ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Την πρόταση Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού στηρίζουν οι αεροπορικές

Κορονοϊός: Την πρόταση Μητσοτάκη για  ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού στηρίζουν οι αεροπορικές

Με επιστολή της προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και στις εμπλεκόμενες Αρχές, η ΙΑΤΑ ζητά την υποστήριξη -από όλες τις πλευρές- της πρότασης Μητσοτάκη

Έκκληση προς την Κομισιόν να υιοθετήσει την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού απευθύνει η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), η οποία εκπροσωπεί 290 αεροπορικές εταιρείες.

Με επιστολή της προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και στις εμπλεκόμενες Αρχές, η ΙΑΤΑ ζητά την υποστήριξη -από όλες τις πλευρές- της πρότασης Μητσοτάκη για την δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού COVID-19, που θα επιτρέψει να πραγματοποιούν ταξίδια, ελεύθερα εντός της ΕΕ, σε όσους έχουν εμβολιαστεί και χωρίς την ύπαρξη τεστ.

Μάλιστα, αναλύοντας τα οφέλη ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ΕΕ με αυτό τον τρόπο θα κερδίσει με ασφάλεια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη με την ελεύθερη κυκλοφορία, τουλάχιστον για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Κομισιόν και όλα τα κράτη μέλη. Ο εμβολιασμός είναι κλειδί προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου με ασφάλεια τα σύνορα ώστε να εκκινήσει η οικονομική ανάκαμψη. Ενα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε οι κυβερνήσεις να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορά τους, παρέχοντας και την εμπιστοσύνη στους επιβάτες να ταξιδέψουν χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας. Η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε διεθνή κλίμακα, κάτι το οποίο αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση. Το αίτημα για εναρμονισμένη, ασφαλή επανεκκίνηση στον κλάδο των αερομεταφορών είναι πιο επείγον από ποτέ λόγω των lockdowns και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο».

Την πρόταση του πρωθυπουργού για την καθιέρωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια του έκτακτου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Εφόσον υπάρχει κοινός ευρωπαϊκός εμβολιασμός, πρέπει να υπάρξει και κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό» υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημερώνοντας τους ομολόγους του για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο συντονισμός από νωρίς σε αυτό το στάδιο, δηλαδή να παρέχουμε στον πληθυσμό μας το κοινό πιστοποιητικό που μπορεί να έχει μελλοντική χρήση, είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε τώρα. Καλύτερα να ενεργούμε προληπτικά παρά να ενεργούμε μετά» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Αυτοί θα τον «καθαρίσουν» – Αποκάλυψη - «βόμβα» για το ταπεινωτικό τέλος του «σουλτάνου»