ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Tι είναι το σενάριο της τερατογένεσης, το οποίο επικαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Κυριάκος Μητσοτάκης, εκλογές

Μετά τις δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί συγκρότησης μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέρει το σενάριο της αποκαλούμενης «τερατογένεσης» - Τι εννοεί; Και πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα τέτοιο σχήμα;

Την ώρα που οι ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιμένει στη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας το βράδυ της 21ης Μαΐου και το ΠΑΣΟΚ δια στόματος Νίκου Ανδρουλάκη να θέτει όρους, αρνούμενος τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα για τη θέση του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση επαναφέρει με εμφατικό τρόπο το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει τελικά ακόμη και την συγκρότηση «κυβέρνησης ηττημένων», παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις και κυρίως, τη θέση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα επιχειρούσε να συγκροτήσει συγκυβέρνηση μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Άλλοι την αποκαλούν τερατογένεση κι άλλοι «κυβέρνηση Φρανκενστάιν». Έξι μήνες μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οπότε έκανε για πρώτο φορά λόγο για τον κίνδυνο δημιουργίας μιας πολιτικής τερατογένεσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέρει στον προεκλογικό του λόγο τον όρο αυτό, την πιθανότητα, δηλαδή, να βρεθούν σε μία κυβέρνηση συνεργασίας οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιάνης Βαρουφάκης.

«Είχα μιλήσει τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για το ενδεχόμενο μιας πολιτικής τερατογένεσης. Μιας «κυβέρνησης ηττημένων» υπό τον κ. Τσίπρα, τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Βαρουφάκη. Το φαντάζεστε;» είπε, μιλώντας σε πολίτες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι «παρά τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας, μαθηματικά το ενδεχόμενο αυτό υπάρχει».

Με στόχο να συσπειρώσει στο υψηλότερο δυνατό σημείο τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει σε πρώτο πλάνο το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ουσιαστικά προανήγγειλε δεύτερες εκλογές έως τις αρχές Ιουλίου, επιμένει ότι η κάλπη είναι μία.

«Ακούω πολλές κουβέντες για πρώτη κάλπη, δεύτερη κάλπη. Μία είναι η εκλογή, 21η Μαΐου ψηφίζουμε για την Ελλάδα που μας αξίζει. Και αυτή είναι η κάλπη που θα στείλει τελικά το ισχυρό μήνυμα για το ποιος θα κυβερνήσει αυτή τη χώρα, ποια Κυβέρνηση και ποιος υποψήφιος πρωθυπουργός», τόνισε, δείχνοντας, παράλληλα, τη σημασία του εκλογικού αποτελέσματος. Ένα αποτέλεσμα, που ουσιαστικά, όπως σημειώνουν στο κυβερνητικό επιτελείο, θα δείξει «ποιος» θα κυβερνήσει, με την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να πιστοποιεί το «πώς» η χώρα θα κυβερνηθεί.

Η αλήθεια περί κυβέρνησης Φρανκενστάιν

Το σενάριο για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και λοιπών δυνάμεων, επί της ουσίας του ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, μαθηματικά θα έλεγε κανείς ότι είναι μια δύσκολη εξίσωση. Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν είναι τι ποσοστά πρέπει να πιάσουν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25.

Αν και δεν μπορεί να κάνει τέτοιου είδους προβλέψεις, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: Ή να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, ή τα… ηττημένα κόμματα να συγκεντρώσουν ποσοστά άνω του 45% έως το 47% για να μπορεί να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Δηλαδή χρειάζεται οπωσδήποτε να μπει στην επόμενη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης και ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να πάρουν μαζί περίπου από 42% έως 44% στην πρώτη κάλπη. Η κυβέρνηση αυτή την οποία η Ν.Δ. την χαρακτηρίζει «Φρανκενστάιν» εκ των πραγμάτων θα είναι και πολύ ασταθής, αφού δεν αναμένεται να έχει πάνω από 151 το πολύ 152 βουλευτές. Στην δεύτερη Κυριακή πάντως μια τέτοια κυβέρνηση με τέτοια ποσοστά είναι ένα σενάριο ρεαλιστικό σε θεωρητικό επίπεδο και αυτό είναι που επισημαίνουν και ξορκίζουν επί της ουσίας τα στελέχη της ΝΔ.

Τι ζητά να μάθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει κυρίως το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και για το γεγονός ότι έως σήμερα δεν έχουν αποκαλύψει ποιοι θα μπορούσαν να ήταν οι κυβερνητικοί τους εταίροι, σε ενδεχόμενη συγκυβέρνηση. «Άλλοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για το πώς αντιλαμβάνονται την «προοδευτική» διακυβέρνηση που φαντάζονται ότι μπορεί να προκύψει την 22α Μαΐου. Την απάντηση θα την πάρουν στις κάλπες. Αλλά αυτοί που ισχυρίζονται ότι μπορεί να προκύψει στις 22 Μαΐου οφείλουν να εξηγήσουν με ποιους θα συνεργαστούν», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα κυβερνητικά στελέχη να βάζουν στο κάδρο το ενδεχόμενο να βρεθεί εκ νέου στην κυβέρνηση για παράδειγμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, παραπέμποντας στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Πρακτικά η ΝΔ ζητά να μάθει με ποιους θα πάει το ΠΑΣΟΚ και αν ο Τσίπρας θα συνεργαστεί με τον Βαρουφάκη.

«Πρώτο κόμμα την πρώτη Κυριακή»

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να θεωρούν ότι η αυτοδυναμία, που αποτελεί μονόδρομο αυτή την ώρα για τη Νέα Δημοκρατία, αποτελεί έναν στόχο εφικτό για την «γαλάζια» παράταξη, αλλά και κομβικό για τη χώρα. Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός επισημαίνει την σύνδεση, που υπάρχει με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τονίζει την ανάγκη σταθερότητας την επομένη των εκλογών.

«Για να κλείσουμε τελείως την πόρτα σε ασταθείς κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν την χώρα πίσω, υπάρχει μόνο ένας δρόμος: όλοι στην κάλπη. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία η μεγάλη νικήτρια των εκλογών της 21ης Μαΐου. Και μετά όλα θα βρουν τον δρόμο τους», σημείωσε, χαρακτηριστικά, κρούοντας εμμέσως τον κώδωνα του κινδύνου για την αποχή στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Στις περιοδείες του και την επαφή του με τους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει το δίλλημα και καλεί τους πολίτες να πάρουν θέση, σημειώνοντας ότι «καθαρές λύσεις θα δώσει ο ελληνικός λαός στην κάλπη της 21ης Μαΐου», ενώ παραπέμπει στο 2019, επισημαίνοντας ότι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση επιτεύχθηκε η διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας, στόχος, που παραμένει και για την επικείμενη αναμέτρηση. «Φέραμε κοντά μας συμπολίτες μας που δεν μας είχαν ψηφίσει στο παρελθόν. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα», είναι το μήνυμα, που στέλνει.