ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη κατά του νόμου για τα ΑΕΙ - Τσίπρας: «Παλλαϊκό κίνημα για τη δημόσια Παιδεία»

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη κατά του νόμου για τα ΑΕΙ - Τσίπρας: «Παλλαϊκό κίνημα για τη δημόσια Παιδεία»
ΙΝΤΙΜΕ

Για την πρώτη μεγάλη σύγκρουση του 2021, που δεν είναι άλλη από το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, προετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύει χθες το βράδυ σφοδρή επίθεση σε βάρος της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας ως «μία ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής».

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι αλλαγές που προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποτελεί αιτία πολέμου. Η Κουμουνδούρου είναι προετοιμασμένη εδώ και καιρό για μία μονομαχία που δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο στις αίθουσες της Βουλής, αλλά και στους δρόμους.

Άλλωστε, για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μία ακόμα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά μία «επίθεση σε βάρος της Δημοκρατίας». Και ως τέτοιο θέλουν να το αντιμετωπίσουν, κάτι που, άλλωστε, κατέστησε σαφές χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση του «Παρατηρητηρίου για την Παιδεία». «Έχουμε μία επίθεση στη δημόσια Παιδεία και στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Δε χρειαζόμαστε απλά ένα φοιτητικό κίνημα αλλά ένα παλλαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας παιδείας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ταυτόχρονα και τις προθέσεις του.

Αν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφεται σε βάρος του νομοσχεδίου στο σύνολο του, η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι το κομμάτι εκείνο που κερδίζει δικαιωματικά τα περισσότερα φώτα. Ο Αλ.Τσίπρας το χαρακτήρισε την συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία ως «ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής», κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου ότι θέλει να χαϊδέψει τα αυτιά ενός συντηρητικού ακροατηρίου, για να αποπροσανατολίσει από την εξυπηρέτηση των κολεγίων και τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ένα «μείζον αντιπερισπασμό από την κυβέρνηση η οποία επιλέγει να το φτάσει στα άκρα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Χρυσοχοΐδη αναφορικά με τους πρυτάνεις. Είναι μία επίτηδες προσβλητική δήλωση».

Ξεκινώντας την παρέμβαση του και να δείξει ότι με την κυβερνητική πολιτική στο σύνολο της τον χωρίζει άβυσσος, υποστήριξε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι «δεν ξέρω τι θα πρέπει να πρωτοκαταργήσουμε όταν ο ελληνικός λαός δώσει την εντολή για μία προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο. Έχουμε μία κυβέρνηση που ακόμα και στον κρίσιμο χώρο εκπαίδευσης ενδιαφέρεται περισσότερο για να εξυπηρετήσει συμφέροντα ιδιωτών παρά τις κοινωνικές ανάγκες».

«Αυτό που ενδιαφέρει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα κολεγίων και να μεγαλώσει την πελατεία τους. Το 2021 οι εισακτέοι θα είναι 25.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. Ποσοστό 34% δηλαδή θα μείνει εκτός των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αυτό που λέει η κυβέρνηση, είναι “ότι αν θέλετε να σπουδάσετε πρέπει να βρείτε μερικές χιλιάδες ευρώ για να πάτε σε κάποιο αμφιβόλου ποιότητας κολέγιο ή να βγείτε στο εξωτερικό”», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σφυροκόπημα» στη Βουλή

Η σφοδρή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα σε βάρος της κυβέρνησης, ήρθε σε συνέχεια του κοινοβουλευτικού σφυροκοπήματος από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το νομοσχέδιο βρίσκεται από χθες στην αρμόδια διαρκή επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. «Το κύριο πρόβλημα των πανεπιστημίων, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές, είναι η μειωμένη χρηματοδότηση και η υποστελέχωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει το «μια πρόσληψη καθηγητή για κάθε αποχώρηση», μετά τον ακαδημαϊκό αποδεκατισμό επί μνημονίων. Η ΝΔ δεν εφάρμοσε το νόμο, αλλά τώρα θυσιάζει 20 και 30 εκ. € το χρόνο για να πληρώνει 1.000+ ειδικούς φρουρούς. Μας πηγαίνουν μισό αιώνα πίσω. Ντροπή τους», είπε χθες ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

«Ειλικρινά, δεν ξέρω ποιος σας εμπνέει περισσότερο, ο κ. Πισσαρίδης ή ο Όργουελ; Νομίζω και οι δύο. Διότι το σύστημα ελέγχου και καταγραφής κάθε είδους επικοινωνίας, που θέλετε να επιβάλετε μέσα στα πανεπιστήμια, οδηγεί σε καταστάσεις οργουελικές. Δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την παράδοση, με τις αξίες του ευρωπαϊκού δυτικού πολιτισμού, με το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών», τόνισε με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Σκουρλέτης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.