ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου στο Newsbomb.gr: Θα στηρίζουμε την κοινωνία για όσο διαρκεί η κρίση

Οικονόμου στο Newsbomb.gr: Θα στηρίζουμε την κοινωνία για όσο διαρκεί η κρίση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρέθηκε στο στούντιο του Newsbomb.gr καλεσμένος της Αμαλίας Κάτζου σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Ο Γιάννης Οικονόμου μιλά στο Newsbomb.gr και την Αμαλία Κάτζου:

Ερώτηση: Η ρητορική από την πλευρά της Άγκυρας παραμένει προκλητική. Στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός θα θέσει θέμα κυρώσεων;

Οικονόμου: «Μας προκαλούν ρητορικά, μας προκαλούν με τις κινήσεις τους, καταστρατηγώντας και διαστρεβλώνοντας την ιστορία και με προκλήσεις στο πεδίο. Απαντάμε με αποφασιστικότητα, νηφαλιότητα και αποτελεσματικότητα. Το σύνολο της διεθνούς κοινής γνώμης απορρίπτει τον αναθεωρητισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει αποστομωτικές απαντήσεις όπως στην Πράγα.

Αυτή η τακτική έχει ξεκινήσει από το 2020 και την υβριδική επίθεση στον Έβρο. Αυτό επιβεβαιώνει τη σπουδή του Κυριάκου Μητσοτάκη να θωρακίσει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Να ενισχύσει την αποτρεπτική μας ικανότητα, με συμμαχίες με μεγάλες δυνάμεις, με τοποθετήσεις σε όλα τα διεθνή fora.

Το πλαίσιο κυρώσεων υπάρχει, είναι εκεί έτοιμο να ενεργοποιηθεί όταν η Τουρκία ξεπεράσει ορισμένα όρια που θα θίξουν την κυριαρχία της χώρας μας. Οι κυρώσεις έχουν διπλό χαρακτήρα. Είναι οι συνέπειες όταν κάποιος τολμήσει να κάνει κάτι εξαιρετικά ακραίο. Ο δεύτερος είναι ο αποτρεπτικός. Η Τουρκία ήδη υφίσταται συνέπειες. Δεν έχει πάρει αμυντικό υλικό από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τον αναθεωρητισμό. Και στη σχέση με την ΕΕ, υπάρχει πλήρης στασιμότητα.

Βλέπουμε ότι όσοι ηγέτες, αυταρχικοί υπόσχονταν θριάμβους θερίζουν θύελλες. Καλό έίναι αυτά τα μηνύματα να τα παίρνει η τουρκική πλευρά. Ο κόσμος γνωρίζει ποια είναι η πραγματικότητα. Είμαστε εδώ ως παράγοντας σταθερότητας, αλλά και ανυποχώρητα να εγγυηθούμε την κυριαρχία μας.

Ερώτηση: Μπορεί να υπάρχει νέα απειλή όπως εκείνη του Έβρου, το 2020;

Οικονόμου: Εκείνο που συνιστά μια στάση υπευθυνότητας, είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Η Ελλάδα ούτε φοβάται, ούτε πανικοβάλλεται. Οφείλουμε έχοντας απέναντί μας αυτή τη συμπεριφορά να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Αυτό έχουμε φροντίσει να κάνουμε, δεν εγκλωβιζόμαστε σε δυσάρεστα διλήμματα της τελευταίας στιγμής όπως είχε γίνει στο παρελθόν.

Ερώτηση: Στο μεταναστευτικό, που ο Ερντογάν εργαλειοποιεί, περιμένουμε αύξηση των ροών;

Οικονόμου: Ήδη τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρούμε αυξημένες ροές στον Έβρο και στα νησιά. Οι ελληνικές αρχές που φυλάνε τα σύνορα, αποτρέπουν αυτές τις ενέργειες και σώζουν ζωές -δυστυχώς όχι όλες- όπως είδαμε σε Μυτιλήνη και Κύθηρα. Όλοι ξέρουν πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε σ' αυτήν την υβριδική απειλή. Τα ελληνικά σύνορα δεν θα ξαναϋπάρξουν ξέφραγο αμπέλι όπως δυστυχώς υπήρξαν, με τρόπο που η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι ξέρει, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και όπως είναι η συνταγματική επιταγή. Είναι υποχρέωση της Τουρκίας να τιμήσει την υπογραφή της, να μην εργαλειοποιεί τους μετανάστες. Πολλές φορές υπάρχουν και επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι κάνουν πλάτες στους διακινητές.

