ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: «Ισπανική επίθεση» εναντίον Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: «Ισπανική επίθεση» εναντίον Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «άρπαξαν» την ευκαρία να επιτεθούν με σφοδρότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τα μέσα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της Ισπανίας για να ανακουφίσει τους πολίτες της από τις επιπτώσεις της ακρίβειας, χρησιμοποιούν από κοινού Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, για να επιτεθούν εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο και χαρακτηρίζουν ως υπεύθυνο της «αισχροκέρδειας» που επικρατεί στη χώρα μας.

«Ισπανική επίθεση»

Από την αρχή κιόλας της ενεργειακής -αρχικά- κρίσης, η κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών-Αριστεράς που υπάρχει στη χώρα της Ιβηρικής, κατόρθωσε να εξαιρέσει τον εαυτό της από τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, προσφέροντας στον λαό τους το φθηνότερο ρεύμα σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Είναι χαρακτηριστικό πως την Τετάρτη, την ώρα που η τιμή χονδρικής της κιλοβατώρας στη χώρα μας ήταν στα 239.1 3υρώ, στην Ισπανία ήταν μόλις 41.41 ευρώ, μια διαφορά που αγγίζει, σχεδόν, τα 200 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Σάντσες ανακοίνωσε την Τρίτη, την κατάργηση -για κάποιο χρονικό διάστημα- του ΦΠΑ στα ήδη πρώτης ανάγκης, αλλά και ένα επίδομα ύψους 200 ευρώ, για νοικοκυριά με εισοδήματα ως 27.000 ευρώ.

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, οι κινήσεις αυτές των ομοϊδεατών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στην Ισπανία, προσέφεραν απλόχερα την ευκαιρία στα δύο κόμματα να επιτεθούν με σφοδρότητα εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτικές, που θα ανακουφίζουν τους πιο ευάλωτους από τις συνέπειες της κρίσης και όχι επιλογές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των λίγων», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, που επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει 8 δισ. ευρώ στους παρόχους! Από ποιους τα πήρε; Από τους πολίτες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα 4 δισ. ευρώ παραπάνω έσοδα από ΦΠΑ. Δεν προέκυψαν γιατί ο κόσμος καταναλώνει περισσότερο. Ίσα ίσα που η κατανάλωση μειώνεται. Καταναλώνουμε λιγότερο πληρώνουμε περισσότερο», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας την Τετάρτη, στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN».

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι χρειάζεται άλλο μοντέλο, που δεν θα επιδοτεί την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, αλλά θα βασίζεται σε μια δημόσια ΔΕΗ. Επίσης υποστηρίζουν ότι απαιτούνται μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά ήδη διατροφής και του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Ευρωπαϊκή… «προξενήτρα»

Παράλληλα, όμως, γίνεται σαφές ότι ανάμεσα στα δύο κόμματα υπάρχει ταύτιση απόψεων σε ευρεία κλίμακα πάνω στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ειδικά από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης, ως απάντηση στην πολιτική του πρωθυπουργού.

Όμως, οι φωνές που ενθαρρύνουν τον διάλογο ανάμεσα στα δύο κόμματα, δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και στις Βρυξέλλες. Και πιο συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), του οποίου μέλος είναι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, ως παρατηρητές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές βλέπουν με καλό μάτι την προοδευτική συνεργασία στη χώρα μας, θεωρώντας πως οι συνθήκες για μια τέτοια κίνηση είναι πλέον, ώριμες. Με απλά λόγια, οι ευρωπαίοι σύντροφοι του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, λειτουργούν -εμμέσως- ως «προξενήτρες» σε έναν πιθανό προοδευτικό «αρραβώνα».

Παράλληλα, στα «προξενιά» από τις Βρυξέλλες, θα μπορούσαμε να συνυπολογίσουμε την άριστη συνεργασία που έχει ο Δημήτρης Παπαδημούλης με τους Σοσιαλιστές. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην υπόθεση παρακολούθησης του Ν.Ανδρουλάκη, σήκωσε ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Λαϊκό Κόμμα -έχοντας εκφράσει έγκαιρα και τις ενστάσεις του στην επιλογή των Σοσιαλιστών να προτείνουν την Εύα Καϊλή για αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου.

Πάντως, το θέμα της προοδευτικής διακυβέρνησης θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια και ουδείς εκτιμά ότι θα υπάρχουν χειροπιαστά δεδομένα πριν από την Κυριακή των εκλογών της απλής αναλογικής.

Διαβάστε ακόμη:

Πόπη Τσαπανίδου: Η πρώτη σύσκεψη στον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης αρνείται τη μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα

Τσίπρας: Η κυβέρνηση ωθεί τις καλλιτεχνικές σχολές στην φάμπρικα