ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Εξωτερικών: Προτείναμε 15 σημεία οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία

Νίκος Δένδιας Μεβλούτ Τσαβούσογλου
INTIME

Συνολικά 15 ήταν τα σημεία οικονομικής συνεργασίας που πρότεινε η ελληνική πλευρά στην Τουρκία σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών μια ημέρα μετά την επεισοδιακή συνέντευξη του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Τη βούληση της Ελλάδας να υπάρξουν σημεία οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία μετέφερε η ελληνική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των επαφών του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Συνολικά, κατά την ανακοίνωση, η ελληνική αντιπροσωπεία πρότεινε 15 σημεία οικονομικής συνεργασίας στην Τουρκία με την τουρκική πλευρά να καταθέτει τις δικές της προτάσεις.

Η ελληνική πρόταση έγινε δια του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, με το ΥΠΕΞ να σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτό τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα».

Όπως έγραψε νωρίτερα το Newsbomb.gr κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι παρά τις διαφωνίες που προφανώς υπάρχουν με την Τουρκία, υπάρχουν και πεδία συνεργασίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα, προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Ευρωπαϊκές αξίες έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές. Αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας, διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν.

Όμως, ταυτόχρονα, όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας.

Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων.

Παράλληλα εξετάσθηκε από τις δύο πλευρές η ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο λαών, και στο πλαίσιο αυτό αντιλάγησαν απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το πέρας της πανδημίας.

Η ελληνική πλευρά δια του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παράλληλα η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης από την πλευρά της συγκεκριμένα σημεία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτό τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Η επόμενη ημέρα μετά την σύγκρουση Δένδια-Τσαβούσογλου – Τι περιμένει η Ελλάδα