ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «καυτό» φθινόπωρο του ΣΥΡΙΖΑ – Αντιπολιτευτική γραμμή, Συνέδριο και στο βάθος κάλπες

Το «καυτό» φθινόπωρο του ΣΥΡΙΖΑ – Αντιπολιτευτική γραμμή, Συνέδριο και στο βάθος κάλπες

Η στρατηγική Τσίπρα με το βλέμμα στις κάλπες - Η σκληρή αντιπολιτευτική τακτική κατά της κυβέρνησης και το Συνέδριο. 

Έχοντας μπει πλέον για τα καλά στο φθινόπωρο, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει ήδη να σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα τους κοιτάζοντας μεν στις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος, αλλά έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στην άνοιξη του 2022, οπότε και εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στήσει κάλπες.

Ενδιάμεσα, ωστόσο, θα πρέπει να σφυρηλατήσουν την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσουν απέναντι στη κυβέρνηση, αλλά και να κλείσουν οριστικά την εκκρεμότητα με το Συνέδριο του κόμματος.

Σκληρή γραμμή…

Το διπλό «χαστούκι» των εκλογών του 2019 δεν ήταν εύκολο να ξεπεραστεί. Στη Κουμουνδούρου έκαναν σχεδόν έναν χρόνο να βρουν τα πατήματα τους και να ξεκινήσουν την προσπάθεια αναδιοργάνωσης του κόμματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αμηχανία με την οποία αντιμετώπισαν τη κυβερνητική στρατηγική κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Τα πάντα, όμως, άλλαξαν με την έλευση του δεύτερου κύματος, πέρσι τον Οκτώβρη. Τότε κατάφεραν να αντιπαρατεθούν με όρους κόμματος που διεκδικεί την εξουσία για πρώτη φορά μετά την επιστροφή τους στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη την «ήπια» αντιπολίτευση και με μπροστάρη τον Αλέξη Τσίπρα, επένδυσαν στο «σκληρό ροκ».

Είναι δεδομένο πως θα συνεχίσουν να ακολουθούν την ίδια στρατηγική και τους επόμενους μήνες, καθώς τα όποια περιθώρια συναίνεσης «τορπιλίστηκαν» από την απόπειρα του πρωθυπουργού να «αρπάξει» από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Βαγγέλη Αποστολάκη, κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Οι αλλαγές στα εργασιακά και στην ασφάλιση, η ακρίβεια, οι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών τομέων της οικονομίας, αλλά και οι τομείς της Υγείας και της Παιδείας, είναι τα σημεία που θα εστιάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δρόμο προς τις κάλπες.
…με προγραμματικές προτάσεις

Ναι μεν η Κουμουνδούρου ποντάρει πολλά στη σκληρή αντιπολιτευτική ρητορική, όμως όλοι στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα γνωρίζουν ότι δεν αρκεί από μόνη της. Θα πρέπει να συνοδεύεται και από ένα σαφές πλέγμα κυβερνητικών προτάσεων. Τους προηγούμενους μήνες, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δούλεψαν σκληρά πάνω σε αυτή τη κατεύθυνση, ετοιμάζοντας ένα πρόγραμμα ήπιας σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, προκειμένου να βγει η χώρα από τη κρίση που δημιούργησε η πανδημία και η διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα είναι σαφής. Για κάθε «όχι» του κόμματος του στα κυβερνητικά σχέδια, θα πρέπει να υπάρχει μία εναλλακτική πρόταση δικιά τους. Με απλά λόγια, η αντιπολίτευση θα γίνεται με ρεαλισμό και με ορίζοντα την επιστροφή στη διακυβέρνηση της χώρας.

Έτσι, για παράδειγμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι» επί της αρχής στην Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, δεν θα δεχθεί για τα μάτια του κόσμου να ψηφίσει κάτι που ο ίδιος ως κυβέρνηση δεν θα υπέγραφε. Για αυτό ζητάει τις τροποποιήσεις ως προς τα άρθρα που αφήνουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

Το Συνέδριο

Είναι αλήθεια πως η διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει κάπως το «γιοφύρι της Άρτας». Όλο το συζητάνε στα γραφεία και στα όργανα του κόμματος, όμως εκκρεμεί εδώ και 18 μήνες. Υπάρχουν οι αντικειμενικές δυσκολίες που προκλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, όμως η τόσο μεγάλη καθυστέρηση δεν μπορεί να αποδοθεί στον κορονοϊό και μόνο.

Δεν είναι, άλλωστε, πολύ μακρινό το παράδειγμα του ΚΚΕ, που τον Ιούλιο πραγματοποίησε υποδειγματικά Συνέδριο διά ζώσης, γεγονός που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τα στελέχη της μειοψηφίας, τα οποία εκείνες τις ημέρες σχολίαζαν δεικτικά την απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει μία ανάλογη διαδικασία.

Είναι σαφές ότι το Συνέδριο δεν έχει οριστεί ακόμα και υπό τον φόβο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις τάσεις του κόμματος, που ενδεχομένως θα ρίξει όλα τα φώτα της δημοσιότητας εκεί και όχι στις προγραμματικές και πολιτικές δεσμεύσεις που θα το συνοδεύσουν. Ειδικά αν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές βρίσκονται προ των πυλών.

Τις προθέσεις του για το Συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας τις έδειξε και στο πρόσφατο «μυστικό δείπνο» που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη, όπου έλαβαν μέρος οι Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Ρήγας, Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους επικεφαλής των τάσεων και τα ιστορικά στελέχη του κόμματος το Συνέδριο να πραγματοποιηθεί με όρους ενότητας που θα συσπειρώσει την κομματική βάση και θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού.

Το ζήτημα εξακολουθεί να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του κομματικού μηχανισμού και θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου - τη Παρασκευή που μας έρχεται κατά πάσα πιθανότητα. Στο τραπέζι έχουν πέσει δύο ημερομηνίες. Η πρώτη για τον Δεκέμβριο, η οποία όμως «κολλάει» εξαιτίας των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ. Η δεύτερη για τον Φεβρουάριο του 2022, υπό τη προϋπόθεση να μην υπάρχουν στον ορίζοντα πολιτικές εξελίξεις.

Στο βάθος… κάλπες

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολλές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν ότι δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία, παρά τα όσα έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει «μαρκάρει» τα τέλη της άνοιξης του 2022 ως τη πιθανότερη περίοδο που θα στηθούν κάλπες.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Κουμουνδούρου δρα και συνεχίσει να δρα σαν να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι όλες της οι δυνάμεις θα είναι προσανατολισμένες στο να προκαλούν ρωγμές στη κυβερνητική πολιτική, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και το δικό της πρόγραμμα εξουσίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.