουν σημαντική οικονομική υποστήριξη, για να πληρώνουν τα δάνειά τους.

Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για επιχειρήσεις θα προβλέπει κρατική επιδότηση της δόσης για 9 μήνες. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός για την υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης τόκων για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αντίστοιχο με το πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ έως τέλος Μαρτίου κρίνεται αναγκαίο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να «κοκκινίσουν» χιλιάδες επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, θα επιδοτούνται έως το ποσό των 250.000 ευρώ με ή χωρίς εξασφαλίσεις και με ετήσιο τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως σε ότι αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι χθες είχαν γίνει 218.896 αιτήσεις, ενώ για το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε «αν δούμε ότι υπάρχουν εύλογα αιτήματα ολιγοήμερης παράτασης θα εξεταστούν».

Αλλά εξήγησε πως επιχειρείται να υποβάλλουν όλοι αιτήσεις έως την Παρασκευή ούτως ώστε η εκταμίευση να γίνει λίγες μετά. Αφού μεσολαβήσει η επιλογή του αλγόριθμου και η δεύτερη φάση αιτήματος χορήγησης που θα οδηγεί το πολύ σε δύο μέρες σε πίστωση ποσού στους λογαριασμούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρικτό τροχαίο - Κρήτη: Θρήνος για τη 38χρονη αστυνομικό και τη 2χρονη κόρη της -Σοκάρουν οι εικόνες