Ερώτηση: Σας ρωτούν γιατί δεν μειώνεται τον ΦΠΑ, τον ΕΦΚ, θα συνεχιστεί η επιδοματική πολιτική;

Οικονόμου: Και η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι αντιμέτωπες με οδυνηρή κατάσταση. Λιγότερο ή περισσότερο όλοι οι λαοί της Ευρώπης περνούν πολύ δύσκολα. Η πραγματικότητα είναι ότι σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων η χώρα μας είναι ακριβότερη. Έχει να κάνει με διάφορα χαρακτηριστικά της αγοράς. Με την ακρίβεια όμως είναι αντιμέτωπη όλη η Ευρώπη. Εδώ όμως δεν είμαστε για να διαπιστώνουμε. Η ακρίβεια προέκυψε λόγω εξωγενών κρίσεων. Η στήριξη θα διαρκεί για όσο διαρκεί η κρίση. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του όσο δοκιμάζεται.

Ούτε οι πόροι είναι ατελείωτοι, ούτε κανείς μπορεί να μηδενίσει το αποτύπωμα της ακρίβειας. Όταν έχουν ξεφύγει οι τιμές βασικών αγαθών, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να μηδενίσει το αποτύπωμα στις ζωές των ανθρώπων. Συνειδητοποιούν ότι δεν οφείλεται σε εμάς το πρόβλημα, αλλά εκείνος το λούζεται.

Η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Τον Σεπτέμβριο ο Έλληνας καταναλωτής, είχε το δεύτερο φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Στα καύσιμα είχαμε μια πολιτική που είχε μετριάσει τις τιμές. Αποφασίσαμε να σταματήσει αυτή η στήριξη. Είχαμε κάποιες τελευταίες εξελίξεις που έχουν χειροτερεύσει στην κατάσταση. Η στήριξη μεταφέρθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης, για να έχουμε φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης στην αντλία.

Μια λύση είναι να τάζουμε λαγούς με πετραχείλια. Μια άλλη είναι να λες στον κόσμο την αλήθεια. Έχουμε δείξει ότι δεν προσπερνάμε τα γεγονότα αδιάφορα. Δεν υπάρχει σκέψη αυτή τη στιγμή, αλλά δεν προσπερνάμε ότι υπάρχουν δυσάρεστες εξελίξεις στην αγορά των καυσίμων. Δεν αντιδρούμε σπασμωδικά. Να δούμε αν το φαινόμενο είναι πρόσκαιρο. Η στρατηγική μας είναι δυναμική και προσαρμόζεται στις εξελίξεις. Έτσι θα γίνεται και σε άλλες κατηγορίες. Δεν μένουμε αδιάφοροι σε πράγματα που έχουν αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων.

Ερώτηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι επιδοτείται την αισχροκέρδεια

Οικονόμου: Ένα πράγμα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, ένα άλλο πράγμα είναι να σπεκουλάρει κανείς. Αυτό που δεν είναι χρήσιμο και ωφέλιμο για την κοινωνία είναι να τάζουμε τα πάντα στους πάντες. Δικαίωμά τους να επιμένουν αυτοί, αλλά ο κόσμος είναι υποψιασμένος και πολύ πιο συνειδητοποιημένος για τη φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Δική μας αγωνία είναι να απαντάμε στα ερωτηματικά του κόσμου. Σε πάρα πολλά προϊόντα οι βασικοί συντελεστές του κόστους παραγωγής έχουν αυξηθεί, τότε αυξάνεται και η τιμή του προϊόντος. Παρόλες τις αντικειμενικές συνθήκες αύξησης, υπάρχει αισχροκέρδεια; Μπορεί ορισμένοι πονηροί να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Βάλαμε πλαφόν σε μια σειρά προϊόντα, πρώτης ανάγκης για τους καταναλωτές. Δεύτερον, έλεγχοι. Αποδεδειγμένα έχουν γίνει το τελευταίο οκτάμηνο οι περισσότεροι έλεγχοι. Θα συνεχίσουν αυτοί οι έλεγχοι. Τρίτον, υπάρχουν εργαλεία, όπως το καλάθι της νοικοκυράς που βοηθούν την αγορά να έχει μια συνδρομή για να είναι τιμές πιο προσιτές.

Τα μέτρα αυτά αλλά και η πολιτική μας να στήσουμε αναχώματα στην ακρίβεια, με την άμεση ενίσχυση μισθών, είτε με τις λιγότερες υποχρεώσεις, είναι εισόδημα που δεν σου έμενε και τώρα μένει στην τσέπη για να αντιμετωπίσεις τις αυξήσεις. Έχουμε πολιτική που συνεχίζει να μεγαλώνει τον πλούτο της χώρας, να δημιουργεί θέσεις εργασίας, τώρα ο κόσμος αντιμετωπίζει την ακρίβεια με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις.

Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα και αχαρτογράφητα νερά. Άλλο αυτό και άλλο να λέμε ότι έχουμε παραδοθεί σ' αυτήν την κρίση. Κάνουμε πράγματα, γι αυτό και επιδεικνύουμε ανθεκτικότητα.

Ερώτηση: Κάποιοι λένε ότι ο παιδοβιαστής των Σεπολίων είναι μπλεγμένος με στελέχη της ΝΔ

Οικονόμου: Μιλάμε για ένα φρικτό, αποτρόπαιο, δεν υπάρχει ακριβής χαρακτηρισμός για να δείξει κανείς την πράξη. Είναι έγκλημα. Είναι ανάξια λόγου η οποιαδήποτε προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης εξαιτίας των πολιτικών προτιμήσεων αυτού του εγκληματία.

Υπήρχαν 213 τύποι, των οποίων τα ονόματα πρέπει να δημοσιοποιηθούν, είναι ανάξιο λόγου να συζητάς οτιδήποτε άλλο. Περίμεναν να πάρουν σειρά για να κάνουν αυτά τα αχαρακτήριστα πράγματα σ' αυτό το κορίτσι. Δεν θα μπω σε πολιτική αντιπαράθεση σε κάποιον που ζητά σωσσίβιο σ' αυτό το θέμα. Να εστιάσουμε σε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Να γνωρίζει η κοινωνία αυτούς τους εγκληματίες. Παραδειγματική τιμωρία.

Η Δικαιοσύνη με την αυστηροποίηση του ΠΚ, μπορεί να τους καταδικάσει μέχρι σε ισόβια. Αυστηροποιήσαμε τον ΠΚ, μια άλλη κυβέρνηση είχε άλλη άποψη. Τι να πω όμως ότι έκλειναν το μάτι στους βιαστές; Έχουμε ουσιαστικές και μεγάλες διαφορές αλλά δεν δέχομαι να μπω σε πολιτική αντιπαράθεση γι αυτό το πράγμα.

Ερώτηση: Πότε θα γίνουν εκλογές;

Οικονόμου: Το 2023. Θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ό,τι λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εννοεί. Νομίζω ότι από την Άνοιξη και μετά είμαστε κοντά στο τέλος της τετραετίας και θα έχουμε εκλογές. Εξαιτίας της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ, που έβλεπε ότι δεν θα κερδίσει τις εκλογές, θέσπισε την απλή αναλογική, για να μη σχηματίσει κυβέρνηση κανείς. Είναι κρίσιμη εκλογική διαδικασία, η ψήφος και στις δύο κάλπες είναι το ίδιο κρίσιμη. Με την ψήφο του στην απλή αναλογική ο κόσμος πρέπει να δείξει την κατεύθυνση και στη δεύτερη κάλπη να εδραιώσει την επιλογή του κα να της δώσει τα χαρακτηριστικά για να γίνει μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ερώτηση: Δεν αποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ

Οικονόμου: Αν κανείς πρέπει να αναγνωρίσει συνέπεια στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σ' αυτήν την πλάνη. Ο Τσίπρας έλεγε δεν χάνω από τον Μητσοτάκη. Είναι συνεπής σ' αυτό. Επιμένει ν' αρνείται την πραγματικότητα. Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφία της στιγμής, όμως όλες οι «φωτογραφίες» δείχνουν το ίδιο πράγμα.

Δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει το γεγονός ότι πάνω από τρια χρόνια το πολιτικό σκηνικό είναι όπως ήταν στις εκλογές του 2019. Και μην ξεχνά κανείς τι έχουμε περάσει αυτά τα τρία χρόνια με πρωτόγνωρες κρίσεις. Αυτό σημαίνει ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση και συγκρίνουν από τις προτάσεις και τις επιλογές.

Κανείς δεν κρατά τους ψηφοφόρους, εμείς τους έχουμε εμπιστοσύνη και κάνουμε τη δουλειά μας.

Ερώτηση: Η αυτοδυναμία είναι βασικό στοίχημα, θα πείτε όχι σε συνεργασία. Με τον Βελόπουλο θα μπορούσατε να συγκυβερνήσετε;

Οικονόμου: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τον Βελόπουλο. Αισιοδοξούμε η ΝΔ να μην χρειάζεται στις δεύτερες κάλπες άλλο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση. Θα σχηματίσουμε όμως μια κυβέρνηση ανοιχτή στη συμμετοχή, στη στήριξη, στη συνεργασία ανθρώπων που δεν προέρχονται από τη ΝΔ. Αυτοδύναμη κυβέρνηση για ισχυρή Ελλάδα, χωρίς παρωπίδες και κομματικά διαβατήρια.