ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης στο Newsbomb.gr: Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τα σύνορα της Ελλάδας

Δήλωση Μηταράκη για τα σύνορα
«Παρακολουθούμε στενά την κρίση στο Αφγανιστάν, έχουμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας ανοιχτά για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της χώρας» λέει στο Newsbomb.gr ο Νότης Μηταράκης
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κρίση στο Αφγανιστάν και είναι έτοιμη να προστατεύσει με συγκεκριμένες ενέργειες τα σύνορα της Ελλάδας διαβεβαιώνει ο Νότης Μηταράκης μιλώντας στο Newsbomb.gr

«Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε το σύνορά μας» ανέφερε στο Newsbomb.gr ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει ροή μεταναστών λόγω της νέας κρίσης στο Αφγανιστάν και της επανόδου των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει εδώ και καιρό ενέργειες στο νομικό επίπεδο μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ασφαλή χώρα για το Αφγανιστάν ενώ παράλληλα κάλεσε την Ευρώπη να στηρίξει την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα

«Παρακολουθούμε στενά την κρίση στο Αφγανιστάν, έχουμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας ανοιχτά για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της χώρας και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε αν χρειαστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες» συμπλήρωσε ο Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr η νέα μέθοδος που χρησιμοποιούν οι Αφγανοί για να περάσουν στην Ελλάδα είναι να επιβιβάζονται σε μεγάλα πλοία με κανονική σημαία και να περνούν κάτω από την Κρήτη σε διεθνή ύδατα φτάνοντας μέχρι την Ιταλία ώστε από εκεί να είναι πιο εύκολο να περάσουν, τελικά στην Ελλάδα.

Παράλληλα η Ελλάδα ως μέλος της ομάδας των MED-5 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) ζητά να συζητηθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα διεξαχθεί την Τετάρτη ψηφιακά.

Οι πέντε μεσογειακές χώρες ζητούν με επιστολή που έστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τον Σλοβένο υπουργό Εσωτερικών Αλές Χόις, να συζητηθούν «οι έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν» και «οι επιπτώσεις που πιθανόν θα έχουν στο μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής» και «σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ελλάδα με επιστολή που έχει στείλει από τις 5 Αυγούστου έχει προειδοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία νέα μεταναστευτική κρίση, ανάλογη με εκείνη του 2015. Στην επιστολή σημειώνεται ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική φυγή των Αφγανών πολιτών.

Σύμφωνα με τις πρώτες γίνεται λόγος για περισσότερους από 500.000 Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αφγανιστάν: Εικόνες χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - Ποδοπατήθηκαν για να φύγουν