ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα στοιχήματα του Τσίπρα για την επόμενη μέρα – Πού «ποντάρει» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Τα στοιχήματα του Τσίπρα για την επόμενη μέρα – Πού «ποντάρει» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Απόλυτος κυρίαρχος του εσωκομματικού πεδίου εξήλθε ο Αλέξης Τσίπρας από τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι μόνο γιατί οι εισηγήσεις του για τις καταστατικές αλλαγές στηρίχθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων, αλλά και γιατί όλες οι πλευρές, ανεξάρτητα από την κριτική που μπορεί να άσκησαν σε επί μέρους θέματα, αναγνώρισαν εκ νέου ότι αποτελεί τον αδιαμφησβήτητο ηγέτη του κόμματος τους.

Επί τέσσερις ημέρες, τα πράγματα στο κλειστό του Τάε Κβο Ντο κύλησαν όπως ακριβώς αναμένονταν. Τα όσα πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έτυχαν της σύμφωνης γνώμης της πλειοψηφίας και η μειοψηφία έδωσε μία «μάχη» να πείσει ότι έχει δίκιο στις ενστάσεις που εκφράζει. Μεγάλη ένταση επικράτησε μόνο στο διαδικαστικό κομμάτι των ψηφοφοριών, στο κομμάτι επί του καταστατικού – όπως άλλωστε συνηθίζεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με εξαίρεση την αναγνωρισμένη αστοχία στο παραπάνω ζήτημα, η διοργάνωση αυτού του εγχειρήματος -την οποία και πιστώνεται ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος- το Συνέδριο οργανωτικά κινήθηκε σε πολύ καλό επίπεδο. Το αξιοπρεπές επίπεδο αντιπαράθεσης και το ανώτερο του αναμενόμενου πολιτικό υπόβαθρο των τοποθετήσεων, γεγονός που ικανοποίησε πλήρως την Κουμουνδούρου.

Νίκη στις εκλογές

Παρά, λοιπόν, τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπήρξαν, άπαντες αναγνώρισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία υποχρέωση. Να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές έτσι ώστε να σχηματιστεί μία προοδευτική κυβέρνηση, η οποία και θα ανατρέψει την πολιτική Μητσοτάκη.

Και αυτός είναι ο στόχος στο μεγάλο «κάδρο». Η νίκη. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται εδώ και καιρό βέβαιος ότι η μεγάλη ανατροπή, η οποία πριν μερικές εβδομάδες ακούγονταν ως αστείο, μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όμως, ακόμα και έτσι, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ παρά τη γενικευμένη «γκρίνια» της κοινωνίας, δεν υπάρχει κάποιο σαφές ρεύμα υπέρ της Κουμουνδούρου.

Επομένως, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης διαθέτει, αλλά και ρεαλιστικό πρόγραμμα το οποίο αυτή τη φορά θα μπορέσει να εφαρμοστεί, παρά τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που ενδεχομένως να έχει να αντιμετωπίσει η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το στοίχημα των εκλογών

Έχοντας, πλέον, τα χέρια του «λυμένα» και με τη βούλα του Συνεδρίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να καταστήσει τη διαδικασία επανεκλογής του -γιατί περί αυτού θα πρόκειται στην πραγματικότητα- ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός, που επί της ουσίας θα έλθει να προσδώσει ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που διανύει η χώρα.

Στην Κουμουνδούρου δεν τρέφουν αυταπάτες σχετικά με το μέγεθος της συμμετοχής. Ξέρουν ότι δεν υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι πρόεδροι, ούτε μηχανισμοί που θα τρέξουν για να στηρίξουν τον έναν ή τον άλλον, έτσι ώστε να δημιουργηθεί κλίμα μαζικής συμμετοχής, όπως έγινε στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Αυτό που επιθυμούν να πετύχουν -πέρα από την εγγραφή νέων μελών- είναι το να εμφυσήσουν στην κομματική βάση την έννοια της συμμετοχής. Να τους δείξουν ότι σήμερα έχουν λόγο για σε κάθε πτυχή της κομματικής ζωής, πόσο μάλλον στην εκλογή του αρχηγού και των καθοδηγητικών οργάνων.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, η συμμετοχή όλων στη διαδικασία της 15ης Μαΐου θα πρέπει να αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός, το οποίο και θα προσφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται προκειμένου να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό.

Η «υποχρέωση» της ενότητας

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός θα έχει μία ακόμα πολιτική «χρέωση». Να οδηγήσει το κόμμα του ενωμένο και ισχυρό στον δρόμο προς τις κάλπες, αφού όλες οι πλευρές αναγνώρισαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πως δεν περισσεύει κανείς.

Πρώτος, βέβαια, το έκανε ο ίδιος. Φρόντισε να στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Αρχικά, προς τους λεγόμενους «προεδρικούς», ξεκαθαρίζοντας πως φαινόμενα άσχημων συμπεριφορών, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν κατά τον προσυνεδριακό διάλογο -κυρίως- και -σε μικρότερο βαθμό- κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, δεν θα γίνουν ανεκτά. Γι αυτό, εξάλλου, για πρώτη φορά συγκροτείται επιτροπή Δεοντολογίας.

Παράλληλα, διαμήνυσε και στα στελέχη της «Ομπρέλας» να σεβαστούν τις συλλογικές αποφάσεις. Είναι αλήθεια πως η «Ομπρέλα» έδωσε με αξιοπρέπεια μία πολιτική «μάχη» την οποία και έχασε κατά κράτος, επόμενος θα πρέπει να πορευτεί στοιχιζόμενη πίσω από τις πλειοψηφικές αποφάσεις.

Όμως, στα κόμματα που προέρχονται από την «μήτρα» της Ανανεωτικής Αριστεράς, το δικαίωμα στη διαφωνία είναι κατοχυρωμένο τόσο εθιμικά, όσο και καταστατικά. Όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα κόμματα εξουσίας, τα οποία και συσπειρώνουν στις τάξεις τους ετερόκλητες δυνάμεις.

Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που παρά τη σκληρή προσυνεδριακή σύγκρουση και την κριτική που δέχθηκε από τα στελέχη της μειοψηφίας, δεν θέλησε να τους «προγράψει», αλλά να αντιπαρατεθεί μαζί τους πολιτικά και δημοκρατικά.

Τέλος, απευθύνθηκε στα μέλη. Και τους ζήτησε να μην ψηφίσουν με βάση τα «χαρτάκια» της μίας ή της άλλης πλευράς για στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή, αλλά να κρίνουν ποιοι είναι οι ικανοί, ανεξάρτητα από την ιδεολ