ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινούμενη άμμος η οργή: Το μυστήριο της γκρίζας ζώνης και η αυτοδυναμία

Κινούμενη άμμος η οργή: Το μυστήριο της γκρίζας ζώνης και η αυτοδυναμία
EUROKINISSI

Δύο εβδομάδες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι δημοσκοπήσεις, που «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας εξακολουθούν να αποτυπώνουν ένα πολιτικό σκηνικό συνεχώς μεταβαλλόμενο. Κινούμενη άμμος θα έλεγε κανείς – Τι ελπίζουν στη ΝΔ για τους αναποφάσιστους;

Η οργή των πολιτών, ο πόνος, που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία ο φρικτός θάνατος 57 ανθρώπων, έχουν «αντανακλούν» και στη γνώμη, που διατυπώνουν για τα κόμματα εξουσίας. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση μετρά απώλειες, η αξιωματικής αντιπολίτευση παραμένει στάσιμη, η τρίτη εκλογική δύναμη του πολιτικού σκηνικού, επίσης, καταγράφει φθορά. Κοινός παρονομαστής και των τριών κομμάτων, ότι έχουν κυβερνήσει τη χώρα. Είναι προφανές, ότι οι πολίτες μπορεί να επιρρίπτουν στην κυβέρνηση το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την τραγωδία, δεν αφήνουν, ωστόσο, εκτός σκηνικού ευθυνών όλους όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας, δείχνοντας επί της ουσίας ότι οι παθογένειες, που συνέβαλαν στην τραγική εξέλιξη, είναι διαχρονικές.

Η εικόνα, που μεταφέρουν όλες οι δημοσκοπήσεις είναι κοινή: η Νέα Δημοκρατία μετρά απώλειες της τάξεως των 3-4 ποσοστιαίων μονάδων, παραμένει, όμως, στην πρώτη θέση, ακόμη κι αν η «ψαλίδα» έχει περιοριστεί, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σταθερά τα ποσοστά του, χωρίς να καρπώνεται τη φθορά της κυβέρνησης, μείωση των ποσοστών του καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ. Στον αντίποδα, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης: ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25, καταγράφουν αυξημένα ποσοστά. Αυξημένα ποσοστά εμφανίζει και το Κόμμα Έλληνες (του Ηλία Κασιδιάρη).

Πραγματικός «κερδισμένος», ωστόσο, από τις κυβερνητικές απώλειες, είναι η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη». Οι πολίτες, που φεύγουν από τη Νέα Δημοκρατία, είτε επιλέγουν ένα μικρότερο κόμμα, ως ψήφο διαμαρτυρίας, είτε –στην πλειοψηφία τους- κατευθύνονται στους αναποφάσιστους, σε όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό και στην αποχή. Σχεδόν δύο μήνες πριν από την εκτιμώμενη ημερομηνία των εκλογών, ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων, που κυμαίνεται γύρω στο 17%, εντάσσεται σε αυτή την «γκρίζα ζώνη».

Όπως εκτιμούν τα γαλάζια στελέχη το μόνο θετικό για την ΝΔ μέσα στην όλη πολιτική μαυρίλα είναι ότι δεν κεφαλαιοποιεί κανένα άλλο κόμμα τις απώλειες της κυβέρνησης. Αυτό προφανώς δίνει μια πίστωση χρόνου στη ΝΔ να μπορέσει να αναστρέψει το πολύ κακό κλίμα που επικρατεί στη βάση της κοινωνίας.

Κάτι τέτοιο βεβαίως απαιτεί γρήγορες και καίριες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να μπορέσει το κυβερνών κόμμα να μαζέψει την χασούρα τουλάχιστον στις δεύτερες κάλπες.

Από τις δημοσκοπήσεις και την εκλογική δύναμη όλων των κομμάτων, κυρίως εκείνων, που διεκδικούν την διακυβέρνηση της χώρας ή τη συμμετοχή τους σε μια νέα κυβέρνηση, είναι σαφής η κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στο πολιτικό σύστημα, που ακολουθεί την οργή και την απογοήτευση ενός μεγάλου μέρους των πολιτών, στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, σε συνδυασμό με το αίτημα, μιας μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης, για αλλαγή. Για πολλούς αναλυτές, αυτό θα είναι σε ένα βαθμό και το διακύβευμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν όλα τα νέα δεδομένα, επιχειρώντας να απαντήσουν πειστικά στα ζητήματα, που ανέδειξε η τραγωδία και θέτουν οι πολίτες.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες και οι μετρήσεις, που θα ακολουθήσουν θα αποτυπώνουν με μεγαλύτερη ευκρίνεια τις προθέσεις του εκλογικού σώματος, καθώς θα υπάρχει και η χρονική απόσταση από την στιγμή της τραγωδίας. Το μεγάλο στοίχημα από εδώ και στο εξής για την κυβερνητική παράταξη, είναι να απευθυνθεί σε όσους άρουν την εμπιστοσύνη τους από τη Νέα Δημοκρατία αυτή την ώρα, διατυπώνοντας πειστικές απαντήσεις για τα ερωτήματα των ευθυνών και την επόμενη ημέρα.

Σημείο καμπής θεωρείται το Πάσχα, καθώς αμέσως μετά η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση, κυρίως αν αυτή διεξαχθεί στις 21 Μαϊου, με τα διλήμματα της κάλπης να επανέρχονται και το βασικό διακύβευμα να παραμένει το ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση. Τότε, εκτιμούν τα κυβερνητικά στελέχη, τα μείζονα ζητήματα για την πορεία της χώρας, την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που απαιτούνται, την αξιοπιστία του αρχηγού κάθε πολιτικής δύναμης, αλλά και το σκηνικό της επόμενης ημέρας, θα τεθούν στην κρίση των πολιτών. Ακόμα πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν εγκαταλείψει το σενάριο της αυτοδυναμίας για την δεύτερη Κυριακή…

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: «Βγήκαν τα μαχαίρια» μεταξύ ΟΣΕ - ΡΑΣ για την εκπαίδευση των σταθμαρχών

Τέμπη: Κατατέθηκε η πρώτη μηνυτήρια αναφορά

Τέμπη: Ένα από τα πιο σοβαρά ντοκουμέντα βλέπει το «φως» της δημοσιότητας -Τι έγινε το μοιραίο βράδυ