ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μωραϊτάκη Πικρού στο Newsbomb.gr: Ο άνθρωπος στο επίκεντρο των πολιτικών

Μωραϊτάκη Πικρού στο Newsbomb.gr: Ο άνθρωπος στο επίκεντρο των πολιτικών

Συνέντευξη της Υποψήφιας Περιφερειακής Συμβούλου του Κεντρικού Τομέα με την Παράταξη του Νίκου Χαρδαλιά, «Αττική Μπροστά» στo Newsbomb.gr

Δημοτικές εκλογές 2023 - Μωραϊτάκη-Πικρού Ελευθερία (Ρίτα), Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος του Κεντρικού Τομέα με την παράταξη, «Αττική Μπροστά».

«Βασική προτεραιότητά μας είναι η θωράκιση της Αττικής απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και η Αττική να γίνει μια πιο ανθρώπινη περιφέρεια» δηλώνει στo newsbomb.gr.

Μέσα από τη συνέντευξή της στo newsbomb.gr στέλνει το δικό της μήνυμα στους ψηφοφόρους και τους καλεί, στην εκλογική αναμέτρηση που βρίσκεται μπροστά μας, να ψηφίσουν και γυναίκες ισότιμα με τους άνδρες στη βάση του βιογραφικού και ιδίως στην διάθεση και δυνατότητα προσφοράς έργου κάθε υποψήφιας ή υποψήφιου. Η παρελθούσα προσφορά σε ανύποπτο χρόνο πρέπει να ληφθεί υπόψει. «Η συμμετοχή περισσότερων νεών ανθρώπων στα κοινά προϋποθέτει και την αλλαγή νοοτροπίας ως προς το ζήτημα της ισότητας των φύλων αλλά ταυτόχρονα όσοι και όσες ψηφίζουν ενισχύσουν μια δημοκρατική διαδικασία. Το να ψηφίζεις για τους δήμους και την Περιφέρεια μας αφορά όλους και όλες , γιατί πρώτα είμαστε πολίτες και έπειτα ψηφοφόροι. Η υποψηφιότητά μου καθοδηγείται από την ειλικρινή επιθυμία να δημιουργήσω θετική αλλαγή και είμαι έτοιμη να εργαστώ για να κάνω την Αττική, ώστε να είναι ένα καλύτερο μέρος για όλους. Πάμε Μαζί, με επίκεντρο τον άνθρωπο να οικοδομήσουμε μια Αθήνα πιο βιώσιμη και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Θέλω να ευχαριστήσω τo newsbomb.gr γιατί σε αυτή την συνέντευξη, μου δίνεται την δυνατότητα να παροτρύνω τους αναγνώστες σας να επικοινωνήσουν μαζί μου και να μιλήσουν για τα θέματα που τους απασχολούν. Προτείνω λοιπόν να επισκεφτούν το site μου και να απαντήσουν στο poll Πες το στη Ρίτα | Ελευθερία Ρίτα Μωραϊτάκη Πικρού (ritamoraitaki-pikrou.gr) για όποια θέματα τους απασχολούν, γιατί πραγματικά θέλω να ακούσω και την νέα γενιά, γιατί τα «κακώς κείμενα» της καθημερινότητας, είναι ώρα να διορθωθούν.

Πόσο εύκολο, όμως, είναι μία γυναίκα να μπορέσει να ισορροπήσει στους διάφορους ρόλους που καλείται καθημερινά να διαδραματίσει μία γυναίκα; Η Ελευθερία (Ρίτα) Μωραϊτάκη- Πικρού, μητέρα 2 παιδιών , σύζυγος , Διευθύνουσα Σύμβουλος στο ΕΚΑΠΤΥ Ε , παραδέχεται ότι δεν έχουν γίνει όσα θα έπρεπε από την Πολιτεία, έτσι ώστε η κάθε γυναίκα να μπορεί να κυνηγήσει τα όνειρά της, χωρίς να στερηθεί τη μητρότητα και αντίστοιχα επισημαίνει ότι χρειάζονται δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για μάθουν περισσότερα στο θέμα της γονιμότητας αλλά και υποστήριξη για όσους επιλέξουν την εξωσωματική γονιμοποίηση και την κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Η ένταξη περισσότερων γυναικών στην πολιτική δεν είναι μόνο θέμα ποικιλομορφίας ή ισότητας των φύλων, αν και αυτά από μόνα τους αποτελούν σημαντικούς παράγοντες. Το να μάχονται οι γυναίκες στον πολιτικό στίβο προσθέτει διαφορετικές προοπτικές, εμπειρίες και προτεραιότητες. Οι γυναίκες, κατά μέσο όρο, αντιμετωπίζουν άλλες προκλήσεις σε σύγκριση με τους άνδρες. Όταν έχουμε μια πιο ισορροπημένη εκπροσώπηση στην πολιτική και στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχουμε πολιτικές και νομοθεσία που αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις ανάγκες και τις ανησυχίες όλων των πολιτών για παράδειγμα ένα αίτημα που ακούω συχνά είναι η ανάγκη για περισσότερα βρεφονηπιαγωγεία. Αντίστοιχα τα ζητήματα που άπτονται στο τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών, η φροντίδα των παιδιών, πολιτικές στήριξης της οικογένειας, γονιμότητα- υπογονιμότητα, είναι τομείς στους οποίους οι γυναίκες πολιτικοί έχουν διαδραματίσει ιστορικά καθοριστικό ρόλο. Επιπλέον, οι ανησυχίες που σχετίζονται με τη βία λόγω φύλου, την ισότητα των αμοιβών και τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα όταν οι γυναίκες βρίσκονται στο τραπέζι των αποφάσεων. Το θέμα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν είναι χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιες για όλους και όλες μας.

«Το θέμα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν είναι χωρίς αποκλεισμούς και είναι δίκαιες για όλους και όλες μας»

Ασχολούμαι με την κοινά με μια θέση, χρειαζόμαστε να είμαστε διαρκώς δίπλα στον πολίτη και ιδιαίτερα στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας, και προτεραιότητά μας, θα είναι η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης. O μόνος στόχος που έχουμε με τη παράταξη «Αττική Μπροστά» και τον Νίκο Χαρφαλιά, είναι η ανάπτυξη και ευημερία, να είναι καθολική για όλους τους πολίτες και αυτό θα επιτευχθεί με το πρόγραμμά μας που στηρίζεται στην υιοθέτηση των αρχών της βιώσιμη ανάπτυξης και της καινοτομίας. Η πορεία μου δε η επαγγελματική ξεκίνησε ως πιστοποημένη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,Χρηματιστηριακή εκπρόσωπος και Επενδυτική Σύμβουλος ενώ τα τελευταία 3 χρόνια είμαι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος στο Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ) το οποίο έχει ως αντικείμενο την πιστοποίηση συστημάτων για όλες τις εταιρείες που εισάγουν, διακινούν, αποθηκεύουν, συντηρούν ή επισκευάζουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Δηλαδή η δουλειά η δική μου και της ομάδας μου, είναι να πιστοποιούμε πως ό,τι μπαίνει μέσα στις μονάδες υγείας αλλά και ό,τι ιατρικό είδος αγοράζουμε ως καταναλωτές, να είναι αξιόπιστο και ασφαλές. Μια πρόκληση που χρειάστηκε να αντιμετωπίσω όταν ανέλαβα το ΕΚΑΠΤΥ ήταν μη βιώσιμο σύμφωνα με επίσημη έκθεση του ΣΟΛ και δουλεύοντας σκληρά με την ομάδα μου πετύχαμε το ΕΚΠΑΤΥ να γίνει κερδοφόρος επιχείρηση και ηγέτιδα στον τομέα της. Προσπαθώ λοιπόν έμπρακτα να διασφαλίσω ότι οι πολίτες θα έχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και οι ευάλωτοι συμπολίτες μας θα στηριχθούν. Το να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι, για μένα αποτελεί δέσμευση.

«Θα δουλέψω με όλη μου την δύναμη ώστε η Αττική να γίνει πιο ανθρώπινη»

Η Ελευθερία (Ρίτα) Μωραϊτάκη-Πικρού γεννήθηκε στην Αθήνα, δραστηριοποιείται στην καρδιά της πόλης. Τι της αρέσει να κάνει στην πρωτεύουσα; «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, όπου ήμουν τυχερή και ερωτεύτηκα τον σύζυγό μου, Αλέξανδρο Μωραϊτάκη (πρώην Βουλευτή της ΝΔ) και μαζί δημιουργήσαμε την οικογένειά μας. Έχω Masters από το Boston University και Bachelor από το Boston College στην Διοίκηση Επιχειρήσεων με πιστοποίηση από ΔΟΑΤΑΠ. Τώρα δε που τα παιδιά εργάζονται στο εξωτερικό η/και σπουδάζουν, ο χρόνος είναι γεμάτος με επαγγελματικές συναντήσεις, βόλτες στον Εθνικό Κήπο μαζί με το σκυλάκι μας τον Άρη τα πολύ πρωϊνά πριν την έναρξη της δουλειάς, ψώνια στην λαϊκή της Καλλιδρομίου τα Σάββατα ενώ αρκετά βράδια μαγειρεύω για φίλους και φίλες. Η Αθήνα γοητεύει όχι μόνο τους τουρίστες για τα μουσεία της, αλλά και εμάς, οπότε κάποιος θα με βρει συχνά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη ή το Μουσείο Μπενάκη. Πρόσφατα δε διοργάνωσα για τους μικρούς μας φίλους μια δράση που φιλοξενήθηκε στο Παιδικό Μουσείο στην Πλάκα για το πως τα παιδιά μέσα από την τέχνη μπορούν να μάθουν για την διαφορετικότητα αλλά και το πως μπορούν να φροντίσουν το περιβάλλον με γνώμονα το εμείς! Η Αττική μας χρειάζεται να γίνει πιο ανθρώπινη και δουλέψω με όλη μου την δύναμη για να επιτύχει αυτό.»

* Η Μωραϊτάκη-Πικρού Ελευθερία(Ρίτα) είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στο κεντρικό τομέα, με την παράταξη «Αττική Μπροστά» του Νίκου Χαρδαλιά.