ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση PULSE: Διατηρεί το προβάδισμα η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Οι απαντήσεις για το εμβόλιο

Δημοσκόπηση PULSE: Διατηρεί το προβάδισμα η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Οι απαντήσεις για το εμβόλιο

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 10,5 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Εξακολουθεί να προηγείται στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Τι απάντησαν οι Έλληνες για το εμβόλιο και για τους λόγους που αρνούνται σε ποσοστό 53% να προχωρήσουν τον εμβολιασμό τους. Νέα δημοσκόπηση και από την MRB: Ποιος αρχηγός κέρδισε στη ΔΕΘ.

Μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η οποία περιλάμβανε ερωτήματα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αξιολόγηση της παρουσίας των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ αλλά και πρόθεση ψήφου σε πιθανή εκλογική διαδικασία.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, μεγάλο ποσοστό έδειξε έτοιμο να προχωρήσει στην ολοκλήρωσή του, ωστόσο, αρκετά σημαντικός ήταν και ο αριθμός των ανθρώπων που δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστούν σε καμία των περιπτώσεων. Μάλιστα, σε αυτή την κατηγορία το ποσοστό των πολιτών που είναι ανένδοτοι ως προς τον εμβολιασμό φτάνει στο 53%.

Παράλληλα, φαίνεται πως κανένας από τους δυο πολιτικούς αρχηγούς, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, δεν κέρδισε τη... μάχη της ΔΕΘ αφού το ποσοστό των πολιτών που έκρινε αρνητικά την παρουσία τους είναι μεγαλύτερο από αυτό που την έκρινε θετικά. Το ίδιο ισχύει και για τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να «αντέχει» στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ

Στο ερώτημα «έχετε κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό ή έχετε κάνει προγραμματισμένο ραντεβού», το 72% έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση του κορονοϊού, το 2% έχει προγραματισμένο ραντεβού, το 11% δεν έχει κάνει καμία δόση ούτε έχει προγραμματισμένο ραντεβού, ενώ το 15% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Το 77% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό είναι 75%, σε αυτούς του Κινήματος Αλλαγής είναι 76% ενώ το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ με 78%.

Στην «Γκρίζα ζώνη», όπου περιλαμβάνονται όσοι στην πρόθεση ψήφου παρουσιάζονται αναποφάσιστοι ή επιλέγουν το λευκό - άκυρο ή την αποχή, το 48% έχει κάνει τουλάχιστον τη μια δόση. Το 1% έχει προγραμματισμένο ραντεβού, ενώ το 16% δεν έχει κάνει καμία δόση, ούτε έχει προγραμματισμένο ραντεβού. Μεγάλο ήταν το ποσοστό (35%) των ανθρώπων που δεν απάντησαν στην ερώτηση.

Στην ερώτηση πότε θα κάνετε το εμβόλιο, που απευθύνθηκε σε όσους δεν το έχουν κάνει ακόμα, το 53% απάντησε "Ποτέ", ενώ το 23% απάντησε "αρκετά αργότερα". Το συντομότερο δυνατό, απάντησε μόλις το 9%.

Σε σύνθεση ερωτημάτων από τον περασμένο Φεβρουάριο, για το πότε θα κάνουν οι πολίτες το εμβόλιο, δεν υπήρξαν ιδιαίτερες μεταβολές στις απαντήσεις.

Στην ερώτηση για το ποιος είναι ο λόγος που δεν θα εμβολιαστούν, οι πολίτες που απάντησαν ότι δεν θα κάνουν ποτέ το εμβόλιο απάντησαν ότι ανησυχούν για τις παρενέργειες σε ποσοστό 40%. Το 19% απάντησε πως δεν θα εμβολιαστεί από αντίδραση στην πίεση, ενώ ένα 16% θεωρεί τα εμβόλια μη αποτελεσματικά.

Ένα 37% θεωρεί πως μάλλον δεν είναι πιθανό ένα νέο lockdown, ενώ ένα 28% των πολιτών θεωρεί πως μάλλον είναι. Απόλυτα σίγουροι πως θα υπάρξει lockdown εμφανίστηκαν το 12% των πολιτών, ενώ σίγουροι πως δεν θα τεθούν νέοι γενικοί προορισμοί ήταν μόλις το 9% των πολιτών.

Στο πολιτικό σκέλος της δημοσκόπησης, η παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ αξιολογήθηκε αρνητικά από το 48% των πολιτών και θετικά από το 40%.

Όπως ήταν λογικό το 74% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας έκρινε θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 79% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον έκρινε αρνητικά.

Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα και με βάση τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεται ο κάθε πολίτης. Δεξιά και κεντροδεξιά αξιολόγησαν θετικά, αριστερά και κεντροαριστερά, αξιολόγησαν αρνητικά.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, το 50% την έκρινε αρνητικά ενώ το 30% την έκρινε θετικά.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 69% είδαν θετικά την παρουσία του προέδρου του κόμματος στη ΔΕΘ, ενώ αυτοί της Νέας Δημοκρατίας την έκριναν αρνητικά σε ποσοστό 70%.

Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας και με βάση τον ιδεολογικό χώρο από τον οποίο προέρχονται οι πολίτες.

Στο Κεντρώο χώρο, το 51% είδε θετικά ή μάλλον θετικά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το αντίστοιχο ποσοστό του Αλέξη Τσίπρα να είναι στο 31%. Αντίστοιχα, το 42% είδε αρνητικά τον πρωθυπουργό, ενώ το 55% είδε αρνητικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ κρίνονται αρνητικά από το 45% των πολιτών, ενώ το 38% τα έκρινε θετικά.

Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας σε ποσοστό 71% τα έκριναν θετικά, ενώ αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ τα έκριναν αρνητικά σε ποσοστό 73%.

Το 50% των πολιτών εμφανίζεται απαισιόδοξο για την ελληνική οικονομία, ενώ το 42% εμφανίζεται αισιόδοξο.

Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζονται αισιόδοξοι σε ποσοστό 72%, ενώ αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ απαισιόδοξοι σε ποσοστό 73%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αισιοδοξία των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό 54%.

Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και με βάση τον ιδεολογικό χώρο από τον οποίο προέρχονται οι πολίτες που απάντησαν στην ίδια ερώτηση.

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται με 40% έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα, με την απάντηση "Κανέναν από τους δυο" να συγκεντρώνει ποσοστό 30%.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 10,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το 34,5% έδειξε την προτίμησή του στην κυβέρνηση, ενώ το 24% στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 6,5%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜέΡΑ25 3%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η εκτίμηση δίνει 36,5% στη Νέα Δημοκρατία, 25% στον ΣΥΡΙΖΑ, 7% στο Κίνημα Αλλαγής, 6% στο ΚΚΕ, 4,5% στην Ελληνική Λύση και 3% στο ΜέΡΑ25.

Σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση των πρώην ψηφοφόρων, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 73% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 71%.

Νέα δημοσκόπηση MRB: Πιέζεται αλλά πατάει γερά ο Μητσοτάκης - Ποιος αρχηγός κέρδισε στη ΔΕΘ

Τα νέα δεδομένα στη μάχη μεταξύ των κομμάτων και την απήχηση των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα αντίστοιχα, μετά και την εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, κατέγραψε η νέα δημοσκόπηση της MRB για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, μία εβδομάδα μετά την προηγούμενη.

Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον στις 11,2 ποσοστιαίες μονάδες. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση, η διαφορά βρισκόταν στις 11,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα τα ποσοστά των κομμάτων στη νέα δημοσκόπηση είναι:

 • ΝΔ 37,9%
 • ΣΥΡΙΖΑ 26,7%
 • ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 7,6%
 • ΚΚΕ 5,3%
 • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,3%
 • ΜέΡΑ25 3,9%
 • ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ 2,0%
 • ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1,2%
 • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 1,1%
 • ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3,2%
 • ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ – ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 6,6%

Στην πρόθεση ψήφου, χωρίς αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα τα ποσοστά των κομμάτων σε αυτήν την περίπτωση είναι:

ΝΔ 34,3%

ΣΥΡΙΖΑ 24,2%

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 6,9%

ΚΚΕ 5,0%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,9%

ΜέΡΑ25 3,5%

ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ 1,8%

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1,1%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 1,0%

ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 2,8%

ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ – ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 6,6%.

Στην παράσταση νίκης (ποιο κόμμα θα νικήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές) η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά 39,1%).

Όσον αφορά το ποιος πολιτικός αρχηγός κέρδισε τις εντυπώσεις στη ΔΕΘ, έστω και με σαφώς μικρότερη διαφορά από αυτήν της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έπεισε περισσότερο τους πολίτες, σε σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη έπεισαν σίγουρα ή μάλλον περισσότερο το 27,1% των πολιτών, έναντι 23,7% του Αλέξη Τσίπρα. Πάντως «κανένας από τους δύο» απάντησε το σαφώς μεγαλύτερο 35,9%.

Επίσης, το 30,4% απάντησε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα της κοινωνίας, έναντι 20,9% που απάντησε το ίδιο για τον κ. Τσίπρα.

Όσον αφορά την αξιολόγηση της εμφάνισης στη ΔΕΘ, το 36,2% κρίνει σίγουρα ή μάλλον θετικά την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη, έναντι 33,1% που κρίνει σίγουρα ή μάλλον θετικά την εμφάνιση του κ. Τσίπρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ: Τέλος το Taxisnet θα τα βρείτε στο MyAADE - Πώς θα πληρώσετε

Πέθανε από κορονοϊό η Λιολιώ Κολυπέρα - Η προφητική ατάκα που είχε πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Στην 22χρονη ανήκει η σορός που βρέθηκε – Τη δολοφόνησαν λέει ο ιατροδικαστής