ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εκτός έδρας» Θεοφάνεια για τον Αλέξη Τσίπρα

«Εκτός έδρας» Θεοφάνεια για τον Αλέξη Τσίπρα
Αλέξης Τσίπρας
Intime / φωτογραφία αρχείου

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραβρεθεί στον αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά.

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού προχωράει την Παρασκευή, ανήμερα των Θεοφανείων ο Αλέξης Τσίπρας, που θα παραβρεθεί στον αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά, με στόχο να επουλωθούν κάποιες «πληγές» που άνοιξαν την περίοδο της πρώτης κυβέρνησης του, στο μεγάλο λιμάνι.

Τον Μάρτιο του 2018, έξω από το ξενοδοχείο «Θεοξένια», στον Πειραιά, εκεί που θα πραγματοποιούνταν εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό ομιλητή των Ευκλείδη Τσακαλώτο, περίπου 100 οπαδοί του Ολυμπιακού συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν. Το αποτέλεσμα ήταν να επέμβει η αστυνομία και να προκληθούν περιορισμένης έκτασης επεισόδια.

Δεν αποτελεί, άλλωστε, μυστικό πως εκείνες τις ημέρες, οι σχέσεις ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και παράγοντες της περιοχής βρίσκονταν στο «κόκκινο». Ενδεικτική του κλίματος της εποχής, ήταν η δήλωση του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, που σημείωσε ότι ναι μεν η παράταξη του ήταν «ακομμάτιστη», ωστόσο ήταν εχθρική προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το αποτέλεσμα αυτής της τοποθέτησης, ήταν η αποχώρηση του τότε δημοτικού συμβούλου της πόλης και μετέπειτα ευρωβουλευτή της Κουμουνδούρου, Πέτρου Κόκκαλη, από τον συνδυασμό Μώραλη.

Εκτός του δημάρχου Πειραιά, ο Αλέξης Τσίπρας είχε από τυπικές, ως κακές σχέσεις, με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ, ο οποίος συνήθιζε να παρεμβαίνει στα πολιτικά δρώμενα – εμμέσως υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό γεγονός έκανε ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή του τότε κυβερνώντος κόμματος στο λιμάνι της Αθήνας.

Το απέδειξε, άλλωστε, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ά Πειραιά, εκεί όπου το καλοκαίρι του 2019, η Νέα Δημοκρατία έλαβε 4 μονάδες πάνω από το πανελλαδικό της ποσοστό και τον ΣΥΡΙΖΑ 3 μονάδες κάτω, αντίστοιχα. Πάντως, το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό, με την Κουμουνδούρου να επικρατεί της ΝΔ στη Β' Πειραιώς με εννέα μονάδες διαφορά.

Αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντιπολίτευση, σταμάτησαν να υπάρχουν συγκρούσεις με τον Μώραλη. Τουλάχιστον σε κεντρικό επίπεδο, καθώς στα δημοτικά ζητήματα, η παράταξη του Νίκου Μπελαβίλα εξακολουθεί να αντιπολιτεύεται τον δήμαρχο.

Τα παραπάνω, όμως, φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν. Ή τουλάχιστον, αυτό θέλει να δείξει ο Αλέξης Τσίπρας, που αποφάσισε να παραστεί στον αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά – δηλαδή σε περιβάλλον μη φιλικό για τον ίδιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός εφαρμόζει εδώ και μήνες τη στρατηγική των «επιδρομών» στα «γαλάζια κάστρα», επιδιώκοντας να ανατρέψει -στα πλαίσια του δυνατού- τον αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, συσχετισμό δύναμης.