ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το χαρτί της οικονομίας και οι «μικρές ΔΕΘ»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το χαρτί της οικονομίας και οι «μικρές ΔΕΘ»
INTIME

Το «χαρτί» της οικονομίας είναι αποφασισμένος να παίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο κατοστάρι για τις πρώτες κάλπες – Τι είναι το μοντέλο των «μικρών ΔΕΘ» που υιοθετούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρά το βαρύ κλίμα των υποκλοπών στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να στρέψουν το ενδιαφέρον τους πρωτίστως στην δεξαμενή των αναποφάσιστων με την εκτίμηση πως πρόκειται κυρίως για κεντρώους ψηφοφόρους που δεν ταυτίζονται μόνιμα με ένα κόμμα. Στην κινούμενη κρίσιμη μάζα του Κέντρου που βγάζει κυβερνήσεις.

Για την προσέγγιση αυτού του κοινού στη Νέα Δημοκρατία ποντάρουν στο «χαρτί» της οικονομίας, καλλιεργώντας ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα για αύξηση επενδύσεων, θέσεων εργασίας, απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας κλπ. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη τεθεί τα διλήμματα των εκλογών με το ερώτημα που μπαίνει από την κυβερνητική πλευρά να είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες».

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι οι πολίτες θα πάνε στην κάλπη με το ζήτημα της ακρίβειας στο πίσω μέρος του μυαλού τους και επ’ αυτού – όπως λένε στο Μαξίμου - ένα πακέτο στήριξης μπαίνει σε εφαρμογή σε δόσεις (έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 2.3 εκατομμύρια πολίτες, ξεπάγωμα συντάξεων, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης), ενώ υπάρχουν και μέτρα «κάβα» σε περίπτωση που συνεχιστεί το κύμα αυξήσεων.

Παράλληλα, όπως σημειώνουν η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο έχουν έρθει σε ρήξη και με τι τράπεζες προκειμένου να υπάρξει ένας φραγμός στην πολιτική των υπερκερδών από την πλευρά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και να προστατευθούν – στο μέτρο του δυνατού – οι ευάλωτοι καταναλωτές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Οι επιτελείς του πρωθυπουργού έχουν ήδη ετοιμάσει ένα ευρύ πρόγραμμα περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλες τις περιφέρειες το οποίο θα κινηθεί πάνω στο δόγμα το είπαμε το κάναμε. Θα βγαίνει ο ίδιος μπροστά στην πορεία προς τον λαό, αφού όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου το ισχυρό χαρτί της ΝΔ στην εκλογική δεξαμενή του Κέντρου, είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ουσιαστικά θα υιοθετηθούν παραδοσιακού τύπου περιοδείες με στόχο την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης και έμφαση θα δοθεί σε έργα και δράσεις ανά περιφέρεια. Σήμερα εξάλλου περιοδεύει στην Αρκαδία με πολύ πυκνό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

- Στις 10:00 επίσκεψη στην Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Τρίπολης,

- Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα,

- Επίσκεψη στο κέντρο της Τρίπολης,

- Στις 12:00 παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Πελοποννήσου, στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης. Θα έχουν προηγηθεί θεματικές συσκέψεις των υπουργών που συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό με τους εκπροσώπους των φορέων:

• Θέματα Ανάπτυξης & Ενεργειακής Μετάβασης,
• Θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
• Θέματα Τουρισμού-Πολιτισμού,
• Θέματα Πρωτογενούς Τομέα,
• Θέματα Υγείας,

- Συνάντηση με τους βουλευτές Πελοποννήσου της ΝΔ,

- Επίσκεψη στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αστέρα Τρίπολης

- Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στους «Μικρούς Δημοσιογράφους» του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Τρίπολης,

- Στις 19:00 ομιλία του Πρωθυπουργού στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.
Μέχρι το τέλος του έτους ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και την Θεσσαλία σε διήμερη επίσκεψη – κατά τα πρότυπα της πρόσφατης περιοδείας στην Αχαΐα – με σειρά επαφών αλλά και συνέντευξη τύπου. Στόχος είναι ανάλογες περιοδείες να γίνονται δύο με τρεις φορές το μήνα στο δρόμο προς τις κάλπες, ενώ θα υπάρξουν και εξορμήσεις σε διάφορες περιοχές της Αθήνας (πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με πολίτες στην Καλλιθέα).

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στις 12 Δεκεμβρίου έχει καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τους 13 «μικρούς πρωθυπουργούς», τους Περιφερειάρχες της χώρας, για να τους ακούσει, αλλά και για να τους μιλήσει…

Το μοντέλο «μικρές ΔΕΘ»

Από εκεί και πέρα το μοντέλο των περιοδειών του θα γίνεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που αποκαλείται: «Μικρές ΔΕΘ». Θα συνοδεύονται δηλαδή με τη διεξαγωγή δηλαδή συνεντεύξεων Τύπου ανά περιφέρεια και είναι κάτι που θα ισχύσει και σε άλλες περιοδείες.

Μέχρι το τέλος του χρόνου ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τη Λάρισα, πρωτεύουσα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ ο στόχος είναι να κάνει τέτοιους είδους «κεντρικές» περιοδείες δύο φορές τον μήνα έως τις εκλογές, που θα πλαισιώνουν άλλες μικρότερες και πιο στοχευμένες δράσεις.

Επαφές με ειδικά κοινά

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός, κάνει διαρκώς έναν παράλληλο προεκλογικό αγώνα με «ειδικά κοινά». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόσφατη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με την Εθνική Ομάδα Μαθητικής Ρομποτικής, που πρόσφατα διακρίθηκε σε διεθνή διαγωνισμό. Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον σύλλογο «Θετική Φωνή», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Οι παράλληλες συναντήσεις του θα στοχεύουν κατά κύριο λόγο σε νεανικά και γυναικεία κοινά. Όπως πριν από περίπου μία εβδομάδα είχε συνάντηση με μαθητές και μαθήτριες έξι μειονοτικών σχολείων του Νομού Ροδόπης στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητώντας με τα παιδιά και τους δασκάλους τους για τη λειτουργία των σχολείων, τις επιδόσεις των μαθητών και τα αιτήματα που έχουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η πρόσφατη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ναταλία Γερμανού, σε μια εκπομπή με ψυχαγωγικά χαρακτηριστικά και γυναικείο κατά κύριο λόγο κοινό, γεγονός που συνιστά μια πρώτη ένδειξη για τα επικοινωνιακά μέσα που το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να επιστρατεύσει προκειμένου να κερδίσει τη γυναικεία ψήφο. Άλλωστε, οι γυναίκες αποτελούν το μισό εκλογικό σώμα, και ως εκ τούτου, βρίσκονται ψηλά στον προεκλογικό σχεδιασμό της ΝΔ.