ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πολάκης στον «πάγο» - Όλο το παρασκήνιο της απόφασης

Παύλος Πολάκης
Ο Παύλος Πολάκης
In Time

Με τον Παύλο Πολάκη να βρίσκεται οριστικά, πλέον, εκτός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσεχείς εκλογές, τα βλέμματα όλα στρέφονται στην επόμενη μέρα και στο αν τελικά ο Χανιώτης βουλευτής θα βρεθεί και εκτός κόμματος, ένα ενδεχόμενο που παραμένει ακόμα ανοιχτό.

Ήταν σαφές από την Κυριακή κιόλας, ότι ο «αψύς» κρητικός δεν θα δώσει τη μάχη της επανεκλογής του στα Χανιά. Ο Αλέξης Τσίπρας, ουσιαστικά, του έδειξε την «πόρτα της εξόδου» από την επερχόμενη εκλογική μάχη, καθώς δεν ανέχθηκε ούτε τη γλώσσα, αλλά ούτε και την ουσία των λεγομένων του.

Και αυτό φρόντισε να το καταστήσει σαφές και προς τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διήρκησε, περίπου, τέσσερις ώρες. Μάλιστα, η ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, μιλούσε για «ορθή και επιβεβλημένη» απόφαση του αρχηγού τους να παραπέμψει τον Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν στελέχη που προσπάθησαν να ηρεμήσουν κάπως τα πνεύματα, αποσκοπώντας στο να τελειώσει σε αυτό το σημείο το ζήτημα Πολάκη, η απόφαση του οργάνου ήταν ομόφωνη, ενδεικτικό της αποφασιστικότητας που επέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Όμως, εκτός από αποφασιστικός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και αυτός που επέμεινε στην απαρέγκλιτη τήρηση του καταστατικού του κόμματος, παρότι ακούστηκαν φωνές που ζητούσαν την εδώ και τώρα επιβολή σκληρής τιμωρίας του συντρόφου τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που τελικά το Εκτελεστικό Γραφείο παρέπεμψε στην Πολιτική Γραμματεία την επισφράγιση της απόφασης. Όχι μόνο για να μην υπάρξει καμία πιθανότητα να τον εγκαλέσει ο οποιοσδήποτε για «ασέβεια» της καταστατικής διαδικασίας, αλλά και διότι ο ίδιος πιστεύει ότι θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα.

Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι όλοι οι «προβολείς» θα συνεχίσουν να είναι στραμμένοι στον Παύλο Πολάκη, για τουλάχιστον δύο ακόμα εικοσιτετράωρα, υπό τον κίνδυνο να περάσει σε δεύτερη μοίρα μια πολύ σημαντική παρέμβαση που ετοιμάζει η Κουμουνδούρου, για το μείζον θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Παράλληλα, είναι σαφές ότι το θέμα της ποινής που θα του επιβληθεί την Παρασκευή, από την Επιτροπή Δεοντολογίας, παραμένει ακόμα ανοιχτό. Και αυτό γιατί η «δαμόκλειος σπάθη» της διαγραφής ή της στέρησης της κομματικής ιδιότητας για εύλογο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του Πολάκη.

Διότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα κόμμα που δεν διαγράφει στελέχη του ελαφρά τη καρδία, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, το διακύβευμα -που δεν είναι άλλο παρά η νίκη στις εκλογές- είναι πολύ μεγάλο και άρα, τα περιθώρια για επίδειξη ελαστικής συμπεριφοράς προς τον οποιονδήποτε, μηδαμινά.