ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ώρα αποφάσεων για τον Αλέξη Τσίπρα - Αναζητούνται οι ευθύνες για την ήττα από τη ΝΔ

Αλέξης Τσίπρας
Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην Κουμουνδούρου χωρίς να κάνει καμία δήλωση κατά την προσέλευσή του στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αργότερα ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα δρομολογηθούν άμεσα αλλαγές στη στρατηγική και στον προσανατολισμό του κόμματος ενόψει των δεύτερων εκλογών

Εξελίξεις δρομολογούνται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ιστορική ήττα από τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, θα υπάρξει σύγκληση των κομματικών οργάνων. Μάλιστα, μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να γίνει συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, προκειμένου να συζητηθεί τι τελικά οδήγησε στην ήττα με 20 μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην Κουμουνδούρου χωρίς να κάνει καμία δήλωση κατά την προσέλευσή του στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αργότερα ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα δρομολογηθούν άμεσα αλλαγές στη στρατηγική και στον προσανατολισμό του κόμματος ενόψει των δεύτερων εκλογών που φαίνεται να «κλειδώνουν» για τις 25 Ιουνίου.

Αποστολάκης: Έχουν όλοι ευθύνη για την ήττα

Στελέχη του κόμματος αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νεοκλεγείς βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Action24 «Πρωινή Ζώνη» με τους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθινού.

Απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου Αμαλίας Κάτζου αν έχει μερίδιο ευθύνης ο κ. Τσίπρας, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε: «Όλοι έχουν ευθύνη. Όλοι έχουν το μέρος της ευθύνης τους. Η ευθύνη δεν πάει σε έναν άνθρωπο αυτή τη στιγμή. Είναι ένα ολόκληρο κόμμα που κινήθηκε με μια τακτική. Γίνανε κάποια λάθη. Το ποιος έχει την ευθύνη θα το βρούμε». «Πρέπει να δούμε τι έφταιξε και να κάνουμε» τις αλλαγές που απαιτούνται, σημείωσε.

Ωστόσο, προσέθεσε, δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. «Λογικά θα πρέπει να γίνει ανασκόπηση και να δούμε τι και γιατί έγινε. Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται τέτοιο θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αμφισβητείται η ηγεσία» ανέφερε.

Προέταξε την ανάγκη σύγκλησης των οργάνων του κόμματος και να γίνει μια ενδοσκόπηση του τι έγινε και πάρα πολύ γρήγορα να γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε πως το αποτέλεσμα ήταν έκπληξη για όλους.

Παπαδημούλης: Ήταν μια ήττα σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ

Για «ήττα σοκ» έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης αναφερόμενος στα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ το πρώι της Δευτέρας (21/5), σχολίασε πως: «Οι δημοσκοπήσεις έδιναν μέχρι την Παρασκευή (19/5) προ των εκλογών 6 με 7 μονάδες διαφορά. Εμείς είχαμε θέσει το στόχο της πρωτιάς και πιστεύαμε ότι θα πάμε καλύτερα από τις δημοσκοπήσεις και το αποτέλεσμα είναι 20 μονάδες διαφορά, άρα είναι μια ήττα σοκ».

Τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το αποτέλεσμα των εκλογών

Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, βρισκόταν στο γραφείο του στην πλατεία Κουμουνδούρου μαζί με τους συνεργάτες του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αργότερα δήλωση αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ», το αποτέλεσμα των εκλογών και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόσθεσε ότι «οι αγώνες έχουν και νίκες, και ήττες», προαναγγέλλοντας ότι τα συλλογικά όργανα θα συνεδριάσουν άμεσα, καθώς εκτίμησε πως ο εκλογικός κύκλος δεν έχει κλείσει ακόμα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, προανήγγειλε νέες κομματικές διεργασίες. «Δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη» ανέφερε χαρακτηριστικά.