ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση για τις δημοσκοπήσεις

Εκλογές, δημοσκοπήσεις
Eurokinissi

Στην κυβέρνηση κρατούν χαμηλά την μπάλα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αν και έχουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία αφού παρατηρούν ένα σχετικό ξεμούδιασμα του εκλογικού σώματος

«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να επανέλθουμε σε μια πολιτική κανονικότητα» είναι το μήνυμα που στέλνουν τα γαλάζια στελέχη μελετώντας προσεκτικά τα ποιοτικά κυρίως στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Το νέο κύμα δημοσκοπήσεων, που βλέπει τώρα το φως της δημοσιότητας, ένα μήνα μετά την τραγωδία στα Τέμπη, μπαίνει στο μικροσκόπιο των κομματικών επιτελείων, που επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τα πρώτα συμπεράσματα, που εξάγονται για τις τάσεις της κοινής γνώμης. MRB και Metron Analysis ήταν οι πρώτες εταιρείες μετρήσεων, που δημοσιοποίησαν τις έρευνές τους, για το Newsbomb και το Mega, αντίστοιχα.

Κοινός παρονομαστής και στις δύο έρευνες, το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην πρώτη θέση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτος στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, το κύμα απωλειών για την κυβέρνηση ανακόπηκε, με τη Νέα Δημοκρατία να καταγράφει οριακή άνοδο (όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ) και αντίστοιχα να εμφανίζει σημάδια υποχώρησης το ποσοστό της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης», που, ωστόσο, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Όπως υποστηρίζουν βλέπουν ένα σχετικό ξεμούδιασμα του εκλογικού σώματος, αλλά μια πιο καθαρή εικόνα επί των ερευνών κοινής γνώμης θα υπάρξει μετά την Κυριακή του Θωμά όπως λένε έμπειρα στελέχη και αφού περάσει η κατάνυξη των ημερών του Πάσχα.

Σύμφωνα με την MRB, η διαφορά Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται στο 3,3%. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28% (από 27,4%), ο ΣΥΡΙΖΑ 24,7% (από 24,5%), το ΠΑΣΟΚ 8% (από 9%), το ΚΚΕ σταθερό στο 5,1%, η Ελληνική Λύση 4,6% (από 4,5%), ΜέΡΑ25 3,8% (από 3,9%), το κόμμα Κασσιδιάρη 4% και η αδιευκρίνιστη ψήφος να φθάνει στο 16%. Με αναγωγή, η Νέα Δημοκρατία φθάνει το 33,7% (από 33,3% στην προηγούμενη μέτρηση) και ο ΣΥΡΙΖΑ το 29,8% (από 29,4%).

Σύμφωνα με την Metron Analysis, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει προβάδισμα 4,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας στην πρόθεση ψήφου 26,2% (από 26,3%), ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5% (από 20,5%) το ΠΑΣΟΚ 9,4% (από 9,2%), το ΚΚΕ 5,7%, η Ελληνική Λύση 4,2%, το ΜέΡΑ 25 3,9% και οι Έλληνες (κόμμα Κασιδιάρη) 3,8%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 11,6% . Στην εκτίμηση ψήφου, η διαφορά φθάνει το 5,8%. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,7%, το ΠΑΣΟΚ 11,7%, το ΚΚΕ 7,1%, η Ελληνική Λύση 5,2%, το ΜέΡΑ 25 4,9%, οι Έλληνες – Εθνικό Κόμμα 4,7%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός σύμφωνα με την MRB, που για πρώτη φορά κατέγραψε τις αντιδράσεις και στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη, για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό τρίτο, πολιτικό πρόσωπο και όχι τους κυρίους Μητσοτάκη ή Τσίπρα. Οι ερωτηθέντες διαφωνούν με τη θέση του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 48,6%, ενώ το 31,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι συμφωνεί. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα και με την Metron Analysis, με 36% και αυξημένα ποσοστά σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%.

Διχασμένο εμφανίζεται το εκλογικό σώμα σε σχέση με την επόμενη ημέρα των εκλογών. Οριακά υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας τάσσεται η πλειοψηφία, σύμφωνα με την Metron Analysis, με το 49% των ερωτηθέντων να απαντά υπέρ, μειωμένο, ωστόσο, κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και το 48% να τάσσεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Δεν βγαίνουν οι έδρες για κυβέρνηση ηττημένων

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ανάλυση της Metron Analysis, με βάση τα ποσοστά, που αποτυπώνονται στην δημοσκόπηση, με αναγωγή στην εκτίμηση ψήφου, η κατανομή των εδρών δεν οδηγεί στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Με βάση αυτά τα ποσοστά, η Νέα Δημοκρατία θα συγκέντρωνε 105 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 86 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 38, το ΚΚΕ 23, η Ελληνική Λύση 17, το ΜέΡΑ25 16 και το κόμμα του Κασιδιάρη 15, αν τελικά επιτρεπόταν η συμμετοχή του στις εκλογές. Έτσι, ούτε μια συνεργασία Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, ούτε σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25, θα οδηγούσε σε σχηματισμό συγκυβέρνησης. Κυβέρνηση συνεργασίας θα προέκυπτε είτε με «μεγάλο συνασπισμό» Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, είτε με συμμετοχή και του ΚΚΕ στην κυβέρνηση, δηλαδή ένα σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25-ΚΚΕ.
Ακρίβεια, διαφθορά και έλλειψη διαφάνειας, καθώς και λειτουργία του κράτους, είναι τα μείζονα προβλήματα, που αξιολογούν οι πολίτες, σύμφωνα με την έρευνα της MRB. Ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη καταγράφει τάση αποδυνάμωσης, ως κριτήριο επιλογής κόμματος στις κάλπες, ενώ ενισχύεται η άποψη ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων. Σύμφωνα με την Metron Analysis, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας παραμένει η οικονομία, ακολουθεί η ακρίβεια, οι πολιτικοί απαντά το 17%, η ανασφάλεια και η ανεργία.
Στοίχημα, πάντως, για τα κόμματα και κυρίως για την κυβέρνηση, που διεκδικεί την αυτοδυναμία, είναι ο περιορισμός της αποχής στις επερχόμενες κάλπες, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται τόσο στην «γκρίζα ζώνη», όσο και στους νέους ψηφοφόρους, που ξεπερνούν τις 400.000. Την ίδια ώρα, διευρύνεται το πεδίο σύγκρουσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίως για την εκλογική δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ από την οποία μπορούν να αντλήσουν ψηφοφόρους. Μετά την οικονομία και τις προοπτικές της, όπως το διακύβευμα της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, που έθεσε ο Πρωθυπουργός, στην προεκλογική ατζέντα μπαίνει πλέον και η φορολόγηση της μεσαίας τάξης, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στις πολιτικές της τετραετίας 2015-2019, όταν η μεσαία τάξη βρέθηκε να σηκώνει όλο το βάρος. Καίρια θέση στην αντιπαράθεση παίρνει και το θέμα της φύλαξης των συνόρων, με τον φράκτη του Έβρου να βρίσκεται στο επίκεντρο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμεύεται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί είτε με ευρωπαϊκά κονδύλια, είτε με χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό και να καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει ξεκάθαρη θέση, στη σκιά της εισήγησης Παπαδημούλη στο ευρωκοινοβούλιο, τροπολογίας, με την οποία «κόβονται» τα χρήματα της ΕΕ για την κατασκευή φρακτών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.