ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Marc: Στο 7,5% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Marc: Στο 7,5% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI

Νέα δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1 - Τα μηνύματα για τα κόμματα 

Σε απόσταση ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η ΝΔ με ποσοστό 7,5%, ενώ οι πολίτες φαίνεται πως επιθυμούν μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Marc, το πρώτο μέρος της οποίας παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Θωμά Γεράκη.

Τα ποσοστά κυβερνώντος κόμματος και αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται αυξημένα, ενώ το ΠΑΣΟΚ από την άλλη φαίνεται να χάνει έδαφος.

Πρόθεση ψήφου

Προβάδισμα 7,5 μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου, με ανεβασμένα ποσοστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης παρουσιάζει αύξηση στο ποσοστό, ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει πτώση 0,4% από την προηγούμενη μέτρηση.

Για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση το κόμμα Κασιδιάρη φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή ξεπερνώντας το 3%.

Τα αναλυτικά ποσοστά:

ΝΔ: 32,7% (από 32,5%)

ΣΥΡΙΖΑ: 25,2% (24,6%)

ΚΙΝΑΛ: 9,8% (10,2%)

ΚΚΕ: 5,3%

Ελληνική Λύση: 3,9%

Ελληνες: 3,4%

ΜέΡα25: 2,8%

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα φαίνεται να έχει χάσει 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στον αντίποδα εμφανίζεται κερδισμένος κατά 6 μονάδες.

Διχασμένοι σχετικά με την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη εμφανίζονται οι πολίτες για το εάν ήταν σωστή η λάθος.

Το 44,4% θεωρεί ότι «Ήταν λάθος»

Το 43,4% θεωρεί ότι «Ήταν σωστή»

Ενώ το 12,2 Δεν απαντά

Σε ερώτηση για το ποιος κέρδισε στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας το 26,4% των ερωτηθέντων απάντησε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το 21,4% εκτιμά ότι κερδισμένος βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το 24,9% απαντά «κανένας ιδιαίτερα».

Η πλειοψηφία των πολιτών προτιμά μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ με ποσοστό 32,6%, αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ το 16,5% ενώ το 15,2% προτιμά μία κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ. Το 19,8% επιλέγει κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να προηγείται σε ό,τι αφορά την δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως παρατηρείται, συγκεντρώνει και τις λιγότερες αρνητικές γνώμες από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός με 48,7% έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει λάβει 32,1%.

Σχετικά με ένα πιθανό θερμό επεισόδιο με την Τουρκία το 44,4% των συμμετεχοντων στην δημοσκόπηση θωρεί ότι είναι πολύ και αρκετά πιθανό, το 32,6% το θεωρεί ελάχιστα πιθανό, ενώ το 21,1% το θεωρεί απίθανο.

Ως προς την αντιλαμβανόμενη εικόνα διαφθοράς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε κλίμακα από 0 έως 10 όπου το 10 αντιπροσωπεύει την εκτεταμένη διαφθορά, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συγκεντρώνει 6,44 έναντι 6,02 που συγκεντρώνει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών σήμερα, με ποσοστό 83,5% είναι η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις, με 36% τα εθνικά θέματα/ελληνοτουρκικά, με 27,3% η εγκληματικότητα και η βία, με 20,9% ο πόλεμος στην Ουκρανία, με 20,8% η έλλειψη φαρμάκων, με 17,3% οι υποθέσεις διαφθοράς, με 12,9% η πανδημία, με 11,6% οι φυσικές καταστροφές, με 10,% οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και με 8,4% το μεταναστευτικό.

Για το θέμα των ημερών σχετικά με το αν πρέπει η όχι να απαγορευτεί το κόμμα Κασιδιάρη το 73,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πρέπει να απαγορευτεί, το 22,2% δήλωσε ότι διαφωνεί, ενώ ένα 4% δεν απάντησε.