ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθαρές κουβέντες για τις …«καυτές πατάτες»

Καθαρές κουβέντες για τις …«καυτές πατάτες»

Με διάθεση να μη χαϊδέψει αυτιά, ανεβαίνει στα «προεκλογικά μπαλκόνια» η ΝΔ, που εμφανίζεται φειδωλή στις υποσχέσεις της για την επόμενη ημέρα αλλά αιχμηρή, όπου κρίνει, ακόμη και αν αυτό μπορεί να κοστίσει σε... ψήφους.

Η στάση της ΝΔ, που περιγράφεται ως στάση ευθύνης από τα επιτελικά στελέχη του κόμματος, διεφάνη και με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών που κρατούν σε ομηρία χιλιάδες ταξιδιώτες, απειλούν με ζημία εκατοντάδες παραγωγούς και δυσφημούν κατάφορα την εικόνα της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή, δια της αρμοδίας τομεάρχη της, Όλγας Κεφαλογιάννη, η ΝΔ είχε φροντίσει να διαμηνύσει τις ενστάσεις της για την απεργία των ναυτεργατών, δηλώνοντας πως για μια ακόμα φορά ο ελληνικός τουρισμός αντιμετωπίζεται από την ΠΝΟ ως παράπλευρη απώλεια μιας ακατανόητης απεργίας μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα ενώ η υπεύθυνη του τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης της ΝΔ είχε μιλήσει ανοιχτά για ακραίες συμπεριφορές κάποιων συνδικαλιστών και για συντεχνιακές διεκδικήσεις που υπονομεύουν ακόμη και τα ίδια τα συμφέροντα των εργαζομένων και διασύρουν τη χώρα διεθνώς.

Λίγες ώρες αργότερα, μόλις το περασμένο Σάββατο, στην πρώτη του ανοιχτή προεκλογική ομιλία στο Αιγάλεω, ο Αντώνης Σαμαράς «είδε» υποκινούμενες από την Αριστερά κινητοποιήσεις λέγοντας πως «πάντα η Αριστερά περιμένει την κρίση για να μεγαλώσει την επιρροή της. Από την δυστυχία της χώρας περιμένει να δυναμώσει η ίδια. Κι όταν υπάρχει κρίση και πρόσκαιρα εμφανίζεται άνοδος της Αριστεράς, τότε... πολυ-διασπάται! Κι όσο πιο ισχυρή νιώθει –έστω και προσωρινά- τόσο περισσότερα... κομμάτια γίνεται και τόσο δυσκολότερο να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Και στο μόνο που είναι ενωμένοι είναι να... διώχνουν επιχειρήσεις και να χαλάνε δουλειές. Όπως τώρα στον Πειραιά, που χαλάνε το Πάσχα του κόσμου και σκοτώνουν τον Τουρισμό».

Συγκρατημένη παροχολογία!

Με «καυτή πατάτα» μοιάζει ολόκληρη η διαχείριση της νέας πραγματικότητας, με τον Αντώνη Σαμαρά να έχει δηλώσει ευθέως κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, πως επιθυμία του είναι μόνον να προσφέρει καθώς ουδείς ενδιαφέρεται για γίνει πρωθυπουργός, για την καρέκλα, σε έναν τόπο με τόσες δυσκολίες.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει επιλέξει να παραμείνει εξαιρετικά φειδωλός καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, υποσχόμενος τρία μόλις σύνολα πραγμάτων:

Ανάκαμψη, που θα έρθει από την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τόνωση της ρευστότητας, επιστροφή όσων χρωστά το δημόσιο (τα πρώτα 6,5 δις μέσα στο έτος) καθώς και χρονοδιάγραμμα μείωσης των φόρων στο 15%

Αποκατάσταση ακραίων αδικιών: με εύρεση ισοδύναμων μέτρων για τις χαμηλές συντάξεις και τα πολυτεκνικά επιδόματα. Ανακούφιση των δανειοληπτών, με τις δόσεις να μη ξεπερνούν το 30% των εισοδημάτων τους. Αποζημίωση των ιδιωτών ομολογιούχων του δημοσίου. Όσο για τα μέτρα του Ιουνίου, δεσμεύεται πως δε θα ληφθούν, αλλά θα αντικατασταθούν από ισοδύναμα και περικοπές της σπατάλης.

Ασφάλεια του Πολίτη: «Θα τελειώσω με τους κουκουλοφόρους. Θα τους βγάλω τις κουκούλες», λέει συχνά, ενώ δεσμεύεται ακόμη να θα βρει λύση για τα γκέτα των μεταναστών, τις συμμορίες των παρανόμων. Παράλληλα επιθυμεί να εκπέμψει το αίσθημα του δημοσίου περί δικαίου αισθήματος υποσχόμενος τον έλεγχο του πόθεν έσχες, όλων όσοι κατέλαβαν δημόσιες θέσεις από το 1974 και μετά, καθώς και τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο.

Νίκες επί της...δεξιάς!

Στη Συγγρού θέλουν να τονίζουν με κάθε ευκαιρία πως το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του Πάνου Καμμένου αποτελεί φούσκα, στηριγμένη στο λαϊκισμό, που θα ξεφουσκώσει.

Την ίδια ώρα η ΝΔ πετυχαίνει αλλεπάλληλες νίκες επί του ΛΑ.Ο.Σ. Μετά τις «χρυσές μεταγραφές», του Μάκη Βορίδη και του Άδωνι Γεωργιάδη -που προκάλεσαν βαθύ τραύμα στο κόμμα της Καλλιρρόης-, δυο ακόμη στελέχη του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού, ο πρώην υποψήφιος βουλευτής Καβάλας Δημήτριος Μπαταλογιάννης και ο καθηγητής και επιχειρηματίας Αρμόδιος Στεργίου, υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με το ΛΑ.Ο.Σ. και επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης, προσχώρησαν τις τελευταίες ημέρες, με επιστολή τους στον Αντώνη Σαμαρά, στη ΝΔ.