ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το εναλλακτικό πρόγραμμα εξουσίας σε πρώτο πλάνο

ΣΥΡΙΖΑ: Το εναλλακτικό πρόγραμμα εξουσίας σε πρώτο πλάνο

Να ολοκληρωθούν σύντομα οι τελευταίες «πινελιές» του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να μπορέσει να το παρουσιάσει στους πολίτες ως μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, απέναντι στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, απαιτεί από τους συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε πριν από τρεις μήνες, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τους βασικούς άξονες των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκονται στον αντίποδα των πράξεων της παρούσας κυβέρνησης, η οποία - όπως λένε από την Κουμουνδούρου- οδηγεί τον ελληνικό λαό στη φτωχοποίηση.

Όσα είπε από το «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θα αλλάξουν ιδιαίτερα. Πρέπει, όμως, να υπάρξει μία επιπλέον μέριμνα και κάποιες τροποιήσεις, καθώς η ακρίβεια επιμένει να δείχνει τα «νύχια» της στους πολίτες. Άλλωστε, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί τη βασική προτεραιότητα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των αλλαγών που θα υπάρξουν, αποτελεί το σημείο που αναφέρεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει πως θα πρέπει άμεσα να αυξηθεί στα 800 ευρώ. Με δεδομένο, όμως, ότι ο πληθωρισμός «κατάπιε» την αύξηση που προβλέπονταν, ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, μιλάει για κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ – με νέα αύξηση στο ύψος του πληθωρισμού.

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει αύξηση και στους δημόσιους υπαλλήλους 10% τουλάχιστον, πάλι δηλαδή στο ύψος του πληθωρισμού, καθώς για δέκα χρόνια οι μισθοί είναι καθηλωμένοι.

Κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίζει η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα, αλλά και η θέσπιση νέου πλαισίου για το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Η μείωση των οριζόντιων φόρων, του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ, αλλά και η δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή μέρους της ονομαστικής αξίας και 120 δόσεις, με προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, θα είναι από τους πρώτους νόμους μιας προοδευτικής κυβέρνησης, που θα έχει ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.