ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής για κορονοϊο: Στο τραπέζι εμβόλια και πιστοποιητικό εμβολιασμού – Τα στρατόπεδα

Σύνοδος Κορυφής για κορονοϊο: Στο τραπέζι εμβόλια και πιστοποιητικό εμβολιασμού – Τα στρατόπεδα

Δύο θα είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σήμερα το απόγευμα: Η επιτάχυνση της παραγωγής των εμβολίων και το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όπως σημειώνει το politico βασικό θέμα στην ατζέντα θα είναι η διασφάλιση της ομαλής παραγωγής και παράδοσης εμβολίων που θα πρέπει να επιταχυνθεί μετά τις καθυστερήσεις από την Pfizer.

Το δεύτερο θέμα θα είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού με τον πρωθυπουργό της Μάλτας να συντάσσεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ήταν και ο πρώτος που έστειλε σχετική επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας κυρίως όσον αφορά τις μετακινήσεις» αναφέρει στην επιστολή του ο Μαλτέζος πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρει το politico στο στρατόπεδο υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού βρίσκονται εκτός από Ελλάδα, Μάλτα και η Πορτογαλία καθώς και οι τρεις βασίζονται στον τουρισμό για την οικονομία τους.

Στον αντίποδα εμφανίζονται χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία με το Παρίσι να υποστηρίζει ότι τυχόν ενεργοποίηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τους αρνητές των εμβολίων.

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο» πρόσθεσε.

Απαντήσεις στις ανησυχίες αυτές επιχείρησε να δώσει ο Μαλτέζος πρωθυπουργός στην επιστολή του αναφέροντας ότι το πιστοποιητικό «θα πρέπει να είναι ένα εργαλείο που επαναβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στην ελευθερία των κινήσεων και όχι να δημιουργεί νέα εμπόδια».

Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν στην σημερινή σύνοδο κορυφής για τον κορονϊό που θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) και θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Αυτή είναι η πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής των μαθητών σε Γυμνάσια, Λύκεια