ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η πανδημία έχει ξεφύγει, αλλά δυστυχώς έχει ξεφύγει και η κυβέρνηση

Τσίπρας: Η πανδημία έχει ξεφύγει, αλλά δυστυχώς έχει ξεφύγει και η κυβέρνηση

«Η πανδημία έχει ξεφύγει, αλλά ταυτόχρονα δυστυχώς έχει ξεφύγει και η κυβέρνηση» είπε, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη Βουλή για τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας

«Είναι η πρώτη φορά που όλα τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών φωνάζουν στην κυβέρνηση ότι κάνει λάθος και δεν συναισθάνεται τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα. Ό,τι και να συμβαίνει εσείς έχετε πάντα μόνο ένα επιχείρημα. Επαναλαμβάνετε μονότονα δύο πράγματα, «πετύχαμε», «η διαχείριση μας είναι πολύ πετυχημένη». Θέλω να σας ζητήσω έστω για μία στιγμή να επιχειρήσετε να βγείτε λίγο έξω από το γυάλινο κλουβί και για μία στιγμή να σκεφτείτε, όχι πώς θα απαντήσετε στην αντιπολίτευση, αλλά πώς θα απαντήσετε στους πολίτες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της πανδημίας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση:

«Γιατί δεν ενισχύσετε το εθνικό σύστημα υγείας; Γιατί δεν αυξήσατε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να μην δημιουργούνται εστίες υπέρ μετάδοσης; Γιατί δεν κάνετε μαζικά και στοχευμένα τεστ; Γιατί δεν τα συνταγογραφείτε, ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να πάει στο γιατρό και να δει αν έχει τον ιό; Σας ζητάμε να το κάνετε αυτό στοχευμένα στους εργασιακούς χώρους, να δώσετε τη δυνατότητα το κράτος να παράσχει δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους κάθε Δευτέρα και κάθε Παρασκευή, στα σχολεία στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Δεν τα κάνατε αυτά αρνηθήκατε. Μας λέτε ένα χρόνο τώρα ότι αυτά δε χρειάζονται».

Ο κ. Τσιπρας πρόσθεσε ότι αναφορικά με τα self test η κυβέρνηση έκανε λάθος χειρισμούς. «Ανακοινώσατε δωρεάν τεστ σε φαρμακεία, τα οποία τελικά θα χρεώνονται αν δεν τα κάνει κάποιος μόνος του», είπε.

«Όλοι αυτοί οι αλγόριθμοι, τα περίφημα τεστ, η περίφημη ΕΥΑ που θα τέσταρε τους τουρίστες που θα έμπαιναν στη χώρα, όλα όσα κάνατε αυτό τον καιρό διαφωνώντας με το αυτονόητο, τα κάνατε όχι γιατί είσαστε μία παγκόσμια πρωτοπορία, αλλά γιατί δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με το θέμα των επιτάξεων γιατρών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι: «Δεν έχετε κάνει μία πρόβλεψη ένα χρόνο τώρα. Τρέχετε στο παραπέντε να κάνετε επίταξη 200 γιατρών. Ο κύριος Κικίλιας λέει ότι δεν υπάρχουν γιατροί και πως να τους προσλάβουμε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε 950 θέσεις νέων γιατρών το Μάιο του 2019. Με το που ήρθατε στη διακυβέρνηση εσείς ακυρώσετε τον διαγωνισμό και τον ξανά προκηρύξατέ μετά την πανδημία τον Μάρτιο του 2020. Και μέχρι σήμερα δεν έχει προσληφθεί κανείς».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ενδεικτικά περιπτώσεις νοσοκομείων, που μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού δήλωσαν υποψήφιοι δεκάδες γιατροί σε θέσεις παθολόγων.

«Γιατί δεν κάνετε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου για αυτούς τους γιατρούς που υπάρχου, ώστε να προσληφθούν αύριο το πρωί και κάνετε όλο αυτό το θέατρο για την επίταξη», είπε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας: «Κάνετε το λιοντάρι στον γιατρό αλλά δε λέτε κάτι στον κλινικάρχη».

Ο κ. Τσιπρας έκανε λόγο για ένα σκάνδαλο, το οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει «κρυφά» λόγω της πανδημίας.

«Για την σύμβαση της Cisco είχαμε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποπτευθεί από την αρχή ότι κάτι συμβαίνει. Το ίδιο είχαμε διαισθάνθηκε για την σύμβαση με την Μπαλαντύρ η οποία διακοπή ξαφνικά. Ένα χρόνο η κυρία Κεραμέως αρνείται και λέει ελάτε στο γραφείο μου να σας την δείξω. Αυτή η διαδικασία της λογοδοσίας; Κοινοβουλευτικοί θεσμοί δεν υπάρχουν; Δεν ήταν υποχρεωμένοι να την ανάρτηση στην Διαύγεια;» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο τελικά το υπουργείο παιδείας πλήρωσε 2 εκατ. ευρώ για τη χρήση της πλατφόρμας, αλλά παραχώρησε και τα δεδομένα μαθητών.

«Πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό υπουργός θα ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλει την παραίτησή της. Δεν ξέρω βέβαια αν θα γινόταν αυτό στην Ουγγαρία του Όρμπαν αλλά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα με φιλελεύθερη παράδοση θα γινόταν. Δεν θα μπορούσε να σταθεί υπουργός που έδωσε όχι μόνο 2 εκατομμύρια με ανάθεση και το έκρυβε, αλλά τα κρίσιμα data που αφορούν τις συνήθειες του πληθυσμού φόρα παρτίδα σε μία ιδιωτική εταιρεία. Δεν θα σας κάνω την χάρη να ζητήσω για άλλη μια φορά την παραίτηση ενός υπουργού, διότι είναι ηλίου φαεινότερον ότι το πρόβλημα δεν είναι κυρία Κεραμέως αλλά ο κύριος Μητσοτάκης!», κατέληξε.

Η κυβέρνηση αναβάλει συνεχώς τις εργασίες στο Ελληνικό

«Η καραμέλα σας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε την επένδυση στο Ελληνικό. Το 2015 που αναλάβαμε βρήκαμε ένα οικόπεδο χωρίς τοπογραφικό, 69 φορείς μέσα, ενώ υπήρχαν πολύ βασικές εκκρεμότητες. Με την τροποποιητική σύμβαση του 2016 εξασφαλίσαμε αλλαγές στο σχεδιασμό περιβαλλοντικού κοινωνικού περιεχομένου, με αύξηση του πράσινου, άνοιγμα προς τη θάλασσα, την σύνδεση με μέσα σταθερής τροχιάς, ποδηλατόδρομος, και τέλος την μείωση της αρχικά προβλεπόμενες δόμησης. Καταφέραμε να κερδίσουμε ενάμιση 1 δισεκατομμύριο περισσότερες επενδύσεις, όχι στο τίμημα αλλά σε έργα υποδομής τα οποία θα απολαμβάνει ο πολίτης και τα οποία ανέλαβε επενδυτής» είπε περιγράφοντας τόσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Ελληνικό.

«Εσείς κάνατε αντιπολιτευτική σημαία ότι εμείς πολεμάμε το Ελληνικό κι εσείς θα το ξεμπλοκάρετε αμέσως. Υποσχεθήκατε πρωί προεκλογικά ότι θα ξεκινήσετε το έργο και επί 20 μήνες το μόνο που είδαμε να θυμίζει έργο είναι οι αλήστου μνήμης μπουλντόζες σε φωτογραφίες και ο κύριος Μητσοτάκης όταν στήθηκε κάτω από μία μάνικα και φωτογραφήθηκε. Ντρέπεται και η ντροπή με αυτό που κάνατε με το Ελληνικό. Αν υποσχέσεις και τα λόγια σας για το ελληνικό ήταν τούβλα, θα τα είχατε χτίσει όλα μόνοι σας» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αναβάλει συνεχώς τις εργασίες στο Ελληνικό ενώ στο μεταξύ έχουν εγερθεί ζητήματα νομιμότητας για κάποιες κατεδαφίσεις.

«Η επένδυση πρέπει να προχωρήσει, αλλά χρειάζεται σοβαρότητα και σχέδιο, το οποίο δεν διαθέτει η κυβέρνηση. Αποδεικνύεται παντελώς ανίκανη να υλοποιήσετε μία συνεκτική στρατηγική προς το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών και της χώρας. Με δυο λόγια δεν μπορείτε πια. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσετε τόσο περισσότερο και περισσότερα θα μπορέσει να διασώσει η επόμενη κυβέρνηση του τόπου», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοφανής επίθεση σε σύζυγο αστυνομικού στους Αμπελόκηπους - Της έριξαν γροθιά