ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: «Ρελάνς» Τσίπρα με Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και Debate

Εκλογές 2023: «Ρελάνς» Τσίπρα με Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και Debate
Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει πρώτα κοστολόγηση των προγραμμάτων και λύσεις για να γίνει το Debate

Το «γάντι» που του «πέταξε» κατά το πρόσφατο debate των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «σήκωσε» ο Αλέξης Τσίπρας, που κατά τις τις περιοδείες του σε λαϊκές γειτονιές της Δυτικής Αθήνας (Άγιοι Ανάργυροι και Χαϊδάρι), κάλεσε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να πάνε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή σε άλλο ανεξάρτητο φορέα για να κοστολογήσει τα προγράμματα των δύο κομμάτων που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε μόνο στην κοστολόγηση των προγραμμάτων, αλλά πήγε την υποπίεση και ένα βήμα παρακάτω. Έθεσε ως προϋπόθεση ότι την επόμενη μέρα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα προσέλθουν σε debate, προκειμένου οι πολίτες να ακούσουν επιχειρήματα και να συγκρίνουν τα δύο αντιπαρατιθέμενα προγράμματα και τις λύσεις που προτείνουν για τα προβλήματα των πολιτών.

Όπως αναφέρουν από την Κουμουνδούρου, τόσο καιρό η Νέα Δημοκρατία εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την κοστολόγηση του προγράμματός του. Στελέχη της είχαν διατυπώσει δήθεν κοστολογήσεις που ξεκινούσαν από τα 20 δισ. ευρώ, για να φτάσουν στο τέλος μέχρι τα 83.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι το οικονομικό επιτελείο του κόμματος τους έχει καταθέσει πλήρη κοστολόγηση ήδη από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως η χθεσινή άρνηση του κ.Μητσοτάκη για από κοινού προσφυγή σε ανεξάρτητο φορέα για την κοστολόγηση των δύο προγραμμάτων, επιβεβαίωσε πως το μόνο πρόγραμμα που δεν είναι κοστολογημένο είναι αυτό της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτική κοστολόγηση του προγράμματος της Πειραιώς, λένε από την Κουμουνδούρου, ότι δεν έχουμε δει και ουδέποτε δημοσιεύτηκε. Αποτέλεσμα αυτού οι διαφορετικές εκτιμήσεις πρώην υπουργών της κυβέρνησης.

Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν είναι ότι εμπεριέχεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε Άκης Σκέρτσος. Ωστόσο, από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι από την πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής αποδεικνύεται ότι ένα σημαντικό μέρος των προεκλογικών εξαγγελιών δεν εμπεριέχεται σε αυτό, όπως για παράδειγμα οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ελευσίνα.

Συγκεκριμένα, το μόνο προαναγγελθέν μέτρο της ΝΔ που έχει συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο είναι οι αλλαγές στο μισθολόγιο. Όλες οι υπόλοιπες εξαγγελίες του (αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αύξηση δαπανών για την Υγεία κλπ) δεν περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ από την ΔΕΘ έχει παρουσιάσει αναλυτικά το κόστος των προτάσεων του, τόσο από την πλευρά των εσόδων (φορολογία υπερκερδών εταιριών ενέργειας/διύλισης) όσο και από εκείνη των δαπανών (φοροελαφρύνσεις, δαπάνες για κοινωνικό κράτος κλπ). Αυτό ως επιβάρυνση του εθνικού προϋπολογισμού ανέρχεται σε λιγότερα από 5,5 δισ